لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۲۲

محکمه پشاور: زنان پاکستانی و افغان که همسران پاکستانی یا افغان دارند، باید تابعیت دوگانه داشته باشند


محکمه پشاور حکم داده که زنان پاکستانی یا افغانی‌ که با اتباع پاکستانی یا افغان ازدواج کرده‌اند، حق دارند تابعیت هر دو کشور را داشته باشند.
محکمه پشاور حکم داده که زنان پاکستانی یا افغانی‌ که با اتباع پاکستانی یا افغان ازدواج کرده‌اند، حق دارند تابعیت هر دو کشور را داشته باشند.

ستره محکمه پشاور خیبر پختونخوا حکم داده که زنان پاکستانی یا افغانی‌ که با اتباع پاکستانی یا افغان ازدواج کرده‌اند، حق دارند تابعیت هر دو کشور را داشته باشند.

این محکمه به نفع ۶۵ زوجی‌ که یا زنان‌شان اتباع پاکستانی، یا شوهران‌شان افغان اند و یا هم زنان‌شان افغان و شوهران‌شان اتباع پاکستانی اند، این حکم را صادر کرده‌است.

هرچند برخی از افغان‌هایی که با پاکستانی‌ها ازدواج کرده‌اند از این اقدام استقبال می‌کنند، اما از عملی شدن این تصمیم مطمئن نیستند.

آنان می‌گویند که بارها اتفاق افتاده که به چنین وعده‌های داده شده اما در این زمینه عمل نشده‌است.

یک تبعۀ افغان به نام رحمت‌الله که همسرش پاکستانی است می‌گوید که تمام عمر خود را در پاکستان گذرانده، اما با وجود تصمیم محکمۀ پشاور هنوز از اجرای این تصمیم مطمئن نیست.

وی به رادیو آزادی گفت:

"همسر من پاکستانی است، حکومت تصمیم خوبی گرفته است، ما از دیر زمانی منتظر این تصمیم بودیم، اما خواست ما این است که در این زمینه بیشتر سهولت ایجاد شود و این تصمیم عملی گردد. اگر خدای ناخواسته حکومت ما را به زور اخراج کند برای ما مشکلاتی زیادی به وجود می‌آید."

زنان افغان که همسران پاکستانی دارند در تطبیق حکم محکمۀ پیشاور تردید دارند.
زنان افغان که همسران پاکستانی دارند در تطبیق حکم محکمۀ پیشاور تردید دارند.

این درحالی‌ست که بر اساس گزارش‌های برخی رسانه‌های پاکستانی، طبق حکم تازۀ محکمه پشاور زوج‌هایی که یا زنان‌شان اتباع پاکستانی و شوهران‌شان افغان‌اند و یا هم زنان‌شان افغان و شوهران‌شان اتباع پاکستانی‌اند، می‌توانند تابعیت هر دو کشور را داشته باشند.

بر اساس حکم این محکمه، فرزندان چنین خانواده‌ها که تا ۲۱ سال سن دارند نیز می‌توانند هر دو تابعیت را داشته باشند، اما پس از رسیدن به این سن از میان دو تابعیت باید یکی را انتخاب کنند.

ستره محکمه پشاور پس از دریافت ۶۵ عریضه که در این زمینه از سوی زنان و مردانی که اتباع پاکستان هستند و با افغان‌ها ازدواج کرده‌اند از حکومت پاکستان خواسته‌اند که به آن‌ها و فرزندان‌شان تابعیت بدهد، این تصمیم را گرفته است.

در حکم محکمه همچنان امر شده که اگر یکی از زوجین تابعیت پاکستان را داشته باشد به دیگری طبق قانون نخست سند «اوریجن کارت» و سپس سند تابعیت داده شود.

در همین حال مهوش محب، یکی از وکیلان در پشاور در صحبت با رادیو آزادی گفت که این تصمیم محکمه پشاور یک بخشی از مشکلات مهاجرین افغان را حل خواهد کرد، اما هنوز موارد زیادی وجود دارد که برای حل آن باید راه‌های را جست‌وجو کرد.

وی به رادیو آزادی گفت:

"از آن‌جایی که بسیاری از پاکستانی‌ها با افغان‌ها ازدواج کرده‌اند، با مشکلات زیادی مواجه شدند، برخی از آن‌ها طلاق گرفتند، زیرا نمی‌توانستند یکدیگر را ببینند چون شوهر در یک کشور بود و زن در کشور دیگر و فرزندان‌شان بی‌سرنوشت. حکم محکمه می‌تواند این‌گونه مشکلات را حل کند."

هرچند تعداد دقیق افغان‌های مقیم پاکستان که با اتباع این کشور ازدواج کرده‌اند مشخص نیست، اما برخی از نماینده‌گان مهاجران افغان در خیبر پختونخوا ادعا می‌کنند که تنها در این ایالت تعدا چنین افغان‌هایی به ۱۸۰ خانواده می‌رسد.

ظاهر پشتون نماینده مهاجران افغان در پشاور به رادیو آزادی گفت:

"ده‌ها و صدها خانواده افغان در پاکستان اند که با پاکستانی‌ها ازدواج کرده‌اند. ما از این تصمیم که در مورد آن‌ها گرفته شده‌است استقبال می‌کنیم، اما ببینیم این تصمیم چقدر عملی می‌شود. مشکلات پناهجویان همچنان پابرجاست و خواست ما این است که در این زمینه اقداماتی مفید انجام شود."

آن‌ها همچنان خواهان حل مشکلات دیگر مهاجرین افغان مقیم پاکستان شدند.

این نگرانی‌ها در حالی مطرح می‌شود که اخیراً حکومت پاکستان اعلام کرده که اخراج پناهجویان افغان بدون اسناد اقامت از پاکستان مانند گذشته ادامه خواهد داشت.

با وجود این‌که کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان از حکومت پاکستان خواسته تا در این زمینه از نرمش کار گیرد، اما دفتر صدراعظم پاکستان گفته است تنها مهلت مهاجرانی که کارت‌های «پی او آر» دارند تا ماه جون ۲۰۲۵ تمدید می‌شود.

XS
SM
MD
LG