لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۳۰ سنبله ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۱۰

خبرنگاران از دشواری های کاری سخن می‌زنند و طالبان وعده همکاری با خبرنگاران داده اند


تصویر آرشیف: افراد طالبان در کابل مانع حضور خبرنگاران و تصویر برداری از یک گردهمایی زنان شدند
تصویر آرشیف: افراد طالبان در کابل مانع حضور خبرنگاران و تصویر برداری از یک گردهمایی زنان شدند

مرکز خبرنگاران افغانستان در یک گزارش تازه‌ به مناسبت ۲۷ حوت٬ روز ملی خبرنگار٬ گفته است، خشونت در برابر خبرنگاران در افغانستان افزایش یافته است.

به اساس این گزارش، در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۱۷ رویداد خشونت و نقض قوانین رسانه‌ای در برابر خبرنگاران به ثبت رسیده بود که این رقم در سال ۱۴۰۱ دو برابر شده است.

مرکز خبرنگاران گفته است، در حالی که سال گذشته چهار خبرنگار و کارمند رسانه‌‌ای کشته شده‌اند، اما در سال روان یک خبرنگار و یک کارمند رساه‌ای کشته شدند.

به گفتهٔ این مرکز، انفجار در نشست خبرنگاران در ولایت بلخ در سال ۱۴۰۱ جان خبرنگار و یک کارمند رسانه‌ای را گرفت و ۱۹ تن خبرنگار را زخمی کرد.

پیش از این مرکز یاد شده گفته بود، در این رویداد حسین نادری خبرنگار خبرگزاری صدای افغان (آوا) و اکمل نظری، همکارش کشته شده‌اند.

خبرنگارانی که در انفجار مرکز فرهنگی تبیان در ولایت بلخ راحت برداشتند
خبرنگارانی که در انفجار مرکز فرهنگی تبیان در ولایت بلخ راحت برداشتند

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که عامل اصلی خشونت در برابر خبرنگاران در سال روان حکومت طالب به ویژه ادارهٔ استخبارات آنان بوده است.

مرکز یاد شده از حکومت طالبان خواسته که به تمامی قوانین رسانه‌ای احترام کند و تعهدات‌ خود را در بخش آزادی بیان عملی کند.

در همین حال برخی از خبرنگاران افغان وضعیت جاری در برابر خبرنگاران را تاسف‌ آور می‌خوانند.

دو تن از خبرنگاران که به دلیل مشکلات امنیتی نمی‌خواهند نام‌شان در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفتند:

« فعالیت‌های خبرنگاری در حال حاضر در افغانستان دشوار شده است، کسی که خبرنگار است با سانسور نیز مواجه است، ما زمانی که می‌خواهیم بالای یک گزارش کار کنیم و دیدگاه‌ مقام‌ها را داشته باشیم، به یکی دیگر واگذار می‌کنند، موادی که به آن نیاز است برایت نمی‌دهند.»

« دسترسی به اطلاعات نسبت به گذشته کمتر شده است، مشکلات در ساحهٔ کاری خبرنگاران هنوز هم پابرجاست، هنوز هم بیشتر از خبرنگاران در ولایات دسترسی به اطلاعات ندارند، پس از نشر بعضی از گزارش‌های خبرنگاران تحت پرسش قرار می‌گیرند.»

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

اما مسوولان حکومت طالبان گزارش اخیر مرکز خبرنگاران افغانستان را به دور از حقیقت دانسته و می‌گویند، آن‌ها مخالف آزادی بیان نیستند.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در مورد میگوید:

« من این گزارش را تایید نمی‌کنم که این قدر رویداد در سال روان شده باشد، و به گونه‌ای که آن‌ها تغبیر کرده‌اند، امارت اسلامی و وزارت اطلاعات و فرهنگ با رسانه‌ها همکار است، همکاری ما رسانه‌ها وظیفهٔ ما است، اما بعضا اطلاعات نا تکمیل و یا کامل نمی‌باشند، اما درکل ما با رسانه‌ها همکاری می‌کنیم.»

هرچند بیشتر قوانین حکومت پیشین از سوی طالبان باطل اعلام شده، اما ۲۷ حوت که سالانه به نام روز خبرنگار ثبت شده است، طالبان نیز آن را به عنوان روز خبرنگار پذیرفته اند.

XS
SM
MD
LG