لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۳۰

بحران اخراج مهاجرین افغان از پاکستان؛ مرز سپین بولدک با ازدحام بی سابقه مواجه است


منطقه مرزی سپین بولدک
منطقه مرزی سپین بولدک

با نزدیک شدن پایان ضرب الاجل حکومت پاکستان، از افزایش ازدحام مهاجران افغان در مرز بین افغانستان و پاکستان گزارش شده است.

خبرگزاری باختر تحت کنترل حکومت طالبان به نقل از وزارت مهاجران و عودت کنندگان به روز شنبه گزارش داد که در یک هفته اخیر نزدیک هشت هزار افغان از راه سپین بولدک به افغانستان بازگشته اند.

اداره های سازمان ملل متحد گفته اند که از زمان آغاز عملیات برای شناسایی افرادی که در پاکستان به گونه غیرقانونی زندگی می کنند، شمار افغان هایی که به خانه باز می گردند، به گونه چشمگیر افزایش یافته است.

این اداره ها افزوده اند که بیش از دو میلیون افغان بی سند در پاکستان استند که دستکم ششصد هزار تن آن ها پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان در پانزدهم آکست ۲۰۲۱ به پاکستان فرار کرده اند.

برخی از خانواده های افغان که مجبور شده اند پاکستان را ترک کنند
برخی از خانواده های افغان که مجبور شده اند پاکستان را ترک کنند

به گزارش خبرگزاری اسوشیتد پرس، سازمان بین المللی مهاجرت، آی او ام و کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهجویان، یو ان اچ سی آر گفته اند که ده ها هزار افغان بین ۳ تا ۱۵ آکتوبر پاکستان را ترک کرده اند و بسیاری شان بیم دارند که مبادا به دلیل ترک افغانستان بازداشت شوند.

آی او ام و یو ان اچ سی آر از مقامات پاکستان خواسته اند که پیش از آن که بسیار دیر شود، برای جلوگیری از «فاجعه حقوق بشری» اخراج اجباری افغان ها را متوقف کنند.

این دو نهاد گفته اند، باور دارند بسیاری از کسانی که اخراج می شوند و به افغانستان باز می گردند، در معرض خطر جدی نقض حقوق بشر از جمله بازداشت خودسرانه، شکنجه، و دیگر انواع بدرفتاری قرار خواهند گرفت.

طالبان در گذشته ادعا های نقض حقوق بشر را رد کرده اند.

اتحادیه اروپا گفته است یکجا با سازمان بین المللی مهاجرت، آی او ام، می خواهد مطمئن شوند که بازگشت کنندگان احساس مصونیت می کنند و به حمایت مورد نیاز شان دسترسی می داشته باشند.

نمایندگی اتحادیه اروپا در افغانستان ناوقت روز شنبه ۲۸ اکتوبر در شبکه ایکس یا تویتر سابقش نوشت که به این هدف پانزده میلیون یوروی اضافی اختصاص داده است.

در هفته های اخیر از بازگشت هزاران مهاجر افغان از پاکستان و ایران به کشور شان گزارش شده است.

هر دو کشور اعلام کرده اند که مهاجران غیرقانونی را اخراج می کنند.

مهلت تعیین شده از سوی حکومت پاکستان به پایانش نزدیک می شود.

مقامات پاکستان در اوایل ماه آکتوبر اعلام کردند که اگر بیش از یک میلیون و هفتصد هزار مهاجر غیرقانونی افغان تا اول نومبر آن کشور را ترک نکنند، بازداشت و اخراج خواهند شد.

حشمت وجدانی، روزنامه نگار افغان مقیم پاکستان است. او می گوید که پس از این اعلام پاکستان، مهاجران افغان در وضعیت دشوار قرار گرفته اند:

"اکثریت کسانی که به عنوان مهاجر در پاکستان زندگی می کنند حتی بخاطر خرید مواد اولیه با ترس و وحشت به بیرون می روند که مبادا از سوی پولیس بازداشت شوند. از سویی هم مالکان خانه ها هر لحظه با فرستادن پیام و آمدن پشت در خانه ها به مهاجران می گویند که هرچه زودتر خانه های شان را ترک کنند."

حرکت کاروان پناهجویان افغان از پاکستان به جانب افغانستان
حرکت کاروان پناهجویان افغان از پاکستان به جانب افغانستان

تصمیم اخراج صدها هزار مهاجر افغان از سوی پاکستان با واکنش های شماری از افغان ها در اروپا نیز به همراه شده است.

گروهی از افغان ها شنبه در هالند مظاهره کردند.

قدرت الله علی خیل از سازمان دهندگان تظاهرات در صحبت با رادیو آزادی، اخراج افغان ها را غیر انسانی توصیف کرد:

"در این راه پیمایی خواست ما از جامعه جهانی این بود تا بر پاکستان فشار بیآورند که اخراج غیرقانونی افغان از خیبرپختونخوا و پنجاب را متوقف کند. افغان ها در وضعیت بد استند و در افغانستان برای شان امکانات نیست تا زندگی خود را پیش ببرند."

در گزارش خبرگزاری اسوشیتد پرس آمده است که در افغانستان بحران شدید بشری به ویژه در بخش زنان و دختران وجود دارد. دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب و دختران دیگر از کسب تحصیل در پوهنتون منع استند. بسیاری از زنان بی کار اند و در مکان های عمومی هم به روی دختران و زنان بسته است. محدودیت ها بر رسانه ها، فعالان و سازمان های جامعه مدنی نیز پا برجاست.

XS
SM
MD
LG