از ورود طالبان به کابل دو روز میگذرد، اما هنوز هم حکومت رسمی اعلام نکردهاند.
برخی کارشناسان حقوقی و نظامی میگویند وضعیت غیرمترقبه جاری، باعث خلای قدرت در افغانستان شده است. آنها بر تشکیل فوری حکومت فراگیر تأکید میکنند.
عبدالشکور دادرس، کارشناس حقوقی روز سهشنبه (۲۶ اسد) به رادیو آزادی گفت: "در افغانستان خلاء قدرت است. تقاضای من این است تا این خلای قدرت تکمیل شود، در غیر آن نظم و امن عامه همه مواجه با مشکل هستند و مردم هم سرگردان هستند."
اما شماری دیگر کارشناسان میگویند هر چند رئیس جمهور غنی قدرت را به هیچ مرجعی نسپرده، اما طالبان تلاش میکنند تا پس از مذاکره با گروههای مختلف در قطر، بر سر تشکیل حکومت همهشول توافق کنند که به سطح ملی و بینالمللی قابل پذیرش باشد.
از سوی دیگر، ودیر صافی کارشناس مسایل حقوقی میگوید طالبان در تلاش هستند تا همه طرفها را در حکومت سهم بدهند و خالیگاه حکومت را پر کند: "آنها طالبان ۲۰ سال قبل نیستند. از نواقص تجارب و حکومت قبلی خود آموختند. طرز حکومتداری را آموختند. برای افغانستان کدام حکومت نیاز است که کامیاب شده میتواند. آنها در تلاش هستند که یک حکومت همهشمول ایجاد کنند."
در عین حال، کارشناسان نظامی میگویند در کنار خلای سیاسی، خلای امنیتی نیز به میان آمده است، زیرا رئیس جمهور غنی به حیث سرقوماندان اعلی قدرت را به کسی نسپرده و حالا مسئول امنیتی کسی نیست.
باری عارض در این مورد به رادیو آزادی گفت: "تشویشهای امنیتی هنوز هم پابرجا است؛ زیرا در حوزهها پولیس نیست. مراجع مسئول که برای کابل یا شهر نیاز است، حالا نیست. مردم به تشویش هستند و باید هر چه زودتر مسئولین گماشته شوند."
وی همچنین افزود که با وارد شدن طالبان به کابل، این شهر چور و چپاول نشد و تا حال کدام مشکل بزرگ امنیتی رخ نداده است.
دو روز قبل طالبان تا دروازههای کابل رسیدند، هر چند آنان اعلام کردند که بدون تصمیمگیری، به شهر کابل وارد نمیشوند، اما بعداً با نشر خبرنامهای گفتند در شهر کابل پولیس نیست و برای تامین امنیت این شهر آنان به کابل داخل شدند.
تلاشهای رادیو آزادی برای دانستن سخنگویان طالبان در این مورد به نتیجه نرسید.
در عین حال، سفارت هند گفته که کارمندانش را از کابل بیرون کرده است. براساس گزارشها، در حال حاضر در کابل تنها سفارتخانههای پاکستان، روسیه و چین فعالیت دارند.
قرار است در آینده نزدیک هیئتی متشکل از حامد کرزی رئیس جمهور پیشین، عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی و گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی به دوحه سفر کنند و بخاطر ایجاد حکومت فراگیر با طالبان صحبت کنند.
با این حال، هنوز مشخص نیست که در کابل اکنون قدرت به دست چه مرجعی است. منابع نزدیک به آقایان عبدالله، کرزی و حکمتیار هم از اظهار نظر در این مورد خودداری کردند.