در واکنش به تحولات اخیر سوریه، برخی از مقامهای حکومت جمهوری مخلوع افغانستان و شماری از فعالان اجتماعی میگویند که نظامهایی که از مردم خود رو گشتانده اند، دوام نخواهند کرد.
امرالله صالح، معاون رئیسجمهور پیشین، شام روز یکشنبه در صفحه ایکس «توییترسابق» خود نوشته که جشن مردم سوریه مشابه جشن مردم افغانستان در ۲۰۰۱ پس از سقوط رژیم طالبان است.
محمد فرید حمیدی لوی سارنوال جمهوری پشین و کریم خرم وزیر اطلاعات و فرهنگ در جمهوری مخلوع و ضیاالحق امرخیل و محمد حلیم فدایی والیان پشین ننگرهار و لوگر با شماری دیگر در پیامهای جداگانه گفتهاند که تحولات سوریه درسهای بزرگی برای افغانستان دارد.
این مقامات پیشین در پیامهای خود از طالبان انتقاد کردهاند که مردم را به حاشیه راندهاند و به همین دلیل شکاف بزرگی میان مردم و حکومت طالبان ایجاد شده است.
ماریا نوری فعال اجتماعی در این باره به رادیو آزادی گفت:
«تحولات اخیر سوریه و سقوط نظامی که بیش از ۵۰ سال در قدرت بود، پیامهای زیادی برای طالبان دارد. مهمترین پیام این است که هیچ حکومتی که به خواستههای مردم و اصلاحات واقعی در جامعه متعهد نباشد، نمیتواند دوام بیاورد. اگر طالبان به خواستههای مردم و اصلاحات لازم توجه نکنند، با مقاومتهای داخلی و فشارهای خارجی روبرو خواهند شد که منجر به سقوط نظام خواهد شد.»
راحت گل زیارمل یکی دیگر ازفعالان اجتماعی در صحبت به رادیو آزادی نظر مشابهی را مطرح کرد:
«سقوط رژیم اسد به دست مخالفان در سوریه به ما نشان میدهد که نظامهای دیکتاتوری دوام زیادی ندارند. هرچه بیشتر بر حقوق مردم فشار بیاورند و آزادیهای آنها را محدود کنند، عمر حکومت کوتاهتر میشود و مردم علیه آن قیام میکنند.»
خواستیم در مورد نگرانیهای مقامات حکومت پیشین و فعالان اجتماعی دیدگاه حکومت طالبان را نیز داشته باشیم اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
طالبان پس از بازگشت به قدرت در افغانستان محدودیتهای زیادی را بر مردم به ویژه زنان و دختران افغان اعمال کردهاند که همواره با انتقادهای گسترده داخلی و بینالمللی مواجه بوده است.
طالبان اما ادعا میکنند که حقوق همه افغانها را در چارچوب شریعت اسلامی تأمین کردهاند ادعای که مورد قبول مردم فعالان اجتماعی و جامعه جهانی نیست.
گفتنیاست که حکومت سوریه به رهبری بشار اسد روز یکشنبه سقوط کرد و مخالفان به رهبری گروه «هیئت تحریر الشام» این کشور را تصرف کردند.
جنگجویان مسلح و مردم در جاده های دمشق پایتخت این کشور، این سقوط را جشن گرفتند و شادی کردند و به این ترتیب حکومت استبدادی ۵۰ ساله خاندان بشار اسد به پایان رسید.