بندپاشدان – دومین بند بزرگ آبی در هرات در آستانه آبگیری زیر تهدیدات امنیتی قرار دارد. در تازهترین مورد افراد مسلح بالای یکی از پوستههای فرعی این بند حمله کردند.
نظامالدین خپلواک، سخنگوی اداره تنظیم امور آب گفت: "امروز صبح ساعت ۳:۰۰ مخالفان مسلح دولت در بندپاشدان حمله کردند که در این حمله، سه نیروی امنیتی شهید، یک نفر زخمی و چهار تن دیگر ناپدید هستند."
اما دفتر والی هرات تنها کشته شدن دو نیروی امنیتی بندپاشدان را تأیید میکند. در اعلامیه این دفتر آمده که پنج تن از عاملان حمله بالای این بند در قریه «تونیان» ولسوالی پشتونزرغون در درگیری با نیروهای پولیس کشته شدهاند.
عبدالوحید قتالی، والی هرات گروه طالبان را مسئول ناامنی در بندپاشدان میداند و از آغاز عملیات گسترده برای مهار تهدیدات امنیتی سخن میزند: "دو روز پیش برادر من مورد حمله مسلحانه در شهر هرات قرار گرفت و او هم هشت مرمی خورده. تهدیدات تنها در خود بند نیست، افراد و اشخاص تأثیرگذار خود پروژه، انجنیرها، خود ساحات و ماشینری یعنی همه چیز زیر تهدید قرار دارد."
گروه طالبان تاکنون در مورد حمله بالای نیروهای محافظت عامه ابراز نظر نکردهاند.
به تاریخ ۲۶ دلو افراد مسلح ناشناس ۱۱ کارمند بندپاشدان را در جریان کار روی یکی از کانالها ربوده بودند که چهار تن آنها را دوباره رها کرده و از سرنوشت هفت تن دیگر تاکنون اطلاعی در دست نیست.
عارف اچکزی، مسئول پروژه بندپاشدان هرات در صحبت با رادیوآزادی، ناامنی بالای تأسیسات و کارمندان این بند را در مقیاس بلند ارزیابی میکند و میگوید که افراد مسلح ناشناس روزگذشته در شهر هرات با شلیک گلوله برادرش را زخمی کردهاند: "دشمنهای مزدور کشور اینها همواره سعی میکنند که از پروژههای عامالمنعه، دست به اخاذی و اخلال بزنند و اهداف بیگانان را در کشور اینها تحقق ببخشند. دیشب هم اینها در یکی از پوستههای فرعی یکی از پروژهها همین کار را کرده بودند که به موقع جواب گرفتند. عملیات ما ختم نشده تا تک تک این مزدوران را به سزای اعمالشان نرسانیم، دست از عملیات نمیکشیم.»
بندپاشدان به هزینه ۱۱۷ میلیون دالر امریکایی تا اواخر سال ۲۰۲۱ میلادی به بهرهبرداری میرسد. تکمیلی این بند، نوید خوش برای هراتیان است، تا ۱۳ هزار هکتار زمین تحت کشت قرار بگیرد و در کنار تولید دو میگاوات برق، آبهای زیرزمینی شهر هرات را نیز تغذیه کند.
مدیریت و مهار آبها جز برنامههای اصلی حکومت افغانستان است. تا دوم ماه حمل سال ۱۴۰۰ بندکمال خان در نیمروز نیز به بهرهبرداری میرسد.
در حالی سخن از تهدیدات بلند امنیتی بالای بندهای آب در افغانستان مطرح میشود که مقامهای حکومتی در ایران همواره از ساخت بندهای آبی در افغانستان انتقاد کرده اند.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران در سال ۱۳۹۶ گفته بود که این کشور در برابر ایجاد بندهای متعدد آبی در افغانستان بیتفاوت نخواهد ماند.