لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۹ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۴۲

دیدبان حقوق بشر: عضویت تیم ملی کریکت افغانستان در شورای بین‌المللی کریکت به حالت تعلیق در آید


اعضای تیم ملی کریکت افغانستان
اعضای تیم ملی کریکت افغانستان

در پی واکنش‌ها به محدودیت‌های رو به افزایش طالبان علیه زنان در افغانستان، دیدبان حقوق بشر اخیراً اعلام کرده است، تا زمانی‌که حقوق زنان از جمله حق ورزش و کار در افغانستان تضمین نشده است، شورای بین‌المللی کریکت، آی‌سی‌سی باید عضویت افغانستان را در این شورا به حالت تعلیق درآورد.

شورای بین‌المللی کریکت باید عضویت افغانستان را در این شورا را به حالت تعلیق درآورد.

هیدر بار معاون بخش زنان این سازمان به روز پنج‌شنبه، ۲۷ ماه جدی، در گفت‌وگو با رادیو آزادی افزود: «شورای بین‌المللی کریکت باید عضویت افغانستان را در این شورا و همچنین حضور تیم افغانستان در مسابقات بین‌المللی را به حالت تعلیق درآورد، تا زمانی‌که زنان و دختران افغان به حقوق خود دست یابند. حقوق اساسی زنان شامل ورزش و آموزش می‌شود. درحالی‌که زنان و دختران افغان از تمامی فعالیت‌های ورزشی منع شده‌اند، اصولاً خود شورای بین‌المللی کریکت باید از مشارکت افغانستان جلوگیری کند.»

هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر
هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر

با این حال هیدر بار به این پرسش رادیو آزادی که تعلیق عضویت تیم ملی کریکت افغانستان و منع حضورش در مسابقات بین‌المللی تا چه حد می‌تواند راه‌حلی معقول برای تأمین حقوق زنان افغان باشد، پاسخی نداد.

این سازمان چهارشنبه شب نیز در صفحهٔ رسمی خود در اکس بیانیه‌ای منتشر و درخواست مشابهی را مطرح کرد. در این بیانیه اقدامات سرکوبگرانهٔ طالبان علیه زنان محکوم شده‌ است.

شورای بین‌المللی کریکت تاکنون در مورد این درخواست سازمان دیدبان حقوق بشر اظهار نظری نکرده‌است، اما پیش‌ از این، وب‌سایت مشهور کریکت «کریک انفود» به نقل از یکی از سخنگویان این شورا نوشت که کریکت بورد افغانستان نمی‌تواند مسئول سیاست‌های حکومت این کشور یعنی طالبان شناخته شود.

همچنین دوشنبه هفته گذشته، ۱۶۰ سیاستمدار و نماینده پارلمان بریتانیا از کریکت بورد انگلستان خواستند که در مسابقات جام قهرمانان که قرار است در ماه فبروری در پاکستان برگزار شود با تیم افغانستان بازی نکند.

با این حال کریکت بورد انگلستان این درخواست را رد کرد و اعلام کرد که از موضع مشترک تمامی اعضای شورای بین‌المللی کریکت حمایت می‌کند.

نظریات متفاوت در مورد تیم کریکت افغانستان

در این میان شماری از فعالان مدنی و حقوق بشری درباره این موضوع نظریات متفاوتی دارند.

ماریا نوری، فعال حقوق بشر، به رادیو آزادی گفت:

«من از ممنوعیت کریکت افغانستان حمایت می‌کنم، زیرا این موضوع برای من فقط ورزشی نیست، بلکه یک مسئله انسانی و اخلاقی است. تیم کریکت می‌توانست صدای زنان افغان باشد و از آن‌ها حمایت کند، اما این کار را نکرد.»

قرار است ناوقت روز پنج‌شنبه در بریتانیا تجمع اعتراضی در حمایت از تیم ملی کریکت افغانستان در مقابل ساختمان پارلمان این کشور برگزار شود.

فضل‌ربی شینواری یکی از برگزارکننده‌گان این تجمع و فعال مدنی در این باره به رادیو آزادی گفت:

«هزاران افغان که در شهرهای مختلف انگلستان زنده‌گی می‌کنند، برای این تجمع به مقابل پارلمان خواهند آمد. هدف این تجمع اعتراضی حمایت از تیم ملی کریکت افغانستان و حق تحصیل دختران است. در قطعنامهٔ این تجمع، از شورای بین‌المللی کریکت، کریکت بورد انگلستان و سایر کشورها درخواست خواهد شد که مسئلهٔ کریکت را سیاسی نکنند و به جای تحریم، از آن به طور کامل حمایت کنند.»

میرویس اشرف، رئیس کریکت بورد افغانستان، تا زمان نشر این گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.

هرچند برخی از بازیکنان مشهور کریکت گاهی اوقات دربارهٔ حقوق زنان در افغانستان، به‌ویژه حق تحصیل، اظهار نظر کرده‌اند، اما تعدادی از فعالانی که از این ممنوعیت حمایت می‌کنند بازیکنان تیم ملی کریکت را به کوتاهی در این زمینه متهم می‌کنند.

شش روز پیش ریتا انوری استرالیایی افغان‌تبار که سفیر فرهنگی کریکت استرالیا است و نقش فعالی در تشکیل تیم ملی کریکت زنان افغانستان داشته، در گفت‌وگو با رادیو آزادی گفت که تحریم تیم کریکت یا خودداری از بازی با آن راه‌حل مناسبی برای تحت فشار قرار دادن طالبان نیست و جامعه جهانی باید به دنبال راه‌های دیگری برای بهبود حقوق زنان در افغانستان باشد.

XS
SM
MD
LG