لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۳ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۰۴

طالبان صدها عنوان کتاب را جمعآوری کردند؛ نویسندگان: طالبان در تلاش تطبیق ایدیولوژی های خود اند


یک بانو در حال خوانش کتاب - کابل
یک بانو در حال خوانش کتاب - کابل

احمد فهیم کوهدامنی، یکی از فعالان اجتماعی و مؤلف کتاب زیر عنوان "انتحاری"، از جمله نویسندگانی است که کتابش از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان توقیف شده است.

این کتاب که نخستین بار در سال ۱۳۹۹ در نظام جمهوریت ساقط شده به چاپ رسید، به گفته کوهدامنی، کتاب انتحاری به زبان‌های پشتو و انگلیسی نیز ترجمه شده است.

او با ابراز نگرانی از این اقدام طالبان به رادیو آزادی بیشتر می‌گوید:

"داستان انتحاری را من قبل از اشغال افغانستان توسط طالبان نوشته بودم و در این داستان می خوانید که چگونه طالبان جوانان را شستشوی فکری می دهند. حتی از آنان استفاده های ناجایز جنسی می کنند و در نهایت سوق و وادار شان می سازند به عملیات تروریستی که پیش عام مردم افغانستان بنام عملیات های انتحاری مشهور است و خود طالبان این نوع تاکتیک شان را عملیات های استشهادی می نامند."

فهیم کوهدامنی نویسنده کتاب « انتحاری»
فهیم کوهدامنی نویسنده کتاب « انتحاری»

وی ادامه می‌دهد:

"طالبان داستان انتحاری را که به زبان فارسی نوشته شده بود و به زبان های پشتو و انگلیسی و حتی خط سیریلیک برگردان شده بود، در کتاب فروشی های کابل و بعضی ولایات نسخه‌ی فارسی و پشتو اش به فروش می رسید جمع کردند و هشدار دادند به آنها که مبادا دوباره به شکل زیر میزی این کتاب چاپ شود."

شاکر حیات نویسنده: قرن ۲۱ و قرن تکنالوژی است و به این لحاظ طالبان به هیچ وجه نمی توانند مانع نشر افکار ما شوند

سرکوب آثار انتقادی

شاکر حیات، دیگر نویسنده‌ای است که کتابش با عنوان "بررسی صلاحیت‌های رئیس‌جمهور افغانستان" از کتاب فروشی ها از سوی طالبان جمع آوری شده.

وی می‌گوید که کتاب او هیچ تضادی با اصول اسلامی ندارد، اما از دید او به دلیل اختلافات سیاسی، طالبان آن را جمع‌آوری کرده‌اند.

"طالبان کتاب هایی را که مصادره می کنند، اول می بینند نویسنده کتاب آیا با طالبان هم خوانی دارد یا ندارد. اگر بفهمند که نویسنده در تضاد با امارت اسلامی قرار دارد بدون این که محتوای کتاب را چک کنند کتاب مصادره می شود. مثلی که از مرا جمع آوری کردند،محتوایش در تضاد با امارت اسلامی نیست تنها نام خودم را که آنان دیدند و فهمیدند که در تضاد با بنیادگرایی قرار دارد به همین دلیل کتاب مرا هم مصادره کردند."

او اضافه می‌کند:

"قرن ۲۱ و قرن تکنالوژی است و به این لحاظ طالبان به هیچ وجه نمی توانند مانع نشر افکار ما شوند. توانستند که کتاب ها را به صورت فیزیکی مصادره کنند؛ اما ما امکاناتش را داریم که این کتاب ها را به صورت (پی دی اف) تبدیل کنیم. از طریق اینترنت چه گوگل باشد و چه سایر پلتفرم هایی که مردم بتوانند با آن دسترسی پیدا کنند."

یکی از کتابفروشی های شهر کابل
یکی از کتابفروشی های شهر کابل

موضع طالبان

وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان اخیراً اعلام کرده است که تاکنون بیش از ۴۰۰ عنوان کتاب را به دلیل آنچه آنان "تضاد با منافع ملی و ارزش‌های اسلامی" خوانده اند، از بازار جمع‌آوری کرده‌اند.

درخواست های رادیو آزادی برای مصاحبه با مسئولان این وزارتخانه بی‌پاسخ ماند.

اما مولوی ضیاء الحق حقمل، سرپرست ریاست نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، قبلاً گفته بود که به‌جای کتاب‌های توقیفی، عناوین جدیدی به ناشران و کتابفروشان ارائه خواهد شد.

واکنش فعالان اجتماعی

این اقدام طالبان واکنش‌های تندی را از سوی نویسندگان، فعالان سیاسی و اجتماعی به همراه داشته.

قاری عیسی محمدی، یکی از منتقدان سرسخت طالبان نظرخود را در مورد چنین بیان کرد:

"کتاب هایی را که طالبان زیر عنوان غیر معیاری و یا خراب کردن اذهان مردم جمع آوری می کنند به نظر من بغض ، کینه، حسد و نفرت طالبان را نشان می دهد که طالبان می دانند همین کتاب ها هستند که اذهان مردم افغانستان را جور می کند و در برابر جهل، استبداد و ناروایی طالبان اذهان مردم را جور می کند."

علیم خان علیم، یکی دیگر از فعالان اجتماعی، این اقدام را سرکوب دیدگاه‌ها می‌داند و به رادیو آزادی چنین می‌گوید:

"هیچ کتابی در افغانستان از طرف یک شهروندی که در آنجا زندگی می کند و مسلمان هم است بر ضد دین نیست. بنام خداوند آغاز شده، با مناهج اسلامی غنی شده، حتی اگر کتاب غیر اسلامی هم باشد مجاز نیست که آن را کسی جمع آوری و نابود کند. کتمان کتاب و کتمان دیدگاه ها و نظریات دیگران و جمع آوری شان از بازار و دسترس مردم، این چیزی جز نمایش اندیشه های طالبانی دیگر چیزی بوده نمی تواند."

مرتبط

XS
SM
MD
LG