این کمیشنری با ابراز نگرانی در این مورد گفته که از آغاز ماه اپریل تا کنون ۱۲۰ هزار پناهجوی افغان به شمول زنان و دختران از پاکستان به افغانستان برگشته اند.
بعضی از زنان و دختران تازه برگشته از پاکستان نیز با رادیو آزادی چنین مشکلات خود را شریک کردهاند.
شبینه ۲۸ ساله هفته گذشته به تاریخ۲۰ اپریل همراه با خانوادهاش مجبور به ترک پاکستان شد.
دختر من نوجوان است. برای او نه مکتب است، نه آموزش. او مکتب را دوست دارد. ما آنجا (پاکستان) او را به مکتب میفرستادیم
او مادر پنج فرزند است و تمام عمرش را در ایالت خیبرپختونخوای پاکستان سپری کردهاست. شبینه اکنون در یک سرپناه "نامناسب" در ولسوالی اچین ننگرهار زندهگی میکند "زندهگی اینجا در این کشور بسیار مشکل است. ما نه سرپناه داریم، نه آب. دختر من نوجوان است. برای او نه مکتب است، نه آموزش. او مکتب را دوست دارد. ما آنجا (پاکستان) او را به مکتب میفرستادیم، درست درس میخواند در افغانستان چنین شرایطی وجود ندارد. ما باید او را در مکتب ثبت نام کنیم. شوهر من بیکار است و اینجا نابلد است و چیزی را نمیفهمد."
از سوی دیگر، ازما ۱۳ ساله، یکی دیگر از مهاجرین تازه برگشته افغان از پاکستان که در آنجا در صنف ششم درس میخواند و اکنون به افغانستان برگشته است. او از اینکه اینجا مکاتب بروی دختران بالاتر از صنف ششم مسدود است، نسبت به آیندهاش نگرانی دارد.
ازما به رادیو آزادی گفت: "من خیلی ناراحت هستم. مکاتب باید باز شوند. پدر من وظیفه ندارد. من میخواهم داکتر شوم."
افغانهای تازه برگشته از پاکستان درحالی نسبت به آینده خود ابراز نگرانی میکنند که کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان نیز گفته است زنان و دختران افغان که از پاکستان برگشته اند، با سرنوشت نامعلوم روبهرو هستند و دسترسی محدود به فرصتهای آموزشی و کار دارند.
عرفات جمال، رئیس کمیشنری عالی این سازمان در افغانستان که به تورخم رفته در ویدیوییکه به تاریخ ۲۴ اپریل در صفحه اکس (تویتر سابق) این سازمان منتشر شده، گفته است "دهها هزار خانواده افغان به اینجا (تورخم) رسیده اند که بسیاری از آنها مجبور به بازگشت شدهاند، کسانیکه میآیند خسته و نگران سرنوشت نامعلوم خود هستند. بسیاریها مجبور شدهاند که فقط با چند وسایل برگردند، گروههای آسیب پذیر، از جمله زنان و دختران، نگران دسترسی به آموزششان هستند که ممکن زندهگی و آزادیهای گشتوگذار شان محدود شود."
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان شمار پناهجویان افغان برگشته از پاکستان را که از اول اپریل آمدهاند ۱۲۰ هزار نفر خوانده و افزوده که آنان در تلاش اند علاوه بر کمکهای نقدی، برای بازگشت کنندهگان کمکهای غذایی و دیگر کمکهای بشردوستانه نیز فراهم کنند.
بهگفته این دفتر، افرادی نیز در میان آنان وجود دارند که پیش از این هرگز به افغانستان سفر نکردهاند.
در این حال فدراسیون بینالمللی جمعیت هلال احمر و صلیب سرخ نیز ابراز نگرانی کرده است که این هزاران افغان عودت کننده با فقر شدید و بیسرپناهی روبهرو هستند.
این فدراسیون به تاریخ ۲۴ اپریل در صفحه اکس (تویتر سابق) خود نوشت که از پنجم اپریل تا کنون روزانه به طور اوسط بیش از دو هزار افغان درحالی از پاکستان به افغانستان باز میگردند که نیمی از جمعیت این کشور از قبل نیازمند کمکهای بشری هستند.
هر دو نهادهای بینالمللی خواستار حمایت مالی بینالمللی از افغانستان شدهاند.
پاکستان اخراج پناهجویان بدون اسناد و کسانیکه کارت شهروندی افغانستان (ای سی سی) را داشتند، از اول اپریل آغاز کرده و تا کنون با اخراج دهها هزار تن ادامه دارد.
وزیر داخله پاکستان به تازهگی گفته است که ۳۰ جون نیز آخرین مهلت برای مهاجران افغانهای راجستر شده (پی او آر) در پاکستان است که باید تا این تاریخ به طور داوطلبانه به افغانستان برگردند.
طلال چودری این اظهارات را به تاریخ ۲۵ اپریل به تلویزیون (جیو) پاکستان بیان کردهاست.
پاکستان میگوید که تا حالا بیش از۸۵۷ هزار مهاجر را از خاک خود اخراج کرده و تأکید کرده هر کسیکه میخواهد در آینده وارد پاکستان شود باید مطابق با معیارهای بینالمللی ویزه بدست بیاورد.