لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۰۱

چرا بیشتر زنان و دختران در افغانستان به مشکل کم خونی مواجه اند؟


عکس از آرشیف - جنبه تزئینی دارد
عکس از آرشیف - جنبه تزئینی دارد

رحیمه یکی از دختران جوان در شهر کابل است که از چندین سال به این طرف با مشکل کم‌خونی روبه‌رو است.

او می‌گوید در یک خانواده فقیر زندگی می‌کند و نمی‌تواند کم‌خونی خود را مطابق به توصیه داکتران تداوی کند: "داکتران برایم می‌گویند که باید غذای خوب بخورم، سبزیجات، گوشت و خوراکه‌های که آهن داشته باشد استفاده کنم، اما متأسفانه که توان اقتصادی ما خوب نیست و غذای توصیه شده از سوی داکتران را فراهم کرده نمی‌توانم."

این تنها رحیمه نیست که با مشکل کم‌خونی روبه‌رو است، بلکه به‌گفته داکتران همانند او هزارها زن و دختر در افغانستان با این مشکل روبه‌رو می‌باشند.

در این حال انجمن داکتران نسایی و ولادی افغانستان هم تأیید می‌کند که مشکل کم‌خونی در نزد خانم‌ها زیاد است، اما می‌گوید ارقام دقیق از این بیماری نزد خانم‌ها وجود ندارد.

داکتر نجم السما شفاجو رئیس این انجمن روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت که یکی از عوامل کم‌خونی نزد خانم‌ها و دختران جوان فقر غذایی، کمبود آهن، فولیک اسید و ویتامین بی۱۲ است.

شفاجو: خانم های حامله که برای ویزت نزد ما مراجعه می کنند بیشتر از نود درصد شان با مشکل کم خونی مواجه اند

داکتر شفاجو می‌افزاید: "متأسفانه در کنار مشکلات دیگری‌که افغانستان دارد یکی هم نبود آمار و ارقام است، اما زمانی‌که ما خانم‌ها را ویزت می‌کنیم و بخاطر ویزت‌های دوران حامله‌گی خود نزد ما مراجعه می‌کنند، اضافه‌تر از ۹۰ فیصد خانم‌ها با مشکل کم‌خونی مواجه هستند."

داکتر شفاجو افزود که در حال حاضر۴۰۰ نوع کم‌خونی در افغانستان وجود دارد و در برخی موارد خون‌ریزی‌های زیاد نزد خانم‌های حامله پس از ولادت و عملیات سبب مرگ آنان می‌شود.

برخی از داکتران نسایی و ولادی می‌گویند که کم‌خونی در مادران حامله نه‌تنها برای خود‌شان خطرناک است، بلکه برای طفل نوزاد نیز اثرات منفی دارد.

داکتر یلدا سلیمان‌خیل متخصص بخش نسایی و ولادی در این مورد می‌گوید: "وقتی طفل تولد می‌شود در تیر کمرش یک برآمدگی می‌باشد، لب‌چاک و کام‌چاک و یا دارای سوراخ‌های دهلیز قلب می‌باشد، این‌ها همه از کمبود ویتامین‌های که در بدن مادر است به وجود می‌آید، این مشکلات را کم‌خونی نزد مادران و اطفال به وجود می‌آورد."

داکتران توصیه می‌کنند، افرادی‌که با مشکل کم‌خونی روبه‌رو هستند بیشتر از گوشت، سبزیجات و رژیم غذایی غنی از آهن استفاده کنند، تا مشکل کم‌خونی‌شان برطرف گردد.

عکس از آرشیف
عکس از آرشیف

رادیو آزادی تلاش کرد نظر وزارت صحت عامه حکومت طالبان در پیوند به برنامه‌های این وزارت برای رسیدگی به مشکل کم‌خونی دختران و زنان را داشته باشد، اما شرافت زمان سخنگوی این وزارت به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد جواب نداد.

اما در حکومت جمهوریت وزارت صحت عامه در هماهنگی با وزارت معارف، به منظور جبران کم‌خونی و تقویت قوه‌ی ذهنی دختران دانش‌آموز، تابلیت‌های آهن و فولیک اسید را در مکاتب توزیع می‌کرد که به‌گفته شماری از آموزگاران توزیع این تابلیت‌ها برای دختران بسیار مؤثر واقع می‌شد.

XS
SM
MD
LG