این در حالیست که علیرضا بیگدلی سفیرجدید ایران برای افغانستان، روز شنبه با آغاز مأموریت خود در کابل گفت مهاجران افغان که به طور قانونی به ایران سفر میکنند، مورد احترام هستند، اما از مهاجران غیرقانونی خواست که به کشورشان بازگردند.
«حتی اگر پاسپورت هم داشته باشیم، برای آنها بیارزش است.»
حفیظالله نایب، یکی از ساکنان افغان در اصفهان ایران است که میگوید بسیاری از مهاجرین افغان با وجود داشتن اسناد قانونی اخراج میشوند، به گونهای که زنان خانواده در ایران میمانند، اما مردان و کودکان از کشور اخراج میشوند.
او روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت:
«آنها مردم را به این صورت میگیرند؛ مثلاً اگر مردی را دستگیر کنند و از مرز عبور دهند، همسرش اینجا میماند، کودکان را رد مرز میکنند و خانوادهشان اینجا باقی میماند. این کودکان که به افغانستان میروند، در آنجا بدون سرپرست میمانند.»
قدرت بیک، یک مهاجر افغان ساکن در تهران نیز درباره آزار افغانها در منطقه اسران به رادیو آزادی گفت:
«ما در جادهها و کوچههای ایران از سوی شهروندان ایرانی به دلیل افغان بودن به شیوههای مختلف اذیت و آزار میشویم. درخواست ما از مسئولان دولت ایران این است که ما به دلیل ترس جان، خانواده و ناموس خود و برای پیدا کردن لقمه نانی به اینجا آمدهایم، شرایط ما را درک کنند و جلوی این نوع آزار و اذیتها را بگیرند.»
این در حالی است که سفیر جدید ایران برای افغانستان تازه اعلام کرده است که مهاجران قانونی افغان برای آنها قابل احترام هستند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، علی رضا بیگدلی روز شنبه، ۳۰ نوامبر در جریان سفر به کابل به خبرنگاران گفت مهاجرانی که به صورت قانونی وارد ایران میشوند، مورد احترام بوده و از آنها استقبال میشود، اما او از مهاجران غیرقانونی خواست که به کشور خود بازگشته و از مسیرهای قانونی سفر کنند.
اما این دیپلمات ایرانی تأکید کرد که جهت حفظ روابط بین دوکشور تلاش میکند تا رفتوآمد افغانها به ایران را بهصورت قانونی تنظیم کند.
خبرگزاری ایرنا همچنین به نقل از سکندر مومنی، وزیر داخله ایران گزارش داد که او در مازندران به خبرنگاران گفته که به دلیل کاهش کمکهای سازمانهای بینالمللی برای مدیریت مهاجران، ایران دیگر توانایی فراهم کردن فرصتهای کاری برای مهاجران را ندارد.
مومنی گفته که باید قوانین مربوط به استخدام کارکنان توسط کارفرمایان بهدرستی اجرا شود و افزود که در این زمینه تاکنون پیشرفتهای زیادی حاصل شده است.
به گفته این مقام ایرانی، در حال حاضر شش میلیون «شهروند خارجی» در ایران حضور دارند که برخی از آنها، به گفته او، بهصورت غیرقانونی در این کشور اقامت دارند.
مقامات ایرانی اغلب از واژه «شهروندان یا اتباع خارجی» به مهاجران افغان استفاده میکنند.
در گزارش تازهای که شبکه خصوصی طلوع نیوز منتشر کرده، به نقل از مقامات ریاست کار و امور اجتماعی طالبان در ولایت هرات آمده که ایران در دو سال گذشته ۱۸ هزار کودک بیسرپرست را به افغانستان بازگردانده، در حالی که خانوادههای آنها همچنان در ایران ماندهاند.
میرزا محمد منصور، رئیس این اداره، گفته که این کودکان از ولایات مختلف افغانستان هستند و به اقاربشان در این کشور سپرده شدهاند.
در حالی که ادعاهایی درباره بینظمی و هرجومرج در روند اخراج پناهجویان افغان از ایران وجود دارد، سازمان حقوق بشری “حالوش” ایران گزارش داده که نیروهای ایرانی ماه گذشته رسول حسنزهی، یکی از شهروندان بلوچ دارای تذکره ایرانی و ساکن زاهدان، را به افغانستان اخراج کردهاند.
قابل یاد آوری است که بر اساس آمار وزارت امور مهاجرین حکومت طالبان، روزانه بین یک تا دو هزار افغان از طریق بندر اسلامقلعه از ایران به افغانستان بازگردانده میشوند که به گفته شماری از اخراجشدگان، در جریان روند اخراج، از سوی نیروهای ایرانی مورد خشونت نیز قرار گرفتهاند.