یک پیرو مذهب اسماعیلیه، به رادیو آزادی گفت که طالبان نباید برای این جماعت مشکل ایجاد کنند
"همیشه به ما میگفتند که گویا مذهب اسماعیلیه شرک است، بدعت است و شما باید از این راه منحرف شوید و بیایید به مذهب ما."
این مرد میگوید که پیرو مذهب اسماعیلیه در ولایت بدخشان است. از بهر حفظ هویت نامش را در این گزارش ذکر نمیکنیم.
او از مقامهای محلی طالبان شکایت دارد.
"از ما دعوت شده که بیایید مسلمان نیستید و بیایید مسلمان شوید، اگر سرمان را ببرند مذهب خود را ترک نخواهیم کرد."
یک نوار تصویری تازه منتشر شده در رسانههای اجتماعی نشان میدهد که در ولسوالی نسی، یک مقام طالبان ظاهراً پیروان اسماعیلیه را به تغییر مذهبشان و پذیرش مذهب سنی وادار میکند.
در این نوار، دیده میشود که جمعه خان فاتح ولسوال طالبان در نسی و فرمانده عمومی پنج ولسوالی دروازها، میگوید که همراه با جمعی از علما به مناطق اسماعیلیهنشین نسی رفته و پیام هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، را به ساکنان این مناطق رساندهاند.
این مقام محلی طالبان در بخشی از سخنان خود تاکید میکند که این اقدام با هدف اطلاعرسانی و اجرای دستورات طالبان در میان پیروان اسماعیلیه انجام شده.
" اهداف سفر ما در این دو منطقه دعوت بود. جمع کثیری از مسئولین و علمای عزیز را گرفتیم و مسجد به مسجد و قریه به قریه دور خوردیم و پیام زعیم امارت اسلامی و پالیسی امارت اسلامی را با سمع مردم رسانیدیم که لله الحمد این سفر ما بسیار یک سفر مناسب و با دستاورد بود."
ذبیح الله امیری رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در بدخشان تا تهیه این گزارش در این مورد به درخواست رادیو آزادی برای تبصره در این باره پاسخ نداد.
اما یک پیرو دیگر مذهب اسماعیلیه، که به دلیل حفظ هویت از گرفتن نامش میپرهیزیم، به رادیو آزادی میگوید که طالبان نباید برای این جماعت مشکل ایجاد کنند:
" الحمدلله ما مسلمان هستیم. یک خدا است که ما را پیدا کرده و خدایی است که ما را نیست میکند. یک قرآن است که برای مسلمانان نازل شده او قرآن را ما هم میپذیریم و برادران سنی هم میپذیرند. شب و روز قرآن تلاوت می کنیم. خواست ما از دولت و همه کسان این است که ما در همین مذهب مان که هستیم در همین مذهب مان باشیم و آرام باشیم و برای هیچکس مشکل ساز نیستیم و برای کسی باید مشکل ساز نشود ، گشتن از مذهب ناممکن است و راه حلی ندارد."
نزدیکان یک آموزگار ۳۴ از مذهب اسماعیلیه در بدخشان گفته اند که پس از تهدید افراد مسلح ناشناس، او دست به خودکشی زد
سمیعالله سیحون، فعال محلی حقوق بشر، هم از این وضعیت با خبر است.
" گروه های متعلق به اقلیتهای مذهبی به دلیل ترس و تهدید طالبان در بسیاری مواقع دیده شده که مذهب خود را تغییر دادند و حتی طالبان از این موضوع استقبال کردند به همین مناسبت میزان مراجعه یا ترک مذهب در میان گروه های اقلیت های مذهبی افزایش یافته بخصوص در میان اقلیت های مذهبی چون اسماعیلیه، وضعیت زندگی برای اقلیت های قومی در افغانستان بسیار سخت، خفقان آور و دشوار و بغرنج شده است."
نزدیک دو هفته پیش، نزدیکان یک آموزگار ۳۴ ساله محلی از مذهب اسماعیلیه در بدخشان به رادیو آزادی گفتند که پس از تهدید از سوی افراد مسلح ناشناس، او دست به خودکشی زد. این آموزگار از ۱۱ سال پیش در یکی از مراکز آموزشی مذهبی در ولسوالی واخان بدخشان فعالیت میکرد.
وجهالدین مظهری، ولسوال طالبان در واخان، به رادیو آزادی گفت که نیروهای طالبان چندین روز جستجو کردند؛ اما نتوانستند فردی را پیدا کنند که این آموزگار را تهدید کرده باشد.
ارقام دقیقی از تعداد پیروان مذهب اسماعیلیه در بدخشان در دسترس نیست؛ اما بر بنیاد برخی گزارشها از جمعیت بیش از یک میلیون نفری این ولایت، بیش از شصت هزار نفر پیروان اسماعیلیه هستند. این پیروان عمدتاً در ولسوالیهای نسی، زیباک، اشکاشم، شغنان، واخان و دیگر مناطق بدخشان پراکنده زندگی میکنند.
عفو بینالملل در بخشی از گزارش ۲۰۲۳ اشاره کرده که در افغانستان تحت کنترول طالبان، گروههای قومی از جمله اقلیتهای مذهبی با "حاشیهنشینی فزاینده، تبعیض و اخراج اجباری" مواجه شدهاند.