عبدالبصیر کاکر باشنده ولایت کندز است. او میگوید، بستن بودن بانکها و کمبود پول، شهروندان عادی افغانستان را متاثر ساخته: "نه تنها من، بلکه تمامی مردم با این مشکل روبرو شده اند. پول نیست. ما از طالبان میخواهیم که به زودی بانکها را باز گشاید، پول در بازار سرازیر شود. مردم برای رفع نیازمندی های شان به پول نیاز دارند."
عبدالبصر تنها کسی نیست که از این ناحیه متاثر شده، بلکه چالش بزرگتر از آن است.
نرخ ها افزایش یافته، بانکها پول ندارند و به نظر میرسد افغانستان وارد بحران اقتصادی میشود.
امروز (۲۴ سنبله) دقیقاً یک ماه از حاکمیت طالبان میگذرد اما در این مدت داد و ستد تجارتی و فعالیتهای مالی و اقتصادی خیلی اندک و ناچیز بوده.
جامعه جهانی و بیشتر ایالات متحده امریکا، حدود ده میلیارد دالر از دارایی افغانستان را منجمد کرده اند. اکنون طالبان به آن دسترسی ندارند و از جانب دیگر سازمانهای مدد رسانی هم کمکهای شانرا با اداره طالبان توقف داده اند.
فعالیت بانکهای خصوصی در افغانستان، تنها در کابل محدود مانده و روند خدمات آنها مانند گذشته منظم نیست.
محمد طاهر قادری یک عضو اتحادیه صرافان در کابل میگوید که در حال حاضر نبود پول نقد، مشکل بزرگ است: "تمام پولهای صرافها در بانکها باقی مانده. طبعاً مشکلات ایجاد شده و صرافان خواهان پول خود استند. نظر به مشکلاتی که برای بانکها به میان آمده، آنها نمیتوانند پول را به صرافان بپردازند."
در عین حال اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان هشدار میدهد که اگر وضعیت همین گونه ادامه یابد، صادرات و واردات به صورت کامل متوقف میشود.
آذرخش حافظی یک عضو هیئت رهبری این اتاق به رادیو آزادی گفت که احتمال میرود در یکی دو ماه آینده، افغانستان با فقر شدید دست و گریبان شود: "یک تشویش کلان همین است که باید افغانستان در انزوا قرار نگیرد و مورد تحریم قرار نگیرد. اگر مورد تحریم قرار گیرد، سرمایه ها به حالت تعلیق در میآید و سرمایه گذاری موثریت نمیداشته باشد."
روز سهشنبه، امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان در یک نشست از سازمانهای مدد رسانی جهانی خواست تا کمکهای شانرا برای افغانستان از سر گیرند.
متقی گفت که جامعه جهانی نباید کمکهای مالی و بشریاش را سیاسی سازد.
سازمان ملل متحد تخمین میکند که از میان ۳۸ میلیون جمعیت افغانستان، نزدیک به نیمی از آنها به کمکهای بشری فوری نیاز دارند.
روز دوشنبه (۲۲ سنبله) شهر ژینو سویس میزبان نشست تحت رهبری سازمان ملل متحد بود. در این نشست کمک بیش از یک میلیارد دالر با افغانستان اعلام شد.
سازمان ملل متحد میگوید که این کمک به طالبان داده نمیشود بلکه در چهارچوب همین سازمان، در امور بشری و فراهم کردن سایر خدمات در افغانستان به مصرف میرسد.