نشریۀ نشنل انترست مقالهای را زیر این عنوان نوشته است: ایالات متحده عامل سقوط افغانستان نبوده است.
به باور مقاله نویس، خود افغانها مسئول سقوط نظام قبلی و روی کار آمدن حکومت کنونی استند.
در مطلب آمده است که زلمی خلیلزاد، نمایندۀ پیشین ایالات متحده برای صلح افغانستان در بیست و نهم ماه فبروری سال ۲۰۲۰ موافقت نامۀ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را با طالبان در دوحه امضا کرد.
در ادامه میخوانیم که سپس در هجده ماه نظام جمهوری سقوط کرد.
به باور نویسنده، مقصر دانستن خلیلزاد یا حکومت امریکا قابل توجیه نیست.
در ادامه آمده است که جنگسالاران پیشین و مقامات دو تابعیتی حکومت سابق عامل سقوط استند، زیرا به عقیدۀ مقاله نویس، این افراد پیش از فروپاشی نظام، افغانستان را ترک کرده بودند.
به نوشتۀ نویسنده، سقوط افغانستان غیرمنتظره نبود، بلکه روند سقوط زمانی آغاز شد که همین جنگسالاران سابق به حمایت حکومت امریکا به قدرت رسیدند.
پیش از این، جوبایدن، رئیس جمهور ایالات متحده از تصمیم اخراج نیروهای کشورش در آگست ۲۰۲۱ از افغانستان، دفاع کرده است، هرچند شماری از دپلوماتان غربی از چگونگی خروج نیروها انتقاد کرده اند.
ادارۀ سرمفتش ویژه امریکا در امور بازسازی افغانستان "سیگار" چند ماه پیش گفته بود که تصمیمگیریهای ادارههای به رهبری دونالد ترمپ و جو بایدن از عمدهترین عوامل فروپاشی نیروهای امنیتی دفاعی افغانستان بود.
روزنامۀ گاردین چاپ بریتانیا مجموعۀ از عکسهای کارگران یک معدن زغال سنگ در ولایت بغلان را منتشر کرده است.
در یک عکس، کودکان در حال استخراج معدن دیده میشوند.
در عکس دیگر، کودکان در حال پایین آوردن زغال سنگ توسط مرکب از دامنۀ کوه استند و در جایی جا به جا میکنند.
صورت و لباس تمامی کارگران معدن سیاه شده و نشانههای از فقر و تنگدستی در آنها به وضاحت دیده میشود.
گاردین مینویسد، کار استخراج معدن زغال برخی اوقات خطرناک و حتی کشنده هم است، چون که معدن مسدود شده میتواند و کارگران در داخلش گیر میمانند.
در یکی از تصویر ها، پسری هم دیده میشود که به نوشتۀ روزنامۀ گاردین از کوه افتاده، خون از بینیاش جاری است و کارگران دیگر بر زخمش مرهم می گذارند.
در عکسی پسر دیگری نشان داده شده است که بر سه مرکب زغال بار کرده و از پشتشان روان است.
با رسیدن فصل زمستان، نرخ زغال هم در افغانستان بلند میرود، چون که بسیاری مردم از آن برای گرم کردن خانههایشان استفاده میکنند.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، صادرات زغال سنگ به پاکستان زیاد شده است و گفته میشود که به همین دلیل نرخ زغال در بازارهای افغانستان امسال نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته است.