خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۱۹ فبروری گزارش داده که وزارت امور خارجه امریکا اطلاعیهای را مبنی بر توقف برنامه اسکان مجدد افغانها به آن کشور دریافت کرده است.
یک مقام امریکایی، یکی از مدافعان برجسته برنامه اسکان مجدد افغان ها و دو منبع آگاه به رویترز گفته اند که به اداره وزارت خارجه امریکا که بر روند اسکان افغانها در این کشور نظارت دارد گفته شده که طرحی را برای پایان دادن به این برنامه تا ماه اپریل سال جاری آماده کند.
بسیاری از دارندگان پرونده های مهاجرتی امریکا که در افغانستان و سایر کشور ها، اکنون با آینده نامشخص روبهرو شدهاند
رویترز میافزاید که این موارد شامل بسته شدن مراکز هماهنگی CARE که برای تسهیل اسکان مجدد افغان ها در قطر و البانیا ایجاد شده، نیز می شود.
قصر سفید و وزارت خارجه امریکا هنوز در این مورد رسماً ابراز نظر نکرده اند.
بسیاری از دارندگان پرونده های مهاجرتی امریکا که در افغانستان و سایر کشور ها ماهها یا حتی سالها در انتظار انتقال بودهاند، اکنون با آینده نامشخص روبهرو شدهاند.
محمد یونس بصیری که در کمپ قطر منتظر انتقال اش به امریکا است به رادیو آزادی گفت:
"من خودم در یک حالت روانی به سر می برم که شبانه از تشویش خواب ندارم، مشکلات بسیار زیاد است و تمام مردم نگران است بعضی ها می گویند که ما را از قطر به یک جای دیگر انتقال می دهند و بعضی ها چیزی دیگری می گویند ولی دقیق معلوم نیست که چه می شود."
ایمل، مهاجر افغان در پاکستان نیز نگرانی مشابه دارد: " این خبر خیلی بد است و بالای روح و روانم بسیار تاثیر گذاشته،ایالات متحده و نهاد های وابسته به آن خوب می دانند که برگشتن دوباره به افغانستان برای کسانی که در اینجا استند یک انتخاب نیست."
۲۰۰ هزار افغان که پرونده های (اس آی وی) و وضعیت پناهندگی شان در کشور های مختلف در حال بررسی است، منتظر انتقال به امریکا هستند
رویترز در گزارش خود گفته که شاون وندایور، رییس ائتلاف انتقال افغان ها (افغان ایووک)، بسته شدن احتمالی برنامه اسکان مجدد افغان ها به امریکا را "ننگ ملی" و خیانت به کسانی خوانده که در کنار ایالات متحده جنگیده اند.
در ادامه آمده که اقدام مبنی بر توقف این برنامه میتواند ۲۰۰ هزار افغان را که پرونده های (اس آی وی) و وضعیت پناهندگی شان در کشور های مختلف در حال بررسی است و منتظر انتقال به امریکا هستند، متأثر خواهد ساخت.
رویترز به نقل از مقامات امریکایی می گوید که از این جمله ۱۱۰ هزار نفر در افغانستان، ۴۰ هزار نفر در دوحه و تیرانا و متباقی ۵۰ هزار نفر در حدود ۹۰ کشور که تقریبا نیمی از آنها در پاکستان به سر میبرند منتظر انتقال به امریکا اند.
پیش از این دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا پس از روی کار آمدن در ۲۰ جنوری امسال، برنامه اسکان مجدد پناهجویان به امریکا را به مدت سه ماه به حالت تعلیق درآورد.
حکومت ایالات متحده امریکا در پیوند به تعلیق انتقال مهاجران افغان گفته، افغان های که به آن کشور منتقل شده اند به درستی از نظر امنیتی بررسی نشده اند.
ایالات متحده برنامههای مهاجرتی خاص مانند (پی ۱، پی ۲ و اسآیوی) را برای هزاران افغان راه اندازی کرده که در زمان حضور امریکا در افغانستان با ایالات متحده در زمینههای مختلف مانند پروژههای امنیتی و انکشافی همکاری کردهاند.