سفارتهای امریکا و بریتانیا در کابل نگرانی شدید شان را در مورد نقض موارد حقوق بشری از سوی گروه طالبان در کندهار مطرح کرده و گفته اند که جنگجویان این گروه مرتکب قتل عام در ولسوالی سپین بولدک شدهاند.
سفارتهای ایالات متحده و بریتانیا در کابل در یک اعلامیۀ مشترک گفته اند که گروه طالبان دهها غیرنظامی را طی یک سلسله قتلهای انتقامجویانه، قتل عام کردهاند که به نوشته این اعلامیه، جرایم جنگی از سوی این گروه محسوب شده میتواند.
این اعلامیۀ مشترک روز گذشته دوم آگست در پیوند به گزارش اخیر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در مورد کشتار جمعی غیرنظامیان در ولسوالی سپین بولدک کندهار توسط طالبان نشر شد.
در اعلامیۀ مشترک سفارتهای امریکا و بریتانیا آمده است که کشتار غیرنظامیان در سپین بولدک باید مورد بررسی قرار گرفته و آن عده از جنگجویان و فرماندهان طالبان که مرتکب چنین جنایتها شدهاند، باید جوابده باشند.
اما طالبان این اتهامها را رد میکنند.
ذبیحالله مجاهد یکی از سخنگویان این گروه در واکنش به اعلامیۀ مشترک سفارتخانههای امریکا و بریتانیا شام دیروز به رادیو آزادی گفت: "در سپین بولدک همچو جرایمی اصلا رخ نداده و چنین واقعۀ را ما نداریم، پس اگر امریکاییها و دیگرها در این مورد تشویش دارند، واقعیتها را پیگیری کنند و بیایند در منطقه و ارزیابی کنند."
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در هفتم اسد یافتههایش را درمورد آنچه پس از تصرف سپین بولدک از سوی طالبان در آنجا رخ داد، نشر کرد و طالبان را مسوول کشتار غیرنظامیان خواند.
در گزارش این کمیسیون آمده که طالبان در ۲۳ سرطان ولسوالی مرزی سپین بولدک را تصرف کردند و بدون اعتنا و التزام به قواعد بشردوستانۀ جهانی به قتل و کشتار انتقامجویانه غیرنظامیان پرداختند.
براساس گزارشها، پس از تصرف سپین بولدک از سوی طالبان، جنگجویان این گروه حدود چهارصد غیرنظامی را یا بازداشت کردند و یا هم به قتل رساندند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در گزارش خود گفته که تا حال هویت ۴۰ کشته شدهای غیرنظامی را شناسایی اما تاکید کرده که شمار کشته شدهها به مراتب بیشتر از این ارقام است.
از سوی دیگر اعلامیۀ مشترک روز گذشته سفارتهای امریکا بریتانیا در کابل افزوده که رهبران طالبان باید در برابر جنایتهایی که جنگجویان آنها انجام میدهند، مسوول قرار داده شوند.
این اعلامیه از رهبری طالبان انتقاد کرده و گفته که اگر اکنون جنگجویان تان را کنترول نمیتوانید، در دولت آینده هیچ نوع موقف نخواهید داشت.
سفارتهای امریکا و بریتانیا در کابل خواهان برقراری هرچه زودتر آتشبس شده و در مورد حفظ جان و مال غیرنظامیان تاکید کردند.
خواست مشابهی که ذبیحالله فرهنگ، رئیس بخش نشرات کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان هم یک بار دیگر در صحبت شام دیروزش با رادیو آزادی آن را مطرح کرد.
فرهنگ گفت: "خواست ما به صورت مشخص از گروه طالبان این است که حقوق بشردوستانه بینالمللی را احترام بگذارد و به حقوق بشری مردم احترام گذاشته شود و افراد غیرنظامی نباید مورد خشونت قرار گیرند."
نقاط مختلف افغانستان از اول ماه می با آغاز خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان شاهد تشدید حملههای طالبان بودند.
طالبان در این میان توانستند کنترول برخی ولسوالیها را هم بدست آورند که به گفتۀ وزارت مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان از شروع سال ۱۴۰۰ خورشیدی تا حال حدود ۳۰۰ هزار افغان مجبور به ترک خانههایشان شدهاند.