مقامهای محلی در ولایت بدخشان تأیید میکنند که به تازگی چند صد جنگجوی خارجی از ولسوالیهای مرکزی به ولسوالیهای مرزی این ولایت رفته اند.
آنان میگویند که جنگجویان از ولسوالیهای جرم و وردوج از طریق ولسوالی ارغنجخواه، کوهستان به ولسوالیهای راغستان، نسی و ماه می در همسایگی تاجیکستان رفته اند.
ذکریا سودا والی بدخشان میگوید، اطلاعات آنان نشان میدهد که جنگجویان با چهار گروه رابطه دارند، جماعت انصارالله تاجیکستان، جنبش اسلامی ترکستان شرقی، جنبش اسلامی ازبکستان و امارت اسلامی قفقاز.
او گفت: "اکنون آمار این تروریستان در بدخشان از حدود ۸۰۰ تن گذشته و بیشتر است. میخواهند از نقاط مختلف بدخشان استفاده کنند. تلاش دارند که به مرزهای کشور تاجیکستان بروند و میخواهند عملیات بیشتر را در مرزها راه اندازی کنند."
در کنار نگرانی مقامهای بدخشان، مقامها در دوشنبه هم از حضور جنگجویان نگران هستند.
حدود پنج ماه قبل نظامیان تاجیکستان، تمرین نظامی گستردهای سه روزه را در مناطق مرزی میان بدخشان افغانستان و بدخشان تاجیکستان به هدف آنچه که ممانعت از ورود تروریستان به خاک آن کشور خوانده شد، راه اندازی کرده بود.
خلوت شاه محمود آگاه مسائل منطقهای از تاجیکستان است. او به رادیو آزادی میگوید که حضور جنگجویان خارجی در مناطق مرزی بدخشان، خطر بزرگی برای کشورهای منطقه پنداشته میشود.
آقای محمود میگوید که برای جنگجویان خارجی دین، مذهب و کشور مطرح نیست و اینکه اگر جلو آنان گرفته نشود، به یک خطر بزرگ مبدل خواهند شد: "تروریست هایی که در مناطق مرزی افغانستان در مرز تاجیکستان هستند، بدون شک برای کشورهای افغانستان و تاجیکستان نگران کننده است. باید جلو این تروریستان قبلاً گرفته شود. وگرنه برای هر کشور دیگر مشکل بوجود میاورند."
مقامهای محلی میگویند که هراس افگنی با قاچاق مواد مخدر رابطه دارد.
به تازگی، سفارت ایالات متحده در دوشنبه پایتخت تاجیکستان اعلام کرده که در منطقۀ شاهریتوز در سرحد بین افغانستان و تاجیکستان پوستۀ مرزی چالدوار را بازسازی و نوسازی میکند به ارزش تقریباً یک میلیون دالر.
در بیانیهای سفارت آمده که این اقدام در همکاری با دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر سازمان ملل متحد در ۱۲ ماه آینده عملی خواهد شد. در بیانیه آمده: "تاجیکستان نقش مهمی در تأمین امنیت منطقه ایفا میکند و ایالات متحده همچنان یک شریک ثابت تاجیکستان در تلاش برای مقابله با تهدیدات تروریزم و قاچاق مواد مخدر در آسیای میانه است."
مسئولان محلی میگویند که جنگجویان خارجی در کنار طالبان محلی میجنگند. اما ذبیحالله مجاهد یک سخنگوی طالبان با رد این اظهارات به رادیو آزادی گفته که به جنگجویان خارجی نیاز ندارند.
مبارزه با تروریزم از شرطهای است که در توافق ماه فبروری بین ایالات متحده و طالبان در دوحۀ قطر گنجانده شده.
اگر این وعده عملی شود، واشنگتن تمامی نیروهایش را تا نیمۀ سال آینده میلادی از افغانستان بیرون خواهد کرد. ادارۀ فعلی ایالات متحده گفته که تا پانزدهم ماه جنوری تعداد نیروهای امریکایی در افغانستان را از ۴۵۰۰ به ۲۵۰۰ کاهش خواهد داد.
برخیها در ایالات متحده و نیز متحدان اروپایی واشنگتن از خروج زودهنگام از افغانستان هشدار داده اند.
در بدخشان، والی سودا هم میگوید که خروج زودهنگام نیروهای امریکایی بر اوضاع امنیتی بدخشان از لحاظ مبارزه با جنگجویان خارجی و طالبان محلی تأثیر خواهد گذاشت.