قاچاق انسان یکی از جدیترین چالش در جهان به ویژه در افغانستان است.
جنوری ماه جلوگیری از قاچاق انسان و بردهداری در جهان است. اما وزارت مهاجران و عودتکنندگان افغانستان میگوید که با تلاشهای پیهم هنوز نیز قاچاق انسان معضلی بوده که پایان نیافته است.
فهیم جوانی ۳۰ سالهای است که با قاچاقچیان انسان همراه شده و با دشواریهای بسیار به ترکیه رفته بود.
او میگوید که قاچاقبران ۵ سال پیش با نیرنگهای گوناگون او را فریب دادند، پولش را گرفتند و از مشکلات راه هیچ چیزی نگفتند.
فهیم در مورد دشواریهای راه ترکیه میگوید: "هنگامی که ما رفتیم شش یا هفت خانواده که کودکان و زنان هم بودند با ما رفتند. آنها از ما کمک میخواستند. راه است که گرسنگی و تشنگی دارد، مشکلات دارد. قاچاقبران برخورد نادرست دارند، اگر پولشان به موقع پرداخته نشود حتی میزنند."
فهیم در صحبت با رادیو آزادی گفته که قاچاقبران تنها پول را میشناسند و هیچ ارزشی برایشان اهمیت ندارد.
به گفته فهیم حالا که به کشور برگشته احساس راحت میکند و زندگی آبرومندانهای را از سرگرفته است.
فهیم به جوانان و خانوادهها نیز پیامی دارد: " یک و نیم یا دو ماه میشود که به کشور برگشتهام. من توصیه نمیکنم که افراد و خانوادهها از راه قاچاق به بیرون از کشور بروند. جوانانی که از راه قاچاق میروند تعدادشان متاسفانه در طول راه جان میدهند."
جنوری ماه جلوگیری از قاچاق انسان و بردهداری است. همه ساله در این ماه از تلاشها برای جلوگیری از قاچاق انسان در سطح جهان صحبت میشود.
اما این مشکل هنوز با قوت وجود دارد و افغانها نیز قربانی این پدیده هستند.
عبدالباسط انصاری مشاور مطبوعاتی وزارت مهاجران و عودتکنندگان افغانستان میگوید که قاچاق انسان جرم است و پیامدهای ناگواری در پی دارد.
انصاری گفت: "قاچاق انسان جرم است و همیشه تاکید ما این است که مهاجرتهای نامنظم و غیر قانونی پیامدهای ناگواری در پی دارد. طبعاً چنین مهاجرتها مشکلات جدی را در آینده به وجود میآورد."
در سالهای اخیر دهها هزار افغان به دلیل ادامه جنگ و مشکلات جدی دیگر، راه کشورهای خارجی به ویژه اروپا را به گونه غیرقانونی در پیش گرفتند.
آنها در طول راه با چالشهای جدی و ناگواریها رو به رو شدند و صدها تنشان به شمول زنان و کودکان به کام مرگ فرو رفتند.
در همین حال نادر فرهاد سخنگوی اداره مهاجران و عودتکنندگان سازمان ملل متحد (یواناچسیآر) در کابل میگوید که نبود چهارچوب درست رفت و آمد میان افغانستان و دیگر کشورها زمینه را برای رفتن قاچاقی افغانها فراهم کرده است.
فرهاد گفت: "چهارچوب رفت و آمد میان افغانستان و دیگر کشورها به ویژه کشورهای همسایه درست تنظیم نشده است. به همین لحاظ افغانها ترجیح میدهند که از راه قاچاق به دیگر کشورها بروند. اما پدیده شوم رفتن قاچاقی باید از بین برده شود."
در حال حاضر۲.۵ میلیون افغان با مدرک و دسته بزرگ دیگر که فاقد اسناد هستند، در ایران و پاکستان زندگی میکنند. همچنین دهها هزار افغان در امریکا و اروپا به سر میبرند.
اما دهها هزاران افغان دیگر که بیشتری به گونه قاچاقی و با دشواری جدی به اروپا رفتهاند، با بی سرنوشتی کامل رو به رو هستند.
رفتن افغانها از راه ایران و ترکیه و از آنجا به اروپا حالا نیز ادامه دارد و دیده میشود که بازار قاچاقبران انسان هنوز پر رونق است.