لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۰ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۲۰

نگرانی ها از ادامه اخراج مهاجران افغان از پاکستان و ایران


مهاجرین پاکستان در حال برگشت به کشور
مهاجرین پاکستان در حال برگشت به کشور

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان UNHCR می‌گوید پاکستان از تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۳ به‌منظور تطبیق برنامۀ بازگشت مهاجران فاقد اسناد، بیش از هشت‌صد هزار پناهجوی افغان را از خاک خود اخراج کرده و به افغانستان بازگردانده‌ است.

این اداره در گزارشی که روز جمعه در وب‌سایت "ریلیف" منتشر شده، گفته است که بیش از ۳۹ هزار نفر دیپورت شده‌اند که در این میان، ۵۰ درصد زنان و ۵۹ درصد نیز کودکان هستند.

به گفتۀ UNHCR، تنها در ماه جنوری گذشته، بیش از ۱۸ هزار نفر به افغانستان بازگشته‌اند که حدود ۱۰۰۰ نفر آن‌ها به‌صورت اجباری از پاکستان اخراج شده‌اند.

همچنان کمیشنری عالی پناهندگان سازمان ملل متحد گفته است که اخیراً در شهرهای اسلام‌آباد و راولپندی بازداشت افغان‌ها به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته است.

بر اساس گزارش، به شمول زنان و کودکان، افغان‌هایی که دارای اسناد مختلف بودند نیز بازداشت شده‌اند و از میان یک‌هزار افغان که به‌صورت اجباری اخراج شده‌اند، تقریباً ۸۰۰ نفر در اسلام‌آباد و راولپندی مقیم بودند.

برخی از مهاجران افغان که در اسلام‌آباد اقامت دارند، در گفت‌وگو با رادیو آزادی از افزایش بازداشت‌ها توسط پولیس پاکستان خبر می دهند.

در اسلام‌آباد سخت‌گیری زیادی بالای ما آورده‌اند، افغان‌ها را بسیار اذیت می‌کنند، حتی اگر کارت پی‌او‌آر یا کارت ای‌سی‌سی هم داشته باشید، اصلاً اهمیتی نمی‌دهند.

بلال خان که در اسلام‌آباد زندگی می‌کند، شب گذشته با رادیو آزادی از بدرفتاری پولیس پاکستان شکایت کرد:

"در اسلام‌آباد سخت‌گیری زیادی بالای ما آورده‌اند، افغان‌ها را بسیار اذیت می‌کنند، حتی اگر کارت پی‌او‌آر یا کارت ای‌سی‌سی هم داشته باشید، اصلاً اهمیتی نمی‌دهند. به خانه‌ها حمله می‌کنند، زنان را هم با خود می‌برند و مردان را هم، همه را اخراج می‌کنند، بدون توجه به این‌که کارت دارند یا نه."

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان همچنان اعلام کرده است که در ماه جنوری حدود ۱۲۵۰ پناهجوی افغان بازداشت و یا توقیف شده‌اند که این تعداد نسبت به ماه جنوری سال ۲۰۲۴ افزایش قابل‌توجهی را نشان می‌دهد.

بر اساس گزارش‌ها، دولت پاکستان تصمیم گرفته که برنامۀ اخراج پناهجویان افغان از این کشور را در دو مرحله اجرا کند. در مرحلۀ اول، کسانی که کارت «ای‌سی‌سی» دارند و دیگر مهاجران بدون اسناد اخراج می‌شوند و در مرحلۀ دوم، پناهجویان افغان با کارت «پی‌او‌آر» از این کشور اخراج خواهند شد.

دولت پاکستان همچنان هشدار داده است که اگر کشورهای غربی، به‌شمول امریکا، به پناهندگان افغان که به آن‌ها وعدۀ پذیرش داده‌اند و اکنون در پاکستان منتظر انتقال به کشورهای سومی هستند، تا پایان ماه مارچ از این کشور خارج نشوند، آن‌ها را از خاک پاکستان اخراج خواهد کرد.

علاوه بر پاکستان، در ایران نیز فشارها بر پناهندگان افغان افزایش یافته است. به اساس گزارش‌های رسانه‌های ایرانی، اسکندر مومنی، وزیر داخلۀ ایران، گفته است حکومت‌شان در نظر دارد برای سازمان‌دهی بازار کار، مقررات سخت‌تری در برابر مهاجران فاقد اسناد قانونی وضع کند.

او گفته است این اقدام به این دلیل ضروری است که مهاجران بدون مدرک قانونی، که بیشتر آنان افغان‌ها هستند، فرصت‌های شغلی برای اتباع ایرانی را محدود کرده‌اند.

پیش از این، در بسیاری از شهرهای ایران، آن عده از مهاجران افغان که اسناد قانونی برای اقامت در ایران دارند، در بسیاری کارها با محدودیت مواجه شده‌اند.

تعدادی از اقوام و دوستان ما که با ویزه آمده‌اند، نمی‌توانند به‌طور آزادانه رفت‌وآمد کنند.

مقامات ایرانی همچنان اخیراً فشار زیادی برای بازداشت و اخراج مهاجران افغان وارد کرده‌اند. حکیمه مهدوی که در ایران زندگی پناهندگی را سپری می‌کند، شب گذشته به رادیو آزادی گفت که مقامات ایرانی حتی افغان‌هایی را که دارای ویزا هستند، نیز بازداشت کرده و به افغانستان می‌فرستند:

"در جریان هستم که تعدادی از اقوام و دوستان ما که با ویزه آمده‌اند، نمی‌توانند به‌طور آزادانه رفت‌وآمد کنند. بسیاری از آن‌ها از کمپ‌ها به ما تماس گرفته‌اند که ما بتوانیم با آنان کمک کنیم، اما متأسفانه ما هیچ چیزی در اختیار نداریم که بتوانیم برای آن‌ها کاری کنیم. متأسفانه وضعیت این‌گونه است، حتی کسانی که با ویزای قانونی می‌آیند، باز هم اخراج می‌شوند. به‌صورت کلی روزهای سختی را بالای ما افغان‌ها آورده‌اند، افغان‌ها را که بازداشت می‌کنند در کمپ‌ها می‌اندازند و از آنان پول هم می‌گیرند."

در ایران و پاکستان، فشارها بر پناهندگان افغان در حالی افزایش یافته که هنوز روند مهاجرت مردم از افغانستان متوقف نشده است و با تغییرات سیاسی اخیر در این کشور، تعداد زیادی از افغان‌ها به دلیل مشکلات اقتصادی و سایر ناامنی‌ها تصمیم می‌گیرند از طریق راه‌های غیرقانونی به کشورهای همسایه و فراتر از آن، به‌ویژه کشورهای غربی، مهاجرت کنند.

XS
SM
MD
LG