"حالا با آمدن دوباره حکومت طالبان من را از وظیفه تنقیص و بیکار کردند، جای بسیار نگرانی است بر من که بالاخره روزگار من و صدها ماستر دیگر چه خواهد شد."
این مرد ۴۱ ساله مدعی است که از قربانیان به گفته او خویش خوری در حکومت طالبان در افغانستان است.
او که به دلیل ترس از مجازات احتمالی طالبان از گرفتن نامش و محل زندگیاش در گزارش خودداری می کند، می گوید که سند لیسانس خود را در رشته ادبیات انگلیسی و ماستریاش را در بخش اداره و مدیریت به پایان رسانده و می گوید که نزدیک پانزده سال تجربه کاری دارد. اما بیشتر از دو سال می شود که کارش را از دست داده است.
او در ادامه بیشتر می گوید:
"حالا به جای ما کسانی به کار گماشته می شوند که اصلاً تجربه و شایسته گی ندارند. چون یک چند طالب را می شناسند و یا در صفوف طالبان بودند به همین دلیل آنها به کار گرفته می شوند. من مطمئن هستم اگر وضعیت به همین قسم ادامه داشته باشد ناگزیر که از وطن آواره شده و بخاطر پیدا کردن یک لقمه نان به کشورهای همسایه آواره و مهاجر شویم."
من مدیر عواید یکی از بخش هایی بودم که طالبان با آمدنشان مرا از آنجا منفک کردند.
برخی دیگر هم شکایت مشابهی دارند. این مرد ۳۲ ساله که بخاطر ترس از مجازات احتمالی طالبان از گرفتن نامش در گزارش خودداری می کند، می گوید که یکی دیگر از مامورین حکومتی بود که وظیفهاش را از دست داده است:
"من مدیر عواید یکی از بخش هایی بودم که طالبان با آمدنشان مرا از آنجا منفک کردند. همان طالب که در راس ما آمده بود پسر خالهاش را به جای من در آن پست گماشت. دلیل هم این بود که پسرخالهاش با نیروهای خارجی جنگیده بود. طالبان به هیچ چیزی باور ندارند بجز این که جنگ کرده باشی علیه نیروهای خارجی و هر کسی که در پستهای مهم قرار داشته باشد آنان را از آن پست خارج می کنند و افراد خود را جابجا می کنند."
در تازهترین مورد مغفور الله شهاب فرزند شهاب الدین دلاور وزیر معادن حکومت طالبان به تاریخ ۱۳ دلو سال روان به حیث مسئول سفارت افغانستان در تاشکند پایتخت ازبیکستان گماشته شد که این اقدام در رسانههای اجتماعی واکنش هایی را به همراه داشت.
این در حالی است که ملا هبت الله آخندزاده رهبر عزلت گزیده طالبان پار سال از مقرش در ولایت قندهار در جنوب افغانستان علیه خویش خوری فرمان داده بود. آخندزاده مقامهای طالبان را از تقرر اعضای خانواده و خویشاوندانشان در سمتهای حکومتی ممنوع کرده بود.
اما برخی از آگاهان به این باور اند که این فرمان ظاهراً در حد حرف باقی مانده است.
علیم خان: بیشتر از هر زمان دیگر و خطرناک تر از هر زمان دیگر روابط بر ضوابط در افغانستان مسلط است
علیم خان علیم کارشناس مسائل سیاسی به این باور است که تقرر تازه پسر یک وزیر طالبان به حیث سرپرست سفارت افغانستان در تاشکند وعدههای طالبان در مورد مبارزه با فساد و خویش خوری را تحت شعاع قرار می دهد.
او به رادیو آزادی بیشتر می گوید:
"تنها کسانی مستحق تقرری هستند و کسانی حق دارند در ادارات دولتی در پستها مقرر شوند که آنها فقط دارای روابط با گروه طالبان باشند، از جمع طالبان باشند، از اعضای خانواده طالبان باشند، بیشتر از هر زمان دیگر و خطرناک تر از هر زمان دیگر روابط بر ضوابط در افغانستان مسلط است، قوماندان سالاری، رهبر سالاری، بزرگ سالاری، وزیر سالاری در بین طالبان بیشتر از هر زمان دیگر بیداد می کند."
در جمهوری مخلوع برخوردار از حمایت غرب هم بسیاری از مقامهای حکومتی به خویش خوری در مناسب دولتی متهم بودند.
اما در حکومت طالبان، تقرر تازه مغفورالله شهاب در یک سمت دیپلماتیک ظاهراً تنها مورد نقض کننده فرمان رهبر طالبان نيست.
سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان است و کاکایش خلیل الرحمن حقانی سرپرست وزارت مهاجرین حکومت طالبان است. به اساس گزارش ها، برخی از اعضای دیگر خانواده حقانی نیز در بخشهای مختلف از جمله استخبارات و اداری در کابل و ولایت خوست در جنوب شرق افغانستان گماشته شده اند.
ملا یعقوب مجاهد پسر موسس طالبان ملا محمد عمر، سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان است و کاکایش ملا منان عمری سرپرستی وزارت کار و امور اجتماعی طالبان را به عهده دارد.
طالبان مدعی اند که بسیاری از کارمندان حکومت که غیر طالب هستند در بخشهای مختلف حکومتشان کار می کنند. اما ناظران به این باور اند که شریانهای اصلی تصمیم گیرنده در کنترل چهرههای نزدیک به طالبان است.
آقای علیم به این باور است که طالبان با افراد تحصیلکرده و مسلکی غیر طالبان چندان سازگاری ندارند:
"کسانی که با فکر طالبان، اندیشه طالبان و فرهنگ طالبان سازگاری ندارند، ما می بینیم که کدرهای علمی، مسلکی، دکتورا و ماستران افغانستان با کمال تاسف بخاطر بیاحترامی، بیتوجهی، تبعیض سیستماتیک و خطرناکی که در برابرشان روا دیده می شود آنها کشور را که صدها هزارشان ترک کردند و هزاران تن در انتظار ترک کشور هستند."
محق: سپردن کاری به ملا که تخصص او نیست، خلاف آیات و حدیث است
محمد محق پژوهشگر ارشد مطالعات اسلامی است.
او به این باور است که این اقدام حکومت طالبان اصل شایسته سالاری و سپردن کار به اهل کار را در آینده محدود و تضعیف می کند.
او به رادیو آزادی بیشتر می گوید:
"وقتی که یک کار تخصص ملا نیست، از قبیل حسابداری، امور نظامی، مالیاتی، کارهای حقوقی و کارهای زراعت و تجارت و بقیه اینها را به ملاها می سپارند در واقع خلاف آیات و حدیث است، در دنیای امروز همه دانش هایی که وجود دارد تاکید می کند که دولت داری مدرن مبتنی به تخصصها است."
آقای محق در ادامه چنین پیشنهاد می کند:
"هر چه که بیشتر رشتهها مسلکی باشد و افراد به کار اصلی خود توظیف شوند، سرنوشت یک جامعه بهبود پیدا می کند."