ادوین سنیزا سلوادور، نمایندۀ این سازمان در افغانستان بتاریخ (۱۵اپریل) در صحبت با خبرگزاری فرانسه گفت که تعلیق بودجه ایالات متحده در اوایل سال جاری باعث بسته شدن ۳۶۴ مرکز صحی در افغانستان شده است که حدود سه میلیون نفر را از دسترسی به خدمات صحی محروم کرده است.
تعلیق بودجه ایالات متحده در اوایل سال جاری میلادی باعث بسته شدن ۳۶۴ مرکز صحی در افغانستان شده است
آقای سلوادور هشدار میدهد که تا ربع سوم سال ۲۰۲۵، ۲۲۰ مرکز دیگر صحی در معرض خطر بسته شدن قرار دارند و این وضعیت میتواند دو تا سه میلیون نفر دیگر را از دسترسی به مراقبت های صحی محروم کند.
وی افزود با کاهش بودجه، سایر تمویل کنندگان تلاش کردند این خالیگاه را پر کنند، اما به گفتۀ او کمبود مالی ناشی از کاهش کمکهای ایالات متحده بسیار زیاد است.
این در حالیست که شماری از باشندگان ولایت های مختلف افغانستان از عدم دسترسی به خدمات صحی شکایت دارند.
یک بانو از ولسوالی لعل سر جنگل ولایت غور که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به شرط تغییر صدایش در صحبت با رادیو آزادی گفت: "کلینیک ولسوالی از نزد ما بسیار دور است، کلینیک شهر را خو در جایش بان، شهر از قریۀ ما خیلی دور است، تا کلینیک ولسوالی هم که میرویم باید وقت از خواب بیدار شویم مریض های خود را ببریم، پیاده بسیار راه است تا آنجا. "
عبدالمنان لایق باشندۀ ولسوالی سپین غر ولایت ننگرهار، در مورد مشکلات ناشی از بسته شدن مراکز صحی در این ولسوالی می گوید: "یک کلینیک تقریبا هفت هشت ماه در معروف چینه بود اما بند شد نمیدانم مشکل چیست شاید به دلیل کمبود بودجه بند شده باشد، اما اینجا بود بسیار خوب کار و خدمت میکرد، مشکلات بسیار زیاد است بین ده تا پانزده مایل از کلینیک مرکزی فاصله داریم و کلینیک مرکزی سپینغر و اچین از ما دور است، پس از بسته شدن این کلینیک با بسیار مشکلات روبه رو استیم."
اوچا: تا پایان سال ۲۰۲۵ بیش از ۱۹۰۰ مرکز صحی در افغانستان بسته خواهند شد
براساس معلومات نهاد های بین المللی، سیستم صحی افغانستان که بر اثر دههها جنگ تضعیف شده است پس از تعلیق کمک های مالی خارجی ایالات متحده با چالش های شدیدی روبه روست.
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا با صدور یک فرمان اجرائیوی در ماه جنوری، تمامی کمک های خارجی امریکا را برای ۹۰ روز به حالت تعلیق در آورد و گفت که بیروکراسی آن با منافع امریکا همخوانی ندارد .
سازمان جهانی صحت (دبلیو.اچ.او) و ادارۀ همکارش "کلستر جهانی صحت" که شبکۀ متشکل از چندین نهاد بینالمللی است اخیراً در گزارش های جداگانه گفته اند که دستور کامل قطع کمکهای دولت ایالات متحده، باعث تعلیق یا بسته شدن حدود ۷۰۰ مرکز صحی در افغانستان شده است.
به گفته این دو نهاد، این امر به گونه قابل توجهی نزدیک به شش میلیون تن به خصوص افراد آسیبپذیر به مراقبتهای مهم صحی را به ویژه در شرق افغانستان متأثر کردهاست.
درعین حال دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد "اوچا" سه هفته قبل گفت که اگر تنها ۲۵ درصد از بودجه تأمین شود، از میان ۹.۳ میلیون نفر که به خدمات صحی نیاز دارند، ۷ میلیون نفر از این خدمات محروم خواهند شد.
اوچا افزوده که با کاهش تأمین بودجه، تا پایان سال ۲۰۲۵ بیش از ۱۹۰۰ مرکز صحی در افغانستان بسته خواهند شد.