مالکان موترهای آتشسوزی گمرک اسلامقلعه، به دلیل پرداخت نشدن جبران خساره دو شاهراه مهم هرات را مسدود کردهاند.
معترضان آتشسوزی ۲۵ دلو گمرک اسلام قلعه هرات از حکومت افغانستان خواستار غرامت شدهاند.
محمد حسن ۵۰ ساله، نفتکشاش در آتشسوزی گمرک اسلامقلعه به ارزش یک و نیم میلیون افغانی طعمه حریق شد.
او ماهوار ۲۰ هزار افغانی در آمد داشت و حالا درآمدش هیچ شده و با قرض کردن زندگیاش را سپری میکند. او از حکومت میخواهد که هر چه زودتر جبران خساره برایش بپردازد.
محمد حسن گفت: "من همین توقع را از رئیس جمهور دارم که حق ما را پرداخت کند. ۲۰ نفر اعضای خانواده من است و نمیتوانم کار کنم و من حق خود را از رئیس جمهور میخواهم."
معترضان خیمه تحصن در فاصله حدودا دو کیلومتری گمرک اسلام قلعه برپا کردهاند.
راتب ۳۰ ساله در این خیمه نشسته و با گلوی بغض کرده از محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان میخواهد که به آنان جبران خساره پرداخت کند.
راتب میگوید: "زندگی ما بسوخته و فقط من از رئیس جمهور خواهش میکنم که فقط یک امضا تو کافی است و به لحاظ خدا و قرآن واقعاً دل تو به ملت بسوزد، غم ملت بخور و این ملت چه بخورد."
معترضان ادعا میکنند که دلیل عمده آتشسوزی سهلانگاری مسئولان گمرک و فساد موجود در این گمرک بوده است.
پس از آتشسوزی اسلامقلعه، هیات بلند رتبه حکومتی در راس غلام بهاوالدین جیلانی وزیر دولت در امور رسیدگی به حوادث با مقامهای وزارت مالیه و داخله به هرات آمدند، اما به گفتهی بصیر آرین نماینده معترضان یافتههایشان از آتشسوزی را علنی نکردند.
او ادعا میکند که در آتشسوزی گمرک اسلام قلعه ۱،۲۵۴ موتر به ارزش ۵۰ میلیون دالر امریکایی سوخته است.
آرین گفت: "رئیس صاحب جمهور ما دیگر به زیردستان شما باور نداریم و خود شما این بحران را مدیریت کنید و در غیر آن به یک جای این اعتراض خواهد رسید که از توان هیچ کس مدیریت بحران نیست. خواست مردم این هست که تا زمانی که آخرین افغانی خسارت ما داده نشود، از اینجا نمیرویم."
در همین حال، رفیع تابع، سخنگوی وزارت مالیه به رادیو آزادی میگوید که گزارش هیئت بررسی کننده آتشسوزی گمرک اسلام قلعه روی میز امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری افغانستان قرار دارد.
تابع گفت: "دفتر معاونیت اول ریاست جمهوری افغانستان در رابطه آتشسوزی در گمرک اسلامقلعه هیئت عالی رتبه گماشته که این هیئت گزارش خود را نهایی و به معینیت محترم اول ریاست جمهوری فرستاده و آنان در این مورد تصمیم خواهند گرفت."
شاهراههای هرات - اسلامقلعه و تورغندی، مهمترین مسیر صادرات و واردات کالا به سمت ایران و ترکمنستان است.
بیم آن وجود دارد که مسدود شدن این شاهراه اقتصاد هرات را به چالش جدی مواجه کند و باعث بلند رفتن قیمت کالاها شود.