لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۶ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۰۴

پس از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان، اعدام افغان ها در ایران، در 2024 بالاترین رقم بوده است


"طناب دار" در یکی از پوهنتون های ایران که به رسم اعتراض از شاخۀ درختی آویخته شده است(آرشیف)
"طناب دار" در یکی از پوهنتون های ایران که به رسم اعتراض از شاخۀ درختی آویخته شده است(آرشیف)

پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اکست 2021 میلادی، تعداد اعدام های افغان ها در ایران افزایش یافته و در سال 2024 میلادی این تعداد بالاترین رقم بوده است.

بسیاری از افغان ها در ایران به دلایل قتل عمدی، قاچاق مواد مخدر و سایر اتهامات اعدام شده اند

سازمان حقوق بشر ایران که در ناروی مستقر است، می گوید، بسیاری از افغان ها به دلایل قتل عمدی، قاچاق مواد مخدر و سایر اتهامات اعدام شده اند.

محمود امیری مقدم رئیس این سازمان روز پنج شنبه(2 جنوری) در صحبت با رادیو آزادی گفت:

"آنها متهم به قتل، قاچاق مواد مخدر و چندین مورد تجاوز جنسی هستند. در سیستم قضایی ایران محاکمۀ عادلانه وجود ندارد، زیرا افغان‌ها ضعیف ‌ترین قشر جامعه هستند و از روند عدالت ‌خواهانه محروم بودند. بیش از 70 اعدام افغان ها در سال 2024 نسبت به سال های گذشته، افزایش شدیدی را نشان می دهد. این افزایش 3 برابر نسبت به سال 2023 و افزایش 5 برابر نسبت به سال 2022 را نشان می دهد که بسیار نگران کننده است."

چهارشنبه گذشته نیز به شمول سه افغان، پنج تن در ایران اعدام شدند. یکی از سازمان های دیگر حقوق بشر ایران موسوم به" هه‌نگاو" گزارش داده، که این افراد به اتهام قاچاق مواد مخدر در زندان مرکزی بندر عباس، اعدام شده اند.

رسیدگی به دوسیه های متهمان در ایران عادلانه نیست و در بسیاری موارد، به وکلای مدافع دسترسی ندارند

محمود امیری مقدم، رئیس سازمان حقوق بشر ایران مسقر در ناروی، می گوید که ایران این اعدام ها را برای ترسانیدن معترضان ضد دولتی انجام می دهد:

"جمهوری اسلامی ایران در بزرگترین بحران زندگی خود قرار دارد و ما فکر می‌کنیم که تعداد اعدام‌ها در آینده نسبت به این هم بیشتر شود، قربانیان این اعدام ها ضعیف ترین قشر جامعه هستند که در این جمله شهروندان افغانستان نیز شامل هستند."

اکثر این افراد، به اتهامات قتل عمد، قاچاق مواد مخدر و تجاوز جنسی به اعدام محکوم شده اند.

مدافعان و نهادهای حقوق بشر، رژیم ایران را متهم می کنند، که روند رسیدگی به دوسیه ها عادلانه نیست و زندانیان در بسیاری از موارد، به وکلای مدافع دسترسی ندارند.

XS
SM
MD
LG