لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۶ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۰۱

ملل متحد از حکومت طالبان خواست که مکلفیت‌های بین المللی حقوق بشری را بپذیرد


لوگوی یوناما
لوگوی یوناما

دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان «یوناما» می‌گوید که مصئونیت حقوق بشری در افغانستان درحال از بین رفتن است، اما حکومت طالبان می‌گوید که حقوق همه مردم از سوی محاکم و وزارت امر به معروف ونهی از منکر شان تامین شده است.

یوناما روز سه‌شنبه به مناسبت ۱۰ دسمبر روز جهانی حقوق بشر با نشر اعلامیه‌ای از حکومت طالبان در افغانستان خواسته است که مکلفیت‌های بین المللی حقوق بشری را به عنوان عنصر کلیدی برای مصئونیت و آسایش زنان ،دختران ،پسران، نسل های فعلی و آینده این کشور بپذیرد.

در اعلامیه به نقل از روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان و رئیس یوناما گفته شده که آنان به گونه دوامدار شاهد وضعیت برعکس در افغانستان بوده اند.

او گفته با وجود کاهش خشونت‌های مسلحانه و بهبود در بخش امنیت وضعیت حقوق بشری به گونه دراز مدت و خطرناک درحال از بین رفتن است.

بانو اوتونبایوا گفته که آسیب این وضعیت را زنان ودختران افغان متحمل می‌شوند.

در اعلامیه یوناما آمده که ریکارد حقوق بشری مقامات حاکم (طالبان) نشان دهنده تبعیض سیستماتیک آنها به ویژه علیه زنان و دختران است که از بسیاری از حقوق در زندگی روزمره و عمومی از جمله تحصیل و کار محروم شده اند.

شماری از افغان‌ها می‌گویند که در حال حاضر نه تنها حق زنان بل‌که همه اتباع این کشور زیرپا شده است.

یک باشنده‌ی قندهار: اینجا اصلاً حقوق بیشتر وجود ندارد. حقوق بشر کجاست؟

یک باشنده ولایت کندهار که نخواست به دلیل حساسیت موضوع نام اش در گزارش نوشته شود به رادیو آزادی گفت:

«از چه حقوق بشری، اینجا اصلاً حقوق بیشتر وجود ندارد ، حقوق بشر کجاست؟ ما اینجا نفس گرفته نمی‌توانیم بدست آوردن حقوق بشری حرف بسیار دور است، اینجا تنها طالبان زندگی می‌کنند و تنها آنها حق اینجا را دارند ، مرد و زن اصلا حق بودن ندارند، هر روز بالای ما محدودیت های تازه وضع می‌شود.»

نسرین حمیدی یک فعال حقوق زن به رادیو آزادی گفت:

«طالبان نه تنها حقوق زنان را زیر پا کرده اند، بل‌که همه آینده افغانستان را به گروگان گرفته اند. هر بخش را برای زنان به شمول آموزش،کار و زندگی عامه را محدود کرده اند. در حالی که مردم به شدت با حالت فقر و بیکاری گرفتار هستند.»

در این حال نصیر احمد اندیشه، سرپرست دفتر نماینده گی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد در ژینو در یک پیام ویدیویی روز دوشنبه در صفحه ایکس یا توییتر سابق وضعیت حقوق بشری در افغانستان را «بدترین وضعیت» خوانده است.

«افغانستان با بدترین بحران بشری روبرو است، به ویژه شرایط زندگی برای زنان و دختران از وضعیت بدتر به بدترین حالت برده شده است»

به شمول سازمان ملل‌متحد ، نهادهای مختلف حقوق بشری گزارش های را در پیوند به شکنجه، خشونت در زندان‌های طالبان و رفتار نامناسب با نیروهای امنیتی جمهوری پیشین و حتی کشتن و ناپدید کردن شان منتشر کرده اند.

اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به مناسبت روز جهانی حقوق بشر در یک پیام صوتی که تلویزیون ملی تحت کنترل آنها در صفحه ایکس یا توییتر سابق خود منتشر کرده گفته که حقوق همه مردم از سوی محاکم و وزارت امربه معروف ونهی ازمنکر شان تامین شده است.

آقای مجاهد افزوده که سازمان های دفاع از حقوق بشر و کشورها نباید زیر عنوان حقوق بشر خواهان تطبیق فرهنگ غربی در افغانستان شوند.

طالبان در بیش از سه سال حاکمیت شان در افغانستان بر آموزش و کار زنان محدودیت‌های شدید را وضع کرده، حجاب را بالای آنان اجباری ساخته و رفتن زنان را به سفرهای دور بدون محرم، پارک های تفریحی، اماکن ورزشی و حمام‌ها منع کرده اند.

به همین گونه قانون جدید امر به معروف ونهی از منکر صدا و صورت زن را «عورت» خوانده است.

محدودیت‌های اخیر بر زنان و دختران وضع ممنوعیت بر انستیتوت‌های طبی است که به سطح ملی و بین المللی واکنش‌های را به همراه شد.

XS
SM
MD
LG