حکومت افغانستان یک بار دیگر از برگشتن زندانیان رهاشدۀ طالبان به جنگ خبر داده، اما این بار درصدی آن درشتتر اعلام شده است.
محمد حنیف اتمر، وزیر خارجۀ افغانستان میگوید، ۹۰ درصد زندانیان طالبان که از بند دولت افغانستان رها شدهاند، دوباره به میدانهای جنگ برگشته اند.
آقای اتمر در دیدارش با محمدابراهیم طاهریان، نمایندۀ ویژۀ ایران برای افغانستان طالبان را متهم کرده است که به سه تعهدشان در پیوند با صلح عمل نکردهاند.
برگشتن ۹۰ درصد زندانیان رهاشده به صفوف جنگ، افزایش خشونتها و ادامۀ روابط طالبان با القاعده، سه موردی اند که به گفتۀ وزیر خارجۀ افغانستان طالبان به این تعهداتشان عمل نکرده اند.
پیش از این نیز چندین مقام دولت افغانستان از برگشتن زندانیان رهاشدۀ طالبان به صفوف جنگ خبر داده بودند.
در همین حال شورای امنیت ملی افغانستان میگوید، فهرست ۵۰ زندانی رهاشدۀ طالبان را تهیه کرده که پس از رهایی در میدانهای جنگ کشته شدهاند.
رحمتالله اندر، سخنگوی شورا امنیت به رادیوی آزادی گفت: "طالبان این تعهد را کرده بودند که اگر زندانیهایش رها شوند، خشونتها را کاهش میدهند. زندانیان طالبان تعهده سپرده بودند و سوگند یاد کرده بودند که دوباره به جنگ بر نمیگردند. زندانیها رها شدند، طالبان نه خشونتها را کاهش دادند و نه جلو رفتن دوباره زندانیان رها شده را به جنگ گرفتند. ما نامهای نزدیک به ۵۰ زندانی را داریم که پس از رهایی در جنگ کشته شدند."
اما طالبان این ادعا را رد میکند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی این گروه به رادیوی آزادی گفت که زندانیان رهاشدۀ طالبان در خانههایشان هستند و به زندگی عادی ادامه میدهند.
مجاهد میگوید: "زندانیهای رهاشده تمامشان در حال زندگی شخصی و کارهای عادی خود هستند. آنان اکنون مردم عام هستند. همچنین کسانی را که آنان میگویند کشته شدند در خانههایشان کشته شدهاند."
حکومت افغانستان بر اساس توافقنامۀ دوحه میان امریکا و طالبان ۵ هزار زندانی طالبان را از زندانهایش رها کرد.
در کنار این رئیس جمهور غنی به هدف نشان دادن حسن نیتاش در روند گفتوگوهای صلح ۷۵۰ زندانی دیگر طالبان را از بند رها کرد.
اما پس از رهایی زندانیان و افزایش خشونتها، حکومت افغانستان به گونۀ واضح از این اقدامش اظهار پشیمانی کرده است.
حتا این که امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری این اقدام دولت را اشتباه خوانده است.
اما با وجود این همه هیئت گفتوگو کنندۀ طالبان در قطر بارها خواستار رهایی هفت هزار زندانی دیگر این گروه شده است، موضوعی که حکومت افغانستان با آن مخالفت نشان داده است.