سال ۲۰۲۰ با خبر ممنوعیت اشتراک تیم روسیه در بازی های المپیک به دلیل برنامه دوپینگ حمایت شده توسط دولت آغاز شد و این نگرانی ایجاد شد که آیا روسیه اجازۀ میزبانی از مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا را خواهد داشت، یا خیر؟
همه گیری ویروس کرونا نه تنها بازی های المپیک تابستانی و یورو ۲۰۲۰ را تحت شعاع خود قرار داد، بلکه عادی ترین بازی های مانند دومینو را نیز متاثر ساخت. زیرا دولتها برای جلوگیری از شیوع این همهگیری، تدابیر فاصله اجتماعی را وضع کردند.
اعلامیهای حکومت چین در شب سال نو، در مورد شیوع همهگیری ویروس کرونا در شهر ووهان آن کشور، در محلات کار، سواحل تفریحی، مدارس و حتی عبادتگاه ها، مقدمۀ "سالی بود که نبود."
سرایت جمعی
از آغاز بشریت، انسانها در جمعیت احساس هویت مشترک را پیدا کردند. همانطوری که جامعه شناس امیل دورکیم بیش از یك قرن پیش این پدیده را تعریف كرده، اجتماعات را میتوان به حیث یک مراسم مقدس شمرد كه به افراد اجازه میدهد تا در"یکجا بودن" نیاز انسان به "تعلق" را برآورده سازند.
اما در مورد بیماری همهگیر مانند کووید۱۹، بسیاری دولتها، مقامات صحی و سازمان دهندگان رویداد های اجتماعی به نتیجه رسیدند که جمعیت زیاد و ارتباط نزدیک هرقدر مقدس هم باشد، لازم نیست.
به تاریخ ۱۱ مارچ ، با افزایش بیش از ۱۱۵ هزار مورد ابتلا ویروس کرونا، سازمان صحی جهان (WHO) با ابراز نگرانی عمیق در مورد "سطح نگران کننده گسترش و شدت شیوع" ویروس کرونا، همهگیری جهانی (پاندمیک) را اعلام کرد.
هیچ جا مانند خانه نیست
لیست رویداد های که در سال ۲۰۲۰ میلادی لغو و یا محدود شدند، طولانی است. از آن جمله به خاطر محدودیت های وضع شده، در افغانستان و اکثر کشورهای منطقه نوروز امسال را مردم در خانه های شان جشن گرفتند و نخستین روز سال جدید را در قرنطین آغاز کردند و "هیچ جا بهتر از خانه" نبود.
دستاوردها
در سال ۲۰۲۰ میلادی جای اندک برای دیپلوماسی وجود داشت، با آنکه همهگیری ویروس کرونا در زمینۀ توافق صلح در افغانستان دشواری های را ایجاد کرد، اما به تاریخ ۲۹ فبروری هیئت امریکایی و نمایندگان طالبان در شهر دوحه به یک توافق دست یافتند. به همین ترتیب، در ۱۲ سپتمبر روند گفتوگوهای بین افغانان در دوحۀ قطر افتتاح شد.
آنچه امروز در جهان، گمشده
تأثیر درازمدت همهگیری ویروس کرونا بر روان انسانها، مبحث پیشبینی های بی شمار بوده.
در حالیکه شمار ابتلای جهانی به ویروس کرونا به ۷۰ میلیون تن نزدیک شده و بیش از ۱.۵ میلیون تن هم در نتیجۀ ابتلا به آن جان های شان را از دست داده اند، ناتوانی جوامع بشری در جشنگیری های جمعی، خلاء هدف و هویت از خود به جا گذاشته.
به اساس بررسی که توسط "نیچر دات کام" ۳۰ اپریل نشر شد و روی طیف گستردهای از موضوعات مرتبط با همهگیری ویروس کرونا متمرکز است، ترس، کنار آمدن و اثرات اجتماعی - فرهنگی بر رفتار انسان ها، مانند موانع در برابر پاسخ یکسان به حیث یک قطب سیاسی، از تاثیرات همهگیری کووید۱۹ خوانده شده است.
"سالی بود که نبود"
با پایان یافتن یک سال طولانی قرنطین و ممنوعیت بر یکجا بودن های جمعی، در سراسر جهان شهرها تجلیل از جشنهای تعطیلات زمستانی از جمله کریسمس و سال نو را محدود ساخته اند. برخی شهر ها مانند مسکو و بوداپست تجلیل این جشنها را به کلی لغو کرده اند.