- گاردین
روزنامۀ گاردین به اوضاع اقتصادی افغانستان توجه کرده.
در آغاز مطلب روزنامه در این مورد می خوانیم که برای ۲۰ سال اقتصاد افغانستان بر حمایت مالی جامعۀ جهانی متکی بود، که به حکومت افغانستان فرستاده می شد تا با استفاده از آن مصارف سکتور عامه از جمله معاش داکتران، پرستاران، معلمان، قاضیان، افسران پولیس و مأموران خدمات ملکی را بپردازد.
اما پس از تصرف کابل، پایتخت افغانستان توسط طالبان در پانزدهم ماه آگست، ایالات متحده میلیاردها دالر پول بانک مرکزی افغانستان را منجمد کرد، کمکهای مالی متوقف و دامنۀ فقر و تنگدستی در افغانستان گسترده شد.
روزنامۀ گاردین چاپ بریتانیا با اشاره به وضعیت کنونی در افغانستان می نویسد که مسئولیت اخلاقی بریتانیا است تا از افغانهای آسیب پذیر حمایت کند و به نوشتۀ روزنامه، این کار به نفع بریتانیا است.
در ادامه می خوانیم که ناکامیهای سیاسی به این معنی است که حالا افغانها با ظلم و ستم طالبان و گرسنگی رو به رو استند، در حالی که به نوشتۀ روزنامه، اروپا با بحران دیگر مهاجرت مواجه است.
روزنامه نوشته است که با فرا رسیدن زمستان، وقوع فاجعه در افغانستان نزدیک است.
- نیویارک تایمز
روزنامۀ نیویارک تایمز مطلبی را زیر این عنوان نوشته: رهبران جدید طالبان در افغانستان در کجا به مدرسه رفته اند؟
در آغاز این مطلب می خوانیم که طالبان افغانستان را تصرف کردند و دارالعلوم حقانیه بیشتر از این فخر کرده نمی تواند.
به نوشتۀ نویسنده، این مدرسه که به عنوان یکی از بزرگترین و قدیمیترین مراکز علوم دینی پاکستان شناخته می شود، بیشتر از هر مدرسۀ دیگر در جهان به رهبران طالبان آموزش داده است.
نیویارک تایمز می نویسد که حالا فارغان این مدرسه پستهای کلیدی را در افغانستان اداره می کنند.
روزنامه نوشته است که منتقدان دارالعلوم حقانیه آن را «پوهنتون جهاد» می نامند و به خاطر ترویج خشونت در سراسر منطقه برای دهه ها، مقصرش می دانند.
اما به نوشتۀ نیویارک تایمز، این مدرسه می گوید که تغییر کرده و استدلال می کند که به طالبان باید فرصت داده شود که نشان دهند از زمانی که برای نخستین بار بر افغانستان مسلط شده بودند، گامهای متفاوت تر از روشهای مرگبارشان برداشته اند.