لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۸ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۶:۲۴

افغانستان

روز جهانی بدون تنباکو؛ «استفاده از سیگار، سالانه جان بیش از ۸ میلیون انسان را می‌گیرد»

سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده است.
سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده است.

امروز ۳۱ می «روز جهانی بدون تنباکو» است. شماری از استفاده کننده‌گان تنباکو در افغانستان می‌گویند به مشکلات صحی و اقتصادی روبه‌رو شده‌اند. در عین حال برخی از روان‌شناسان در مراکز درمانی اعتیاد در افغانستان هشدار می‌دهند که بیشتر افراد که از تنباکو استفاده کرده‌اند بعداً به مواد مخدر رو آورده اند.

سازمان ملل متحد می‌گوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در نتیجه استفاده از تنباکو جان های خود را از دست می‌دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین می‌روند.

احمد عُزیر ۳۵ ساله از ولایت لوگر و صدیق افغان ۲۹ ساله از کابل که هر دو بیش از یک دهه از سگرت استفاده کرده‌اند به رادیو آزادی گفتند:

"از سگرت روز یک‌ونیم تا دو قوطی استفاده می‌کنم، شُش و جگرم بسیار تکلیف دارد و در ضمن از این عمل که مدت ۱۴/۱۵ سال می‌شود دارم پشیمان هم هستم، داکتر که معاینه می‌کند می‌گوید که شش‌ها و جگرم را سگرت خراب کرده و دیگر استفاده نکنم، اما نمی‌شود که بدون استفاده از سگرت باشم."

"۱۳ سال می شود که سگرت می‌زنم، روزانه دو قوطی مصرف دارم که هر روز آن مبلغ ۸۰ افغانی هزینه دارد، همچنان سگرت سبب امراض مختلف در بدن می‌شود، اما بر اساس برخی مشکلات به سگرت کشیدن رو آورده ام."

داکتر سید میرآقا حسینی روان‌شناس در یک مرکز درمانی ترک اعتیاد در شهر کابل می‌گوید بیشتر افرادی‌که از استفاده تنباکو آغاز کرده‌اند به آن وابسته شده‌اند و سرنوشت‌شان با اعتیاد به مواد مخدر گره خورده است.

او به رادیو آزادی گفت، استفاده افراد از تنباکو اضرار مختلف جسمی، روانی و عاطفی و همچنان اقتصادی دارد:

"قدم‌های اولی اعتیاد استفاده از دخانیات مثل سگرت و تنباکو شروع می‌شود تا این‌که عمل آن‌ها بیشتر و سنگین‌تر می‌شود و تا که سرانجام به اعتیاد مواد مخدر وصل می‌شود. سگرت، تنباکو و نصوار می‌تواند باعث ایجاد سرطان‌های دهان، مری و معده شود و همچنان سبب ایجاد افسرده‌گی در نزد شخص شود، در عین حال از لحاظ اقتصادی یک ضربه بزرگ است."

سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده و به مناسبت «روز جهانی بدون تنباکو» می‌گوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در جهان در نتیجه استفاده از تنباکو جان‌های خود را از دست می دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین می‌روند.

هیچ آمار دقیقی از مرگ و میر در افغانستان بر اثر استفاده از تنباکو وجود ندارد
هیچ آمار دقیقی از مرگ و میر در افغانستان بر اثر استفاده از تنباکو وجود ندارد

متخصصین صحت می‌گویند که استفاده از تنباکو می‌تواند بر هر عضو بدن تأثیرگذار باشد و اعتیاد به آن، احتمال مبتلا شدن مصرف کننده‌گان آن را به سرطان‌های مختلف، امراض قلبی، ناراحتی‌های تنفسی و مشکلات جگر افزایش دهد و همچنان سبب کاهش باروری و سقط جنین در نزد زنان شود.

در این حال یک آگاه امور اجتماعی و جوانان می‌گوید راه حل برای کاهش و از بین بردن استفاده از تنباکو بلند بردن سطح آگاهی مردم نسبت به ضرر های دخانیات است.

او که نخواست نام‌اش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت تبلیغات بر ضد استفاده از تنباکو می‌تواند از طریق مکاتب و مراکز عمومی، رسانه‌ها و از طریق نصب بنرها به اجرا گذاشته شود: "مسئولیت دولت، مردم و جامعه است که می‌شود از طریق شوراهای مردمی، مساجد و مکاتب به مردم آگاهی‌دهی شود، در باره اضرار تنباکو گفته شود تا مردم از آن آگاهی پیدا کنند و از استفاده تنباکو و این عمل دست بردارند."

شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان به سؤالات رادیو آزادی در مورد این‌که چه تعداد افراد در افغانستان از تنباکو استفاده می‌کنند و چه راه‌های برای جلوگیری از آن اتخاذ شده پاسخ نداد.

اما قانون جلوگیری استفاده از تنباکو در اماکن عمومی در افغانستان در سال ۱۳۹۲ خورشیدی تصویب شده که در آن آمده، هر کس از این قانون تخطی کند، ۳۰۰ افغانی جریمه خواهد شد و در عین زمان بر اساس این قانون ۵۰ درصد افزایش تعرفۀ گمرکی بر واردات سگرت وضع شده بود.

با آن‌هم سگرت در صدها دکان وسگرت فروشی‌های سیار کنار جاده در ولایت‌های مختلف افغانستان به فروش می‌رسد و استفاده کننده‌گان سگرت بدون توجه به ضررهای آن به خود و دیگران آن را خریداری کرده و در محلات مختلف دود می‌کنند.

«تنباکو» گیاهی است که برگ‌های خشک آن حاوی نیکوتین که یک ماده اعتیادآور است، می‌باشد.

بر اساس یافته‌های طبی، پس از کشیدن دود تنباکو، نیکوتین موجود در آن ظرف چند ثانیه وارد جریان خون شده و به مغز می‌رسد و سبب احساس لذت و انرژی می‌شود، اما اثر تولید شده سریعاً از بین رفته و باعث خستگی و کسالت فرد می‌شود و در این شرایط فرد استفاده کننده دوباره به همان احساس قبلی نیاز پیدا کرده و مجدداً اقدام به مصرف می‌کند.

سازمان صحی جهان در سال ۱۹۸۷ میلادی ۳۱ می را به‌عنوان « روز جهانی بدون تنباکو» برگزید.

هدف از آن جلب توجه نسبت به مصرف تنباکو و تأثیرات منفی آن بر سلامت انسان در نظر گرفته شده‌است.

یکی از اقداماتی‌که در «روز جهانی بدون تنباکو» انجام می‌شود این است که برای تشویق عدم استفاده از تنباکو از افراد خواسته می‌شود که در این روز برای ۲۴ ساعت از محصولات تنباکو استفاده نکنند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران عنقریب به افغانستان سفر می‌کند

دیدار عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، با محمد حسن اخند، رئیس الوزرای حکومت طالبان در کابل، آرشیف
دیدار عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، با محمد حسن اخند، رئیس الوزرای حکومت طالبان در کابل، آرشیف

سفارت ایران در کابل می‌گوید که سید محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت این کشور عنقریب به افغانستان سفر خواهد کرد.

علیرضا بیکدلی، سفیر ایران در کابل ناوقت یکشنبه ۱۷ حمل، این خبر را در شبکه ایکس به دنبال دیدارش با اتابک در تهران، اعلام کرد.

اتابک، با تاکید در مورد اهمیت همکاری‌های کشورش با افغانستان گفته که عنقریب در راس یک هیئت به این کشور سفر خواهد کرد.

مقام های ایرانی و حکومت طالبان در افغانستان، هنوز در مورد تاریخ دقیق این سفر چیزی نگفته اند.

این در حالیست که اخیراً سفر مقام‌های ایرانی به افغانستان تحت حاکمیت طالبان افزایش چشمگیری یافته است.

پیش از این، عباس عراقچی وزیرخارجه ایران نیز به افغانستان سفر کرده و با مقام های طالبان دیدار نمود.

حکومت طالبان با گذشت نزدیک به چهار سال هنوز از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است، اما ایران از جمع معدود کشورهای است که روابط نزدیک با این گروه دارد.

تیمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه امریکا در ۱۲ حمل، در یک نشست خبری گفت که حکومت ایران حامی گروه های تروریستی از جمله طالبان و القاعده است.

اردوی پاکستان: ۸ شورشی مسلح در نزدیکی مرز افغانستان کشته شدند

نیروهای پاکستانی در نزدیکی مرز افغانستان، آرشیف
نیروهای پاکستانی در نزدیکی مرز افغانستان، آرشیف

براساس ادعای ارودی پاکستان، نیروهای این کشور در یک درگیری در منطقه قبایلی، ۸ تن از شورشیان مسلح را که تلاش داشتند از طریق مرز افغانستان وارد منطقه حسن خیل وزیرستان شمالی شوند، کشته اند.  

دفتر مطبوعاتی اردوی پاکستان روز یکشنبه ۶ اپریل با نشر اعلامیه‌ای گفت نیروهای امنیتی این کشور، ناوقت شنبه پس از ردیابی یک گروه یازده نفری از شورشیان مسلح با آنها درگیر شدند که در نتیجه ۸ شورشی کشته و ۴ تن دیگر آنها زخمی شدند.

اعلامیه گفته که پاکستان مکرراً از حکومت طالبان خواسته است تا مرزهای افغانستان را بگونه موثر مدیریت کند و با عملی کردن تعهدات خود نگذارد که از خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده شود.

حکومت طالبان در مورد این اظهارات تازۀ اردوی پاکستان هنوز چیزی نگفته است اما وزارت خارجه طالبان پیش از این در پاسخ به اتهامات مشابه اسلام آباد گفته بود که از پاکستان میخواهد تا به جای اظهارات "غیرمسولانه" به امنیت و حل مشکلات داخلی خود توجه کند.

۸۸۰ کشته و ۲۰ هزار زخمی در حوادث ترافیکی در جریان تعطیلات نوروز در ایران

تصادف در جریان نوروز در ایران
تصادف در جریان نوروز در ایران

در تعطیلات نوروزی امسال در ایران دست کم ۸۸۰ نفر بر اثر حوادث ترافیکی جان باختند و بیش از ۲۰ هزار نفر مجروح شدند.

مقام‌های پولیس شاهراه های این کشور روز یکشنبه از وقوع حداقل یک میلیون تصادف در تعطیلات ۲۰ روزه امسال خبر دادند.

در این ایام، تردد وسایل نقلیه در بزرگراه های ایران بیشتر می شود و تعداد حوادث ترافیکی و مرگ و میر نیز افزایش چشمگیری می یابد.

در افغانستان نیز چهار روز عید امسال دست کم ۳۰ نفر در حوادث ترافیکی جان باخته اند و ۱۵۵ نفر دیگر زخمی شده اند.

ریاست ترافیک اعلام کرده که حد اقل ۸۰ حادثه ترافیکی در افغانستان ثبت شده است.

تیم ملی کرکت زیر ۱۹ سال افغانستان نیپال را در دومین بازی یک روزه شکست داد

تیم ملی کرکت
تیم ملی کرکت

تیم ملی کرکت زیر ۱۹ سال افغانستان در دومین بازی یک روزه نیپال را شکست داد.

این دیدار به میزبانی نیپال در مولپانی برگزار شد.

هرچند تیم افغانستان هدف نسبتاً کمتر ۱۶۹ دوش را تعیین کرده بود، اما توانست تیم رقیب را با تفاوت یک دوش شکست بدهد.

در اولین بازی نیز پنج شنبه گذشته، تیم افغانستان ۳۰۰ دوش به ثمر رساند و تمامی بازیکنان نپال را به در ۱۷۰ دوش از میدان خارج ساخت.

بازی سوم این سلسله مسابقات به تاریخ ۲۰ حمل برگزار خواهد شد.

تیم افغانستان پس از این سه مسابقه، در مسابقات راهیابی به جام جهانی کرکت زیرنوزده شرکت خواهد کرد.

در این مسابقات تیم زیرنوزده سال افغانستان به مصاف تیم های عمان، هانک کانگ، امارات متحده عربی و نیپال خواهد رفت.

تیم برتر این مسابقات به جام جهانی زیر نوزده سال ۲۰۲۶ راه خواهد یافت که به میزبانی زیمبابوی و نامیبیا برگزار خواهد شد.

برنامه انکشافی ملل متحد می گوید برای ۳۷هزار تن آب آشامیدنی فراهم کرده

آرشیف
آرشیف

برنامه انکشافی سازمان ملل متحد (UNDP) می‌گوید در سال ۲۰۲۴ بیش از ۴۵ کانال آب را در مناطق روستایی افغانستان بازسازی کرده است.

این اداره روز یک‌شنبه در صفحه ایکس خود نوشته که این کانال‌ها نزدیک به ۱۰۰ کیلومتر طول داشته و برای بیش از ۳۷ هزار خانواده دسترسی به آب آشامیدنی، بهبود آبیاری و ایجاد شغل را فراهم کرده است.

این در حالی است که بسیاری از مناطق روستایی افغانستان با کمبود آب و نبود زیرساخت مواجه‌اند.

جهان وقوع تهدیدات احتمالی از افغانستان را نادیده گرفته است

شوکت میرضیاییف، رئیس جمهور ازبیکستان، آرشیف
شوکت میرضیاییف، رئیس جمهور ازبیکستان، آرشیف

شوکت میرضیاییف، رئیس جمهور ازبیکستان می‌گوید که جهان به تهدیداتی که احتمال وقوع آن‌ها از افغانستان است، توجه نمی‌کند.

میرضیاییف شنبه ۱۶ حمل، در اجلاس سران آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا در شهر سمرقند گفت که آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا با تهدیدات مشترک امنیتی رو به رو اند.

او این تهدیدات را تروریزم، تندروی، افراط گرایی، جرایم سایبری، قاچاق مواد مخدر و مهاجرت خواند.

رئیس جمهور ازبیکستان گفت که برای جلوگیری از این تهدیدات با حکومت طالبان تعامل صورت گرفته و روی پروژه های زیربنایی و سرمایه گذاری در افغانستان کار شود.

اجلاس سمرقند روز شنبه به میزبانی ازبیکستان برگزار شد که در آن رهبران آسیای مرکزی و چندین کشور اروپایی گردهم آمدند.

حکومت طالبان هنوز در مورد اظهارات میرضیاییف در مورد تهدیدات احتمالی از افغانستان چیزی نگفته است اما پیش از این، نگرانی کشورهای همسایه در این مورد را بی اساس خوانده بود.

وعدۀ کمک امارات متحدهٔ عرب با مهاجران افغان بازگشته به افغانستان

بیرق امارات متحدۀ عرب
بیرق امارات متحدۀ عرب

امارات متحدهٔ عرب وعده داده است که با مهاجران افغان بازگشته به افغانستان کمک خواهد کرد.

محمد خلفان، نمایندهٔ ویژهٔ امارات متحدهٔ عرب برای افغانستان شنبه ۱۶ ماه حمل در کابل هنگام دیدار با عبدالسلام حنفی معاون ریاست‌الوزرای حکومت طالبان، از آمادگی کشورش برای کمک به مهاجران افغان‌ که به افغانستان بازمی‌گردند، گفت‌وگو کرده، اما جزئیات بیش‌تر ارائه نکرد.

اسلام‌آباد اعلام کرده است اگر مهاجران افغانستان فاقد کارت شهروندی این کشور، ای‌سی‌سی و مدارک قانونی، تا دهم اپریل پاکستان را ترک نکنند، به‌زور اخراج خواهند شد.

حکومت پاکستان اعلام کرده که تا پایان سال میلادی جاری حدود سه میلیون مهاجر افغان را از خاک خود اخراج خواهد کرد.

فرزند شهروندان بریتانیایی در قید طالبان، از ترمپ خواهان کمک شد

جانتن رینولدز (چپ) و دخترش (راست) در مقابل قصر سفید، واشنگتن دی سی، ایالات متحده
جانتن رینولدز (چپ) و دخترش (راست) در مقابل قصر سفید، واشنگتن دی سی، ایالات متحده

جانتن رینلدز، فرزند دو شهروند بریتانیا که نزد طالبان زندانی اند، از دونالد ترمپ رییس جمهور امریکا خواسته است که در رهایی والدینش کمک کند.

در ویدیوی که در رسانه های اجتماعی پخش شده و خود جانتن رینلدز به رادیو آزادی فرستاده است، دیده میشود که او با دخترش در مقابل قصر سفید ایستاده و از رییس جمهور ترمپ خواستار کمک می‌شود.

جانتن رینلدز در این ویدیو میگوید "به ما به تکرار گفته شده است که آنها هیچ گناهی ندارند، جرمی را مرتکب نشده اند و به زودی رها خواهند شد. اما هنوز در زندان اند. حکومت بریتانیا به ما گفته است که آنچه در توان دارد برای رهایی والدینم انجام خواهد داد. اما به حیث یک فرد متولد در بریتانیا و شهروند داوطلبانۀ امریکا، اینجا ایستاده ام و از شما تقاضا می‌کنم که کمک کنید تا والدینم از زندان بیرون شوند".

باربی و پیتر رینولدز، زوج بریتانیایی که از ۱۸ سال به اینسو در افغانستان زندگی میکردند، در اول ماه فبروری از سوی طالبان بازداشت شده اند.

آنها در زمینۀ های آموزش و حمایت از کودکان فعالیت میکردند.

دیدار متقی با مقام ایرانی در کابل؛ گفت‌وگو درباره حق‌آبه هلمند و بازگشت مهاجران افغان

دیدار متقی با یک مقام ایرانی
دیدار متقی با یک مقام ایرانی

سفارت ایران در کابل اعلام کرد که محمد رضا بهرامی، دستیار وزیر و مدیرکل آسیایی جنوبی امور خارجه ایران در سفر به کابل با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان درباره مسائل حق آبه هلمند و بازگشت مهاجران افغان گفتگو کرده است.

این سفارت امروز جمعه در صفحه ایکس خود نوشت که متقی روابط افغانستان و ایران را مثبت ارزیابی کرده است.

در اعلامیه این سفارت آمده است که بهرامی در این دیدار« پایبندی به سیاست همسایگی را اولویت سیاست خارجی عنوان کرد.»

همچنین، حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان از گفتگوهای دو طرف درباره تحولات جدید، روابط دوجانبه، مسئله آب و وضعیت مهاجران افغان در ایران خبر داده است.

این در حالی است که پیش از این، ایران و طالبان در موضوع حق آبه از هلمند با تنش‌های روبرو بودند.

۴ اپریل، روز جهانی آگاهی از خطرات ماین؛ هنوز برخی مناطق افغانستان آلوده به ماین است

یک معلول ناشی از انفجار ماین
یک معلول ناشی از انفجار ماین

امروز، چهارم اپریل، روز جهانی آگاهی از خطرات ماین است.

کمیته صلیب سرخ به مناسبت این روز گزارشی منتشر کرده که در آن اشاره می‌شود افغانستان هنوز یکی از کشورهایی است که ماین‌ها و مهمات منفجر نشده تهدیدی جدی برای زندگی مردم به شمار می‌روند.

در این گزارش آمده است که در سال ۲۰۲۴، کمیته صلیب سرخ ۵۶۴ تلفات ثبت کرده که از این میان، ۴۳۴ نفر کودک بودند.

این کمیته همچنین اعلام کرده که در دو سال گذشته، با کمک رضاکاران هلال احمر افغانستان، بیش از ۲۴۳ هزار نفر در پنج منطقه آلوده به مهمات منفجر نشده در مورد خطرات ماین ها آموزش دیدند.

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) در ماه گذشته گزارش داده که هر ماه بیش از ۵۵ نفر در افغانستان بر اثر ماین‌ها و مهمات منفجر نشده کشته و زخمی می‌شوند.

این اداره همچنین اشاره کرده که در حال حاضر حدود ۳.۳ میلیون نفر در افغانستان در یک کیلومتری مناطق آلوده به ماین و مهمات منفجر نشده زندگی می‌کنند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG