شهر تورنتوی کانادا ناوقت روز شنبه میزبان یکی از بزرگترین جشنوارهٔ موسیقی هنرمندان افغان زیر «دایموند تو» بود.
این جشنواره به ابتکار مصطفی سامی و رامین منصور فعالان فرهنگی و از برگزار کننده گان برنامهها در کانادا، با حضور نزدیک به ۳۰ هنرمند افغان برگزار شد.
هرمندان افغان از سبکهای مختلف موسیقی از سایر کشورهای اروپایی، امریکا و کانادا که در این جشنواره شرکت داشتند برگزاری چنین جشنوارهها در زمینهٔ قدردانی هنر و زنده نگهداشتن هنر موسیقی افغانستان مهم میدانند.
پرستو مهریار، آواز خوان معروف افغان و یکی از شرکت کنندگان این جشنواره به رادیو آزادی گفت:
«در گذشتهها هم این اوارد شوها برگزار میشد، اما بنابر برخی مشکلات متوقف شد، اما اخیرا پرودکشن رامین منصور تمام هنرمندان سابقهدار و نو را میخواهند و به هنرش همان گونه که لازم است ارج میگذارند تا هنر موسیقی در افغانستان از بین نرود، ما همین اینجا آمدیم به حیث کسی که سابقهدار هستیم در این راه عمر خود را زدیم، این تجلیل شد در کانادا و مورد پسند افغانهای عزیز واقع شد.»
در این جشنواره به برخی از هنرمندان تازه کار و با سابقه برای قدردانی از کارهای هنری شان جوایز نیز اهدا شد.
دریافت کنندگان جوایز در این جشنواره میگویند، این کار سبب میشود تا با قوت بالا و مسئولیتپذیری بیشتر هنر موسیقی را به مردم تقدیم کنند.
داوود حنیف، از هنرمندان که در این جشنواره جایزه دریافت کرده است، به رادیو آزادی گفت:
«احسان مند شان هستم لطف کردند برای من لقب دادند به نام پادشاه اتن، اوارد شوها در گذشته بسیار کم بود در افغانستان، اما امروز دشمنان هنر افغانستان همچون گپها را دامن میزنند ما بیدار میشویم، قوت میگیرم، در قبال مردم ما مسئول هستیم چون هنر تنها از ما نیست از مردم است و بخشی از فرهنگ کشور است.»
عبدالله نوابی شادکام، آواز خوان و آهنگساز افغان که او نیز جایزهٔ این جشنواره را از آن خود کرده به رادیو آزادی چنین گفت:
«این گونه گردهمایی و ترتیب جشنوارهها را ارج میگذاریم و قدر میکنیم، نه تنها به شخص خودم بلکه به همه هنرمندان خاصتا جوانتر را متوجهٔ به این ساختیم که به هرنوع که میشود باید زمینهٔ خاموش نشدن موسیقی را در دیار غربت فراهم کنیم، اگر صدا بلند میکنیم به این معنا است که صدای ما را خاموش کرده نمیتوانند.»
نخستین جشنوارهٔ «دایموند» به تاریخ ۸م جون ۲۰۱۹ در ویانا پایتخت اتریش برگزار شده بود.
جشنوارهٔ «دایموند تو» درحالی در بیرون از افغانستان برگزار میشود که هنر موسیقی و هنرمندان در داخل افغانستان در بدترین شرایط قرار دارند.
طالبان بلافاصله پس از بازگشت به قدرت در تابستان سال ۲۰۲۱ موسیقی را ممنوع کردند و ابزار و آلات موسیقی مثل هارمونیه و طبله و توله را نابود کردند.
حکومت طالبان موسیقی را حرام میداند و در کنار آزار و اذیت هنرمندان در افغانستان زیر حاکمیت طالبان، پخش موسیقی در رسانهها و موترهای شهری از سوی طالبان منع شده است.