شماری از اعضای کانگرس امریکا نسبت به وضعیت همکاران محلی نیروهای امریکایی در افغانستان اظهار نگرانی کردهاند.
آنها در نامهای به جو بایدن، رئیس جمهوری امریکا نوشتهاند که ویزای ویژۀ مهاجرت حلکنندۀ مشکل آنان نیست، حکومت امریکا باید روی برنامۀ دیگری کار کند.
نقیبالله احساس ۳۶ساله که بیش از ۳ سال با ادارۀ توسعهای امریکا در افغانستان کار کرده است، با نگرانی از امنیت خود و خانوادهاش از امریکا خواسته که روند صدور ویزا را تسریع کند.
او میگوید: "این که روند صدور ویزای ویژه مهاجرت قوانین و اصول خود را دارد، میشود که برخی محدودیتهایی در این بخش باشد، اما هر قاعدۀ حقوقی یک استثنا هم دارد. حال بر امریکا است که برخی استثنا هم قایل شود و این روند را تسریع ببخشد، چون اکثریت افغانان مانند ما زندگیشان با تهدید مواجه است."
نقیبالله احساس هنوز هم کارمند برحال این ادارۀ امریکایی است.
یک شهروند دیگر افغانستان که در یک سال گذشته در ولسوالیها و ولایتهای مختلف افغانستان بهعنوان سرشمار و مترجم کار کرده است و به دلیل تهدیدات امنیتی نمیخواهد نامش فاش شود، به رادیوی آزادی گفت: "زمانی که خارجیها از افغانستان بروند، شاید وضعیت خرابتر شود. همین اکنون هم که وضعیت را میبینیم کسی نمیتواند که بهگونۀ آزادانه در کوچه، جاده و حتی در خانه گشتوگذار کند. نه مال مصون است و نه سر. بنابراین من به راحتی نمیتوانم کاری پیدا کنم. ما از آنها (امریکا) میخواهیم این روند طولانی را کوتاه کنند."
او در حال حاضر در یکی از ولایتهای ناامن افغانستان زندگی میکند.
همکاران محلی نهادهای نظامی و غیرنظامی امریکایی در افغانستان این موضوع را مطرح کردهاند که شماری از اعضای کانگرس آمریکا هم نسبت به امنیت آنها اظهار نگرانی کردهاند.
به تازگی اعضای رهبری گروه کاری کانگرس امریکا برای تطبیق و عملی کردن تعهدات امریکا در نامهای به جوبایدن، رئیس جمهور امریکا نوشتهاند که دوستان افغانشان در افغانستان نسبت به گذشته با تهدیدات بیشتری مواجه هستند. آنها تأکید کردهاند که این افراد باید پیش از خروج کامل نیرهای خارجی از افغانستان بیرون شوند.
در بخشی از این نامه که از سوی این گروه کاری به رهبری سیت مولتن و جنسن کرو نوشته شده، آمده است آمده که: "روند صدور ویزای ویژه مهاجرت نتیجۀ مطلوت ندارد، چون این روند بهگونۀ اوسط ۸۰۰ روز زمان میبرد. ما برنامه داریم که در کمتر از ۱۰۰ روز از افغانستان بیرون شویم. این در حالی است که گروه کاری ما روی راههای مختلف افزایش شمار متقاضیان ویزای ویژه مهاجرت و تاثیرگذاری این روند کار میکند. این روشن است که روند کنونی به بیش از ۱۸۰۰ متقاضی رسیدگی کرده نمیتواند که پیش از خروج ما به ویزا ضرورت دارند. نتایج ارزیابی و بررسیهای دفترهای ما پس از بررسی وضعیت، تیم کاری دوجانبۀ ما به این نتیجه رسیدند که ما باید فورا دوستان و متحدان افغان خود را بیرون کنیم. "
این اعضای کانگرس امریکا ابراز نگرانی کردهاند که حکومت امریکا هنوز هم برای تنظیم برنامۀ دیگری را برای مصونیت افغانان به پنتاگون هدایت نداده است.
در بخشی از این نامه تأکید شده که ادارۀ بایدن باید یک بخش مشترک را از تمام ادارهها ایجاد کند و و روند ویزا را قبل از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان مدیریت کند و متحدان افغانشان را نیز کشور را به موقع ترک کنند.
در این نامه آمده است: "اگر ما در بخش حفاظت از متحدان مان در افغانستان کوتاه بیایم، این روی مشارکت آیندۀ ما و شهرت جهانی ما تاثیر دوامدار خواهد داشت که این به زیان سربازان و امنیت ملی در آینده خواهد بود."
چند روز پیش نیز حدود ۱۶عضو دیگر کانگرس امریکا در نوشتهای به رئیس جمهور امریکا نگرانی خود در بارۀ آیندۀ متحدان افغان خود را شریک کرده بودند.
اما طالبان به تازگی در اعلامیهای تأکید کردند با افغانانی که در گذشته با امریکا به عنوان مترجم کار کردهاند، کاری ندارند.
در اعلامیۀ طالبان آمده است افغانانی که زمانی بهعنوان مترجم با امریکاییها کار میکردند، دشمنان اینگروه بودند، چون مشترک با امریکا در مقابل افراد این گروه ایستاده بودند، نهدر زمانی که زندگی عادی خود را سپری میکنند.
این در حالی است که روند خروج نیروهای خارجی از افغانستان ادامه دارد و گفته میشود که این روند تا یازدهم سپتمبر تکمیل خواهد شد.
بر بنیاد گزارش مرکز فرماندهی نیروهای امریکایی، تا پنجشنبۀ هفتۀ گذشته ۳۰ تا ۴۴ درصد نیروهای امریکایی از افغانستان بیرون شدهاند.