مسوده طرح صلح و آمادگیها برای برگزاری نشست استانبول در مطلبهای تحلیلی روزنامههای چاپ امروز کابل بیشتر بازتاب یافته اند.
- هشت صبح
روزنامه هشت صبح از آن اظهارات شورای عالی مصالحه ملی استقبال میکند که گفته است نمایندههای جمهوریت در نشست استانبول با یک طرح اشتراک میکنند.
در سرمقاله آمده است طبق اعلام این شورا در این طرح مسایلی چون آتشبس و پایان کامل جنگ، ارزشهای حقوق بشری، حقوق اساسی شهروندان، مشارکت عادلانه در قدرت و ساختار نظام سیاسی شامل است.
نویسنده نگاشته است هنوز هم مسوده این طرح تکمیل نشده است و کمیسیون که مامور تهیه این طرح است میگوید در حال جمعآوری دیدگاهها است.
برای تهیه مسوده این طرح ، ۳۰ طرح از آدرس احزاب سیاسی و چهرههای مستقل روی میز این کمیسیون گذاشته شده تا در طرح ویژه گنجانیده شود.
اما نویسنده تاکید میکند این طرح نه یک سند محرم است و نه هم برای محرم نگهداشتن آن باید تلاش شود و باید قبل از نشست استانبول جزییات آن با مردم شریک کرده شود.
به باور نویسنده اگر جزئیات این طرح پیش از نشست با مردم شریک کرده شود این مساله با حوزه جمهوریت کمک میکند تا با دیدگاهها و خواستهای مردم در نشست استانبول اشتراک کند.
- مسیر
اما روزنامه مسیر نوشته است ممکن در نشست ترکیه یک طرح از کابل ارایه نشود بلکه چندین طرح خواهد بود.
به باور نویسنده حکومت طرح انتخابات زودهنگام را ارایه خواهد کرد، شورای عالی مصالحه ملی یک طرح نزدیک به حکومت انتقالی را پیشنهاد کند و برخی سیاسیون هم طرحهایی خواهندداشت.
نویسنده افزوده است در حال حاضر طرحهای زیادی تهیه شده است که از آن میان ۳۰ طرح آن با شورای عالی مصالحه ملی شریک ساخته شدهاند.
اما نویسنده نوشته است اگر از کابل چندین طرح به نشست استانبول ارایه شود و صدای واحد نداشته باشد پس نه تنها این که تاثیر منفی بجا میگذارد بلکه روند صلح را هم با مشکل مواجه میکند.
نویسنده در پاسخ به این نگرانیها به اظهارات اخیر شورای عالی مصالحه ملی اشاره کرده که گفته است طرحهای متفاوت را بررسی میکند و از مجموع آن طرح را تهیه میکند که معقول باشد و مورد تایید تمام طرفها باشد.
به باور نویسنده چنین معلوم نمیشود که از تمام طرحها یک صدای واحد جستجو شود و یا هم ارگ به خواست شورای عالی مصالحه ملی از طرح و موقف خود بگذرد.
- هیواد
و روزنامه دولتی هیواد سرمقالهاش را به آمادهگیهای نشست استانبول اختصاص داده است.
در سرمقاله آمده است آمادگیها برای نشست استانبول جریان دارد اما تا هنوز در مورد آجندا، اشتراک کنندهها و تاریخ آن توافق نهایی صورت نگرفته است.
نویسنده تاکید میکند هر طرحی که ساخته شده و ارایه میشود باید تمام جوانب داخلی و خارجی آن بررسی شود در غیر آن به هیچ صورت طرح قابل عملی نمیباشد.
به باور نویسنده افغانها باید در چنین شرایط حساس با هوشیاری در مورد صلح گام بردارند و در هر فیصلهشان منافع ملی را در نظر گیرند.