لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۶ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۱۵

خبرنگاران مهاجر افغان یک رسانه جدید را در امریکا تاسیس کردند


رسانه تصویری به نام «دیار» در ویرجینای امریکا تاسیس شد.
رسانه تصویری به نام «دیار» در ویرجینای امریکا تاسیس شد.

«درحالی که محدودیت‌های حکومت طالبان در برابر رسانه‌ها به گونهٔ روز افزون درحال افزایش است، به تازگی رسانهٔ با نام «دیار» در بیرون از افغانستان فعالیت‌اش را آغاز کرد.

«دیار» روز جمعه ۱۵م نوامبر در ویرجینای امریکا اعلام کرد که می‌خواهد مامن امن بستر خرد برای آزادی و حقیقت باشد.

یاسر ابرار، بنیان‌گذار ‌و مدیر عامل دیار روز شنبه به رادیو آزادی گفت،این رسانه تلاش می‌کند صدای مردم افغانستان باشد.

«در چنین شرایطی مردم نیاز دارد به رسانه‌های که از محدودیت‌های تحمیل شده بر رسانه‌ها پیروی نکنند، بلکه از آزادی بیان پیروی بکند، و از این ارزش‌ها و حق دست‌رسی به اطلاعات دفاع بکند.»

مسئولان رسانهٔ «دیار» می‌گویند، این رسانه با تلاش خبرنگاران افغان در تبعید در امریکا، اروپا، پاکستان و تاجیکستان با تمرکز بر حاد‌ترین مشکلات و‌چالش‌های پیش‌رو کار اش را آغاز کرده است.

آغاز فعالیت این رسانه مورد استقبال بسیاری از خبرنگاران و نهادهای حامی رسانه‌ها قرار گرفته است.

ضیاء بومیا، عضو هیئت رهبری فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید در این مورد به رادیو آزادی می‌گوید:

« ما اخیر ایجاد تلویزیون دیار را در دیار غربت به فال نیک می‌گیریم و امیدوار هستیم این پروسه هرچه سریعتر و مستحکم‌تر به پیش برود تا ما صاحب رسانه‌های تصویر بیشتر شویم از یک سو زمینه اطلاعات و معلومات از داخل افغانستان به بیرون و از بیرون به داخل مساعد می‌شود و مسله مهم اینکه میلیون‌ها افغان که در بیرون از افغانستان زنده‌گی می‌کنند و‌ مهاجرت کردند هم تنویر فکری و تنویر فرهنگی افغان‌ها و ساخت و ساز فرهنگی بین این قشر و طبقه هم یک نیاز است و این مسولیت همین رسانه‌های تصویری، صوتی و چاپی است»

یاسمین غیاثی، خبرنگار افغان در جرمنی نیز از آغاز نشرات رسانهٔ «دیار» استقبال می‌کند.

« در چنین شرایط و‌ وضعیت که در افغانستان است بیان واقعیت‌ها در افغانستان بنا به محدودیت‌ها و سانسور که طالبان وضع کردند نا ممکن است. آغاز کار رسانه‌ها در کشورهای مختلف جهان در صورت که روی موضوعات بپردازند کار نیک و خوب است، تا اینکه بتوانند از جنایت‌های که در افغانستان بالای مردم از سوی طالبان صورت می‌گیرد پرده بردارند.»

اتاق مانیتورینگ تلویزیون‌های افغانستان.
اتاق مانیتورینگ تلویزیون‌های افغانستان.

در این حال مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر اعلامیه‌ای روز جمعه از آغاز رسمی (دیار تی وی) استقبال کرده و‌گفته که با توجه به افزایش محدودیت‌های کاری رسانه‌ها و محدودیت‌های جدی دسترسی به اطلاعات در داخل افغانستان، افزایش رسانه‌های آزاد در خارج از کشور نویدبخش و نیاز مبرم جامعه است.

این مرکز ابراز امیدواری کرده که این رسانه‌ها بتوانند با در نظر گرفتن اصول خبرنگاری، چگونگی وضعیت کشور را به صورت مستقل و حرفه‌ای پوشش دهند.

این درحالیست که براساس گزارش‌ها حکومت طالبان در سه‌سال گذشته محدودیت‌ها بر رسانه‌ها و خبرنگاران از جمله، سانسور، بازداشت، شکنجه، بدرفتاری، مسدود کردن نشرات رسانه‌ها را افزایش داده‌اند.

اما حکومت طالبان همواره ادعا می‌کند که هیچ خبرنگاری به خاطر فعالیت رسانه‌ای بازداشت نشده و هیچ رسانه‌ای را به خاطر وضع محدودیت‌ مسدود نکرده است.

در تازه ترین مورد، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، روز چهارشنبه در دیدار با مقامات رسانه ای در کابل با تأکید بر افزایش همکاری و تعامل بین نهادهای طالبان گفت که آن‌ها همواره در تلاش هستند تا به اساس شریعت اسلامی، بستر بهتری را برای فعالیت رسانه‌ای در کشور فراهم کنند.

اما اخیرا برخی مقام‌های حکومت طالبان در برخی ولایت‌ها به رسانه‌ها دستور داده‌اند که از نشر تصاویر موجودات زنده خودداری کنند.

به تازه گی سلیا مرسیه، رئیس بخش آسیای جنوبی (آر ایس اف) به روز جمعه ۱۵‌م نوامبر در گزارشی گفته که «از زمان بازگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱ آنها سرکوب به گفتهٔ او «وحشیانه‌ای »علیه رسانه‌های افغانستان انجام داده اند و همه صداهای مستقل را خاموش کرده اند.

XS
SM
MD
LG