نشریۀ دیپلومات در شمارۀ اخیر خود به دستاوردهای دو دهه گذشته در افغانستان اشاره کرده، مینویسد سال گذشته را میتوان یک نقطه عطف تلقی کرد، چون گفتگوهای صلح آغاز شد و در ماههای نخست درگیریها نیز اندکی کاهش یافت، زیرا کمک کنندگان بینالمللی تعهدات را برای حمایت از افغانستان تجدید کرده اند.
به نوشته دیپلومات، اما متأسفانه هنوز توافق صلح حاصل نشده و از آغاز گفتگوهای بین افغانها در ماه سپتمبر سال ۲۰۲۰ میلادی در شهر دوحه پایتخت قطر، درگیریها شدت یافته است.
دیپلومات مینویسد، از نظر اقتصادی، از آغاز شیوع همهگیری ویروس کرونا، تولید ناخالص داخلی افغانستان پنج درصد کاهش یافته، کسر بودجه افزایش یافته، سرمایه گذاری کاهش یافته و صادرات افغانستان هم به شدت سقوط کرده است.
به اساس ارزیابی سازمان ملل متحد، حدود نصف نفوس افغانستان در سال جاری به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت و این رقم نظر به چهار سال قبل شش برابر افزایش را نشان میدهد.
نشریۀ دیپلومات مینویسد، مسیر آیندۀ آفغانستان هموار نخواهد بود، زیرا با توجه به تجارب بینالمللی، کشورهایی که با مشکلات زیاد روبرو هستند، ممکن به صلح برسند، اما پایان جنگ امکان پذیر نخواهد بود.
به نوشته دیپلومات، ممكن است كشورهای كم درآمد طی ۵ تا ۱۰ سال، دوباره به جنگ برگردند و جنگ تا زمانی ادامه خواهد یافت که عایدات سرانۀ سالانه به ۵۰۰۰ دالر برسد. به این ترتیب افغانستان برای رسیدن به آن باید برای یک نسل، رشد متداوم اقتصادی هشت درصد در سال، داشته باشد.
روزنامۀ آنلاین اسرائیل تایمز تحت عنوان"آخرین یهودی مشهور افغانستان به اسرائیل میرود" مطلبی را نشر کرده، در بخشی از آن مینویسد: مردی که در بیش از یک دهه گذشته به حیث آخرین یهودی در افغانستان شناخته میشود، از ترس اینکه تعهد اردوی امریکا در مورد خروج از این کشور، زمینه را برای گروههای تندرو مانند طالبان مساعد سازد، به اسرائیل میرود.
زبولان سیمنتوف به عرب نیوز گفته است، از طریق تلویزیون اسرائیل تماشا خواهد کرد، تا بفهمد که در افغانستان چه اتفاق میافتد.
سیمنتوف به عرب نیوز همچنان گفته که او موفق شده از كنیسۀ كابل، مانند شیر یهودیان محافظت كند.
اسرائیل تایمز مینویسد، همسر زبولان، یهودی از تاجیکستان و دو دخترش از سال ۱۹۹۸ میلادی به اینسو در اسرائیل زندگی میکنند.
اما سیمنتوف طی چندین دهه خشونت و آشوب سیاسی، از جمله دوره طالبان و جنگ با امریکا، در زادگاهش در افغانستان باقی مانده است.
سیمنتوف، فروشندۀ فرش و جواهر، در شهر هرات در افغانستان متولد شده است، شهری که دهها سال قبل محل زندگی صدها یهودی بود. او سرانجام به کابل نقل مکان کرد، اما در سال ۱۹۹۲ قبل از بازگشت به کابل، به تاجیکستان فرار کرده بود.
به نوشتۀ اسرائیل تایمز، بدون زبولان سیمنتوف، كنيسه یهودیان در کابل بسته خواهد شد و يك دوره از زندگی يهوديان در افغانستان پايان خواهد یافت. به نوشتۀ روزنامه به عقیدۀ دانشمندان، یهودیان حداقل از ۲۰۰۰ سال قبل در افغانستان زندگی میکنند.
زبولان سیمنتوف به تازگی به رادیو آزادی گفته بود که "اگر طالبان برگردند، آنها میخواهند ما را با سیلی بیرون برانند."