خبرگزاری فرانسه به حوالۀ سازمان نظارت حقوق بشر درسوریه که مقرآن درلندن است روز چهارشنبه گزارش کرد که ۳۶۱ تن از شورشیان ، ۲۳۳ تن از نیروهای دولتی و ۱۱۰ تن از غیرنظامیان کشته شده اند.
حکومت سوریه روزچهارشنبه گفت نیروهای دولتی توانستند که تلاش های شورشیان برای پیشروی به سوی شهر ستراتیژیک حماه را عقب زنند.
اما شورشیان گفتند که درجنگ های شدید سربازان وشبه نظامیان بیشتری را که مورد حمایت ایران اند اسیرگرفتند.
شورشیان مخالف رژیم بشاراسد درچند روز اخیر حلب دومین شهر بزرگ سوریه وشهر ادلب درشمالغرب را تصرف کردند.
این تهاجم ازسوی دوگروه شورشی، هیئت تحریرالشام و اردوی آزاد سوریه رهبری می شود.
این شورشیان که اوضاع سیاسی ونظامی سوریه درسال های اخیر به بن بست سیاسی ونظامی مواجه شده بود دربخش های از ولایت های ادلب درشمال وحلب درشمالغرب سوریه متمرکز بودند.
اما آنها با تصرف شهرحلب در یک حمله غافل گیر کننده به تاریخ ۲۷ نومبرپیشروی خود را به سوی جنوب ادامه دادند.
داکترعلیرضا نوری زاده ، مدیر انستیتیوت مطالعات ایران وعرب درلندن به این باوراست که علیرغم آرامش نسبی درسال های اخیر بستر صلح پایدار در سوریه آماده نشده بود وگروه های مخالف رژیم اسد ، نیروهای مورد حمایت ایران ونیروهای امریکا درمناطق مختلف سوریه حضور داشتند.
او به این باوراست که جنگ اخیر اسرائیل ولبنان نیروهای مورد حمایت ایران درمنطقه را پراگنده کرد و زمینه ساز گسترش حملات شورشیان مخالف رژیم اسد درسوریه شد.
" حملات اسرائیل باعث شد که این نیروها پراگنده شوند. اول اینکه کمرحزب الله شکست ، وآن نیروی که درسوریه داشت زمانیکه عملیات آغاز شد یک تعداد ایشان را به لبنان منتقل کرد وآنها زمینگیر شدند درلبنان . آلان هم اسرائیل مرز را به شدت کنترول می کند. این است که مخالفان اسد با پشتیبانی ترکیه وقطر زمان را مناسب دیدند برای گسترش حملات ."
روسیه یکی دیگر از حامیان دیرینه و عمده رژیم بشار اسد درسوریه است. آقای نوریزاده به این باوراست که مصروف بودن روسیه درجنگ اوکراین و انکشافات اخیر به ارتباط این جنگ نیز براوضاع سوریه بی تاثیرنیست.
او می گوید که رئیس جمهورمنتخب امریکا دونالد ترمپ وعده کرده که جنگ در اوکراین را خاتمه می بخشد وبا آغاز مذاکرات دستیابی به آتش بس دراوکراین سوریه شاید اهمیت را که در گذشته در ترتیبات بین المللی برای مسکو داشت از دست دهد.
" یک دلیل ساده دارد ، اوکراین بغل گوش روسیه است، دریای سیاه ، مسئله کریمیا ،همه اینها خیلی برایش ارزش دارد. بنابراین روسیه ممکن است درسوریه کوتاه بیاید ، نه اینکه به کلی کوتاه بیاید، شاید امریکا درسوریه هم بپذیرد که روس ها پایگاه خود را در مناطق بحری بانیاس داشته باشند."
داکتر امین طرزی مدیربخش شرق میانه درپوهنتون قوای بحری امریکا نیز نظرمشابهی دارد. او می گوید یکی از دلایل شعله ورشدن دوباره جنگ درسوریه این است که این جنگ ابعاد خارجی زیادی دارد وحامیان عمده رژیم سوریه ، ایران وحزب الله دراین اواخر ضعیف شدند.
" یکی از مهمترین همدستان دولت سوریه حزب الله لبنان بود. حزب الله لبنان درجنگ های که دراین اواخر با اسرائیل داشت صدمه بسیارشدیدی دیده است ، تمام زعامت خود را تقریبا از دست داده ومی خواهد اکنون خود را دوباره درست کنند وبا اسرائیل هم یک تفاهم کنند وفعلا نظرآنها بیشتربه خود لبنان واحیای دوبارۀ حزب الله است نه به اینکه دولت سوریه را کمک کنند."
آقای طرزی می افزاید که نیروهای اسرائیلی دراین اواخر طیاره های ایرانی را که حامل اکمالات به نیروهای سوریه یا حزب الله بود درفضای عراق یا سوریه رهگیری نموده مجبور به برگشت کرده اند.
وی می گوید که روسیه متحد عمده دیگر رژیم بشار اسد درگیر جنگ در اوکراین است وروزانه صد ها سرباز خود را ازدست می دهد ومصروف اکمالات جبهات خود است.
او می گوید که این همه عوامل دست به هم داده باعث شعله ورشدن دوباره جنگ درسوریه شده است.