دفتر سیاسی طالبان در قطر میگوید که از مطرح شدن موضوع ایجاد نظام اسلامی در افغانستان از سوی این گروه برداشت سو شده است.
نشست جنجالی و پشت درهای بستۀ مسکو که نتایج آن صدور اعلامیۀ ۱۰ مادهای شد.
این اعلامیه که بخشی از آن مخالفت با احیای امارت اسلامی بود با استقبال گرم دولت افغانستان مواجه شد.
حدود یک هفته پس از برگزاری نشست مسکو، ضمیر کابلوف، نمایندۀ ویژۀ رئیس جمهور روسیه برای افغانستان به آسوشتیدپرس گفته که هیئت طالبان در این نشست اصرار داشتند که بازگرداندن امارت اسلامی در افغانستان یک راه حل احتمالی برای جنگ افغانستان است.
اما دفتر سیاسی طالبان در قطر میگوید که موضوع احیای دوبارۀ امارت اسلامی از سوی هیئت این گروه در نشست مسکو مطرح نشده است.
محمد نعیم، سخنگوی این دفتر به رادیوی آزادی گفت که موضوع ایجاد یک نظام اسلامی در افغانستان از سوی آنان مطرح شده و از این موضوع برداشت سوء صورت گرفته است.
او گفت: "در مسکو یا کدام جای دیگری چیزی گفته شده که به اصطلاح دوباره امارت اسلامی پس بیاید، به این عبارت چیزی گفته نشده است. البته شاید بعضیها بین امارت اسلامی و نظام اسلامی فرق کرده نمیتوانند. ما گفتیم و باز هم میگویم که در افغانستان باید نظام اسلامی باشد."
آقای نعیم میگوید که تعیین چگونگی نظام اسلامی در افغانستان مربوط به افغانان است و در جریان مذاکرات صلح روی این موضوع بحث صورت خواهد گرفت.
آقای کابلوف نماینده روسیه برای افغانستان به آسوشتیدپرس گفته که روسیه از نتایج نشست مسکو راضی است و هدف آن که ایجاد انگیزه در مذاکرات متوقفشدۀ دوحه بوده، محقق شده است.
اما پیش از این برخی اعضای هیئت اشتراکی دولت افغانستان در نشست مسکو به رادیوی آزادی گفته بودند که جریان نشست با تنش همراه بوده و نتایج ملموسی نداشته است.
به گفتۀ این منابع، طالبان در این نشست بر موضع خود تأکید داشتند و نمیخواستند که کوتاه بیایند.
اما این همه آگاهان سیاسی به این باور اند که کشورهای منطقه در ظاهر با احیای امارت اسلامی مخالفت میکند، اما در عمل تصویر روشنی از نظام آیندۀ افغانستان پس از صلح احتمالی ندارند.
عمر شریفی، یکی از این آگاهان به رادیوی آزادی میگوید که در این میان تنها امریکا باور دارد که برگشت امارت اسلامی کمک زیادی به تأمین امنیت و ثبات در افغانستان نمیکند.
به گفتۀ آقای شریفی، نشست مسکو هم به دلیل به میان آمدن یک اجماع منطقهای در پیوند به نظام آیندۀ افغانستان برگزار شده است.
او افزود: "روند دوم صلح را که ما پس از آمدن بایدن شاهد هستیم در محور همین شکل میگیرد که احتمال این که امارت بتواند صلح را در افغانستان تضمین کند بسیار کم است. بر سر همین موضوع گفتوگوها ادامه دارد و کنفرانس مسکو تا حدی این را انعکاس داد."
به باور این آگاه سیاسی، نشست مسکو مقدمهای برای به میان آمدن اجماع منطقهای بود و در نشست استانبول که در ماه اپریل برگزار میشود، تصویر این اجماع در پیوند به نظام آیندۀ افغانستان روشن خواهد شد.
نشست مسکو پنجشنبۀ هفتۀ گذشته با حضور نمایندگان امریکا، روسیه، چین و پاکستان و هیئتی از دولت افغانستان و گروه طالبان برگزار شد.