افغانستان
روز جهانی بدون تنباکو؛ «استفاده از سیگار، سالانه جان بیش از ۸ میلیون انسان را میگیرد»
امروز ۳۱ می «روز جهانی بدون تنباکو» است. شماری از استفاده کنندهگان تنباکو در افغانستان میگویند به مشکلات صحی و اقتصادی روبهرو شدهاند. در عین حال برخی از روانشناسان در مراکز درمانی اعتیاد در افغانستان هشدار میدهند که بیشتر افراد که از تنباکو استفاده کردهاند بعداً به مواد مخدر رو آورده اند.
سازمان ملل متحد میگوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در نتیجه استفاده از تنباکو جان های خود را از دست میدهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین میروند.
احمد عُزیر ۳۵ ساله از ولایت لوگر و صدیق افغان ۲۹ ساله از کابل که هر دو بیش از یک دهه از سگرت استفاده کردهاند به رادیو آزادی گفتند:
"از سگرت روز یکونیم تا دو قوطی استفاده میکنم، شُش و جگرم بسیار تکلیف دارد و در ضمن از این عمل که مدت ۱۴/۱۵ سال میشود دارم پشیمان هم هستم، داکتر که معاینه میکند میگوید که ششها و جگرم را سگرت خراب کرده و دیگر استفاده نکنم، اما نمیشود که بدون استفاده از سگرت باشم."
"۱۳ سال می شود که سگرت میزنم، روزانه دو قوطی مصرف دارم که هر روز آن مبلغ ۸۰ افغانی هزینه دارد، همچنان سگرت سبب امراض مختلف در بدن میشود، اما بر اساس برخی مشکلات به سگرت کشیدن رو آورده ام."
داکتر سید میرآقا حسینی روانشناس در یک مرکز درمانی ترک اعتیاد در شهر کابل میگوید بیشتر افرادیکه از استفاده تنباکو آغاز کردهاند به آن وابسته شدهاند و سرنوشتشان با اعتیاد به مواد مخدر گره خورده است.
او به رادیو آزادی گفت، استفاده افراد از تنباکو اضرار مختلف جسمی، روانی و عاطفی و همچنان اقتصادی دارد:
"قدمهای اولی اعتیاد استفاده از دخانیات مثل سگرت و تنباکو شروع میشود تا اینکه عمل آنها بیشتر و سنگینتر میشود و تا که سرانجام به اعتیاد مواد مخدر وصل میشود. سگرت، تنباکو و نصوار میتواند باعث ایجاد سرطانهای دهان، مری و معده شود و همچنان سبب ایجاد افسردهگی در نزد شخص شود، در عین حال از لحاظ اقتصادی یک ضربه بزرگ است."
سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگهای قابل پیشگیری در جهان خوانده و به مناسبت «روز جهانی بدون تنباکو» میگوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در جهان در نتیجه استفاده از تنباکو جانهای خود را از دست می دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین میروند.
متخصصین صحت میگویند که استفاده از تنباکو میتواند بر هر عضو بدن تأثیرگذار باشد و اعتیاد به آن، احتمال مبتلا شدن مصرف کنندهگان آن را به سرطانهای مختلف، امراض قلبی، ناراحتیهای تنفسی و مشکلات جگر افزایش دهد و همچنان سبب کاهش باروری و سقط جنین در نزد زنان شود.
در این حال یک آگاه امور اجتماعی و جوانان میگوید راه حل برای کاهش و از بین بردن استفاده از تنباکو بلند بردن سطح آگاهی مردم نسبت به ضرر های دخانیات است.
او که نخواست ناماش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت تبلیغات بر ضد استفاده از تنباکو میتواند از طریق مکاتب و مراکز عمومی، رسانهها و از طریق نصب بنرها به اجرا گذاشته شود: "مسئولیت دولت، مردم و جامعه است که میشود از طریق شوراهای مردمی، مساجد و مکاتب به مردم آگاهیدهی شود، در باره اضرار تنباکو گفته شود تا مردم از آن آگاهی پیدا کنند و از استفاده تنباکو و این عمل دست بردارند."
شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان به سؤالات رادیو آزادی در مورد اینکه چه تعداد افراد در افغانستان از تنباکو استفاده میکنند و چه راههای برای جلوگیری از آن اتخاذ شده پاسخ نداد.
اما قانون جلوگیری استفاده از تنباکو در اماکن عمومی در افغانستان در سال ۱۳۹۲ خورشیدی تصویب شده که در آن آمده، هر کس از این قانون تخطی کند، ۳۰۰ افغانی جریمه خواهد شد و در عین زمان بر اساس این قانون ۵۰ درصد افزایش تعرفۀ گمرکی بر واردات سگرت وضع شده بود.
با آنهم سگرت در صدها دکان وسگرت فروشیهای سیار کنار جاده در ولایتهای مختلف افغانستان به فروش میرسد و استفاده کنندهگان سگرت بدون توجه به ضررهای آن به خود و دیگران آن را خریداری کرده و در محلات مختلف دود میکنند.
«تنباکو» گیاهی است که برگهای خشک آن حاوی نیکوتین که یک ماده اعتیادآور است، میباشد.
بر اساس یافتههای طبی، پس از کشیدن دود تنباکو، نیکوتین موجود در آن ظرف چند ثانیه وارد جریان خون شده و به مغز میرسد و سبب احساس لذت و انرژی میشود، اما اثر تولید شده سریعاً از بین رفته و باعث خستگی و کسالت فرد میشود و در این شرایط فرد استفاده کننده دوباره به همان احساس قبلی نیاز پیدا کرده و مجدداً اقدام به مصرف میکند.
سازمان صحی جهان در سال ۱۹۸۷ میلادی ۳۱ می را بهعنوان « روز جهانی بدون تنباکو» برگزید.
هدف از آن جلب توجه نسبت به مصرف تنباکو و تأثیرات منفی آن بر سلامت انسان در نظر گرفته شدهاست.
یکی از اقداماتیکه در «روز جهانی بدون تنباکو» انجام میشود این است که برای تشویق عدم استفاده از تنباکو از افراد خواسته میشود که در این روز برای ۲۴ ساعت از محصولات تنباکو استفاده نکنند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
کرن دکر؛ محدودیتها دختران افغان را از مشارکت در آیندۀ کشورشان محروم میکند
کرن دکر، شارژدافیر سفارت ایالات متحده برای افغانستان که از شهر دوحه پایتخت قطر فعالیت میکند، با تأکید بر تأثیر محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان بر آموزش در افغانستان، میگوید که این محدودیتها زنان و دختران افغان را از مشارکت در آیندۀ کشورشان محروم میکند.
خانم دکر روز چهارشنبه (۲۰ نوامبر) در شبکۀ اکس (توئیتر سابق) نوشته که ایالات متحدۀ امریکا از دسترسی مساوی به آموزش در افغانستان حمایت میکند و افغانستان، بدون زنان نمیتواند به خود کفایی و پیشرفت دست یابد.
در حالیکه هفته بین المللی آموزش (۱۸-۲۲ نوامبر) ادامه دارد، امروز (۲۱ نوامبر) امتحانات سالانۀ شاگردان صنف چهارم تا دوازدهم سر از در مناطق سردسیر افغانستان آغاز شد و تا پنجم دسمبر ادامه خواهد داشت.
یکسال دیگر از ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش در افغانستان گذشت و دخترانی که در سال آینده به صنف ششم میروند، با دلهره در این امتحانات شرکت میکنند، امیدوار هستند که این آخرین امتحانات سالانۀ آنها نباشد و در آینده اجازه ادامۀ تحصیل را پیدا کنند.
نماینده یو ان دی پی در افغانستان از جامعه جهانی خواست بر مشکلات زنان و دختران افغان تمرکز کند
استفان رودریکس(Stephen Rodriques) نماینده مقیم ادارۀ انکشافی سازمان ملل متحد (UNDP) در افغانستان، از جامعه جهانی خواسته تا بر مشکلات زنان و دختران افغان تمرکز کند.
رودریکز روز چهارشنبه (۲۰ نوامبر) در گفتگو با رسانه جاپانی (NHK) با اشاره به فرمان اخیر طالبان که زنان را مجبور به پوشانیدن صورت در محضرعام میکند، هشدار داد که احتمال دارد این"سرکوبها"بدتر شود. او این محدودیتهای متداوم را بخشی از حذف سیستماتیک حضور و صدای زنان در جامعۀ افغانی توصیف کرد.
استفان رودریکس همچنین گفت در حالی که جامعه بینالمللی همچنان روی بحرانها در اوکراین و شرق میانه متمرکز است، کمکها به افغانستان از سال ۲۰۲۱ به اینسو بهطور قابل توجه کاهش یافته است.
طالبان در سال ۲۰۲۱ میلادی پس از تسلط دوباره بر افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش منع کردند. سپس زنان و دختران افغان از رفتن به پوهنتونها منع شدند، کار زنان در بسیاری ادارات دولتی و همۀ موسسات و نهادهای غیر دولتی ممنوع اعلام شد.
ممنوعیت رفتن زنان به حمامهای زنانه، پارکها و تفریحگاهها، سفر بدون محرم شرعی در مسیرهای طولانی، از موارد دیگر نقض حقوق بشری زنان و دختران افغان از سوی طالبان به شمار میرود.
حامد کرزی از کشور های منطقه خواست برای حل مشکلات افغانستان تلاش کنند
حامد کرزی رئیس جمهور سابق افغانستان در دیدار با حسن کاظمی قمی نماینده خاص ایران برای افغانستان و سفیر این کشور در کابل تاکید نمود که کشورهای منطقه برای حل مشکلات افغانستان تلاش نموده و ابتکار را بدست بگیرند.
آقای کرزی در جریان ملاقات روز چهارشنبه خود با آقای قمی در کابل در این مورد سخن گفت. اما به گفته رسانه های ایرانی آقای کرزی در مورد این تلاشها و ابتکار جزئیات نداده است.
کاظمی قمی روز چهارشنبه با یک تعداد از مقامات حکومت طالبان به شمول سرپرست وزارت های دفاع و امور خارجه حکومت طالبان در کابل نیز دیدار نمود.
بانک جهانی از کاهش میزان صادرات محصولات تولیدی افغانستان خبر داد
بانک جهانی در یک گزارش خود گفته است که صادرات افغانستان از ماه جنوری تا ماه سپتمبر سال جاری میلادی در مقایسه با عین مهلت در سال گذشته ۱۴ درصد کمتر شده است.
این بانک در گزارشی خود که به روز چهارشنبه با رسانه ها شریک ساخت یکی از علت های کم شدن صادرات افغانستان را افزایش مالیات پاکستان بر محصولات میوه و سبزیجات افغانستان خوانده است.
آخند زاده عبدالسلام جواد سخنگوی وزارت تجارت و صنعت حکومت طالبان در این اواخر گفته بود که در پنج ماه اول سال جاری صادرات افغانستان به پاکستان ده درصد کاهش یافته است.
نظر به گزارش بانک جهانی از آغاز سال جاری تا ماه سپتمبر مقدار صادرات افغانستان به ۹۲ عشاریه پنج میلیون دالر رسید.
کارن دیکر: افغانستان بدون مشارکت تمام مردم آن، پیشرفت کرده نمیتواند
کارن دیکر شارژدافیر سفارت ایالات متحده امریکا برای افغانستان می گوید افغانستان بدون مشارکت تمام مردم آن پیشرفت کرده نمی تواند.
خانم دیکر در این مورد به روز چهارشنبه در رابطه با محدودیت تعلیم دختران در افغانستان در صفحه ایکس (تویتر سابق) نوشته است. او می افزاید افغانستان خواهان تعلیم یک سان برای همه در اتباع آن است.
هفته جاری به عنوان هفته آموزش در جهان تجلیل میشود ، اما در افغانستان دروازه مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته است.
نظر به ارقام ملل متحد بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار دختر در افغانستان از تعلیم محروم شده اند.
سفارت امریکا در کییف به دلیل احتمال حملۀ هوایی موقتاً تعطیل شد
سفارت ایالات متحدۀ امریکا در کییف، پایتخت اوکراین، بهگونه موقت تعطیل شد.
براساس اعلامیۀ این سفارت که امروز چهارشنبه (۳۰ عقرب) منتشر شد، این اقدام بهخاطر احتمال یک حملۀ بزرگ هوایی اتخاذ شده است.
سفارت امریکا در کییف در این اعلامیه گفته که در صورت هشدار حملۀ هوایی، به کارمندانش و شهروندان امریکا در این شهر توصیه کرده که خود را به جاهای امن برسانند و سفارت نیز بهخاطر احتیاط فراوان مسدود خواهد ماند.
سفارت امریکا جزئیات بیشتری نداده است.
اما در حال حاضر، مقامهای اوکراینی از حملات گستردۀ طیارههای بیسرنشین روسیه به مناطق مختلف این کشور، از جمله شهر کییف، پایتخت اوکراین، هشدار دادهاند.
این در حالی است که جو بایدن، رئیسجمهور امریکا، با ارسال ماینهای ضد پرسونل به اوکراین موافقت کرده است.
مقامهای امریکایی هدف این اقدام را کند کردن پیشروی نیروهای روسی در جنگ علیه اوکراین خواندهاند.
ایبک عثمانوف، سفیر جدید ازبیکستان، اعتبارنامۀ خود را به امیرخان متقی سپرد
ایبک عثمانوف، سفیر جدید ازبیکستان برای افغانستان، امروز چهارشنبه (۳۰ عقرب) اعتبارنامۀ خود را به امیرخان متقی، وزیر خارجۀ حکومت طالبان، سپرد.
این در حالی است که حکومت طالبان از سوی هیچ کشوری هنوز به رسمیت شناخته نشده است. اما برخی از کشورها، به شمول ازبیکستان، روابط نزدیکی با طالبان داشتهاند.
حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ طالبان، با نشر تصاویری از این دیدار در ایکس (توییتر سابق)، نوشت که در دیدار میان سفیر جدید ازبیکستان و آقای متقی، بر روابط نزدیک دیپلماتیک و فعالیت سفارتخانههای دو کشور تأکید شده است.
پیش از این، یک رسانۀ مربوط به وزارت خارجۀ ازبیکستان به نام "دنیا" گزارش داده بود که ایبک عثمانوف، ۶۲ ساله، در کنار دیگر پستهای دیپلماتیک، از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۲ بهعنوان معاون وزیر خارجۀ این کشور کار کرده است و همچنان اخیراً بهعنوان سفیر ازبیکستان برای پاکستان و مصر هم ایفای وظیفه کرده است.
طی یک سال گذشته، ۶۵۱ نفر در افغانستان قربانی انفجار ماین شدهاند
براساس گزارشی تازه، طی یک سال گذشته در افغانستان، بیش از ۶۵۰ نفر بر اثر انفجار ماینها کشته و زخمی شدهاند.
کمپاین بینالمللی ممنوعیت ماینهای زمینی (ICBL) در گزارش تازه خود که امروز منتشر شد، آمار قربانیان ماینها در کشورهای مختلف جهان طی یک سال گذشته را ارائه کرده است.
طبق این آمار، ماینها بیشترین آسیب را در میانمار (برما سابق) وارد کردهاند که شمار قربانیان آن به یک هزار و سه نفر رسیده است.
پس از میانمار، سوریه با ۹۳۳ قربانی در جایگاه دوم، افغانستان با ۶۵۱ قربانی در جایگاه سوم، و اوکراین با ۵۸۰ قربانی در جایگاه چهارم قرار دارند.
براساس گزارش ICBL، در سال ۲۰۲۳ میلادی، شمار قربانیان انفجار ماینها در سراسر جهان به پنج هزار و هفتصد و پنجاه و هفت (۵۷۵۷) نفر رسیده است که از این میان یک هزار و ۹۸۳ نفر جان خود را از دست دادند و ۳۶۶۳ نفر دیگر زخمی شدهاند.
برنامهٔ افغانستان عاری از پولیو به تلاشها در زمینه محو بیماری فلج اطفال تاکید کرد
برنامۀ «افغانستان عاری از بیماری پولیو» (فلج اطفال) به روز سه شنبه (۱۹ نوامبر) در آستانۀ روز جهانی کودک در شبکۀ اکس(تویتر سابق ) خواستار کار مشترک در زمینۀ ایجاد یک جهان عاری از بیماری پولیو برای کودکان شده است.
چهارشنبه ۲۰ نوامبر، روز جهانی کودک در حالی فرا رسید که افغانستان و پاکستان تنها دو کشور جهان هستند که تا هنوز این بیماری در آنها ریشه کن نشده است.
بر علاه پولیو، شماری زیادی از کودکان افغان از سو تغذی رنج می برند، با عدم مصونیت غذایی روبرو هستند و به دلایل مختلف از مناطق اصلی شان، بی جا شده اند.
موسسۀ حفاظت از کودکان(سیف دچلدرن) روز یکشنبه، گفت که در ماه های اول سال ۲۰۲۴ میلادی بیش از ۳۸ تن که بیش از نصف آنها کودک هستند، به دلیل شرایط سخت اقلیمی در أفغانستان، از خانه هایشان به سایر مناطق آواره شده اند.
ژولیا پارسی و نیلا ابراهیمی دو جایزه معتبر جهانی را کسب کردند
بنیاد مارتین انالز روز سه شنبه(۱۹ نوامبر) اعلام کرد که ژولیا پارسی، فعال حقوق زنان افغان، یکی از دریافت کنندگان جایزه"مارتین انالز ۲۰۲۴ مدافعان حقوق بشر" شناخته شد.
ژولیا پارسی معلم افغان از سوی موسسۀ"فریدم نو" برای این جایزه نامزده شده بود.
ژولیا پارسی که با تسلط دوبارۀ طالبان بر أفغانستان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی کار خود را از دست داد، در اعتراض به سیاست ها و اقدامات طالبان علیه حقوق زنان و آزادی های اساسی آنها، جنبش خودجوش زنان افغان را ایجاد کرد و در سال گذشته، برای حدود سه ماه از سوی طالبان زندانی شد.
جایزه مارتین انالز (MEA) برای اولین بار در سال ۱۹۹۴ به منظور شناسایی، ترویج و حفاظت از مدافعان حقوق بشر در معرض خطر، داده شد.
بر اساس یک خبر دیگر،نیلا ابراهیمی یک دختر ۱۷ ساله افغان که در کشور خود اجازه سخنرانی در محضر عام را ندارد، به دلیل دفاع از حقوق دختران أفغان، روز سه شنبه(۱۹ نوامبر) برندۀ جایزه معتبر صلح بین المللی کودکان سال ۲۰۲۴ میلادی شناخته شد.
براساس بنیاد حقوق کودکان، نیلا ابراهیمی به دلیل فعالیت هایش در تقویت صدای زنان، برنده این جایزه معتبر بین المللی، شده است.