در اوج اخراج مهاجران افغان از پاکستان به افغانستان ، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) میگوید که نزدیک به دو سوم مهاجرانی که در هشت ماه گذشته از پاکستان به افغانستان اخراج شدهاند، کودکان هستند.
تاجالدین اویوال، رئیس اداری این سازمان به تاریخ ۲۱ اپریل در بیانیهای در شبکه ایکس« توییترسابق» گفته که ۷۸۲ تن از این کودکان در جریان روند بازگشت از خانوادههایشان جدا شده بودند، اما به کمک یونیسف دوباره یکجا شدهاند.
او افزوده که از سپتمبر ۲۰۲۴ تاکنون ۶۰۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان برگشته اند.
آقای اویوال در این بیانیه از سفر اخیر خود به تورخم نیز گزارش داده و گفته که با کودکان برگشته افغان در آنجا در فضای دوستانه دیدار کرده است.
برخی از خانوادههای پرجمعیت که به تازگی به افغانستان بازگشتهاند، میگویند با مشکلات گوناگون زندگی، از جمله نبود سرپناه، مواجهاند.
ما در آنجا کار میکردیم، زندگی برای ما بهتر بود، بچهها مکتب میرفتند، مدرسه میرفتند، مصارف ما تامین میشد، اما وقتی اینجا آمدیم کار نیست،
عمران باشنده ننگرهار که شش فرزند دارد در صحبت با رادیو آزادی گفت که نسبت به آینده فرزندانش بسیار نگران است:
«ما در آنجا کار میکردیم، زندگی برای ما بهتر بود، بچهها مکتب میرفتند، مدرسه میرفتند، مصارف ما تامین میشد، اما وقتی اینجا آمدیم کار نیست، مصارف خود را برآورده نمیتوانیم، با زندگی دشواری مواجه هستیم.»
خان زمان، باشنده ولسوالی سروبی کابل که به گونه جبری به تازگی از خیبر پختونخواه شهر پشاور به افغانستان بازگردانده شده است، نیز از مشکل مشابهی شکایت دارد.
او به رادیو آزادی گفت:
«ما در اینجا با مشکلات زیادی مواجه هستیم نه سرپناه داریم نه کار تمام فامیل ما غمگین است اولاد ما غمگین است که مکتب رفته نمی توانند، در آنجا کار می کردیم تا حداقل فیس مکتب اطفال خود را پیدا کنیم، در اینجا هیچ چیزی پیدا نمیشود»
ما در اینجا با مشکلات زیادی مواجه هستیم نه سرپناه داریم نه کار تمام فامیل ما غمگین است اولاد ما غمگین است که مکتب رفته نمی توانند.
این در حالی است که پیش از این، سازمان نجات کودکان «سیفدچلدرن» به تاریخ ۱۸ اپریل در گزارشی گفته بود که در ۱۶ روز اول ماه اپریل، در میان خانوادههایی که به افغانستان برگشتهاند، حدود ۵۰ هزار تنشان کودکان بودهاند و از هر پنج کودک، یکی زیر پنج سال عمر داشته است.
در این گزارش آمده است که از سپتمبر ۲۰۲۳ تاکنون، حدود ۹۴۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان برگشتهاند که حدود ۵۴۵ هزار تن آنان را کودکان تشکیل میدهند.
«سیفدچلدرن» نسبت به تداوم آموزش این کودکان ابراز نگرانی کرده و گفته است که دوسوم آنان هنوز شامل مکتب نشدهاند و بسیاریشان اسناد لازم برای ثبتنام را ندارند.
این سازمان پیشتر نیز هشدار داده بود که کودکان افغان بازگشته از پاکستان نیاز فوری به مسکن، غذا و آموزش مناسب در افغانستان دارند.
پاکستان روند بازداشت و اخراج مهاجران افغان بدون اسناد و دارندهگان کارت شهروندی افغان (ایسیسی) مقیم آن کشور را از اول اپریل آغاز کرده و روزبهروز این روند را تسریع میبخشد.
بر اساس گزارش کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR)، در شانزده روز اول ماه اپریل، حدود ۸۴٬۸۰۰ پناهجوی افغان از پاکستان به افغانستان بازگشتاند که از این میان ۱۹٬۶۰۰ نفر اخراج شدهاند.
همچنین گزارشهایی از بدرفتاری با بسیاری از مهاجران هنگام بازگشت به افغانستان منتشر شده است.
بهتازگی مولوی عبدالکبیر، سرپرست وزارت مهاجرین و عودتکنندهگان حکومت طالبان، با انتقاد از اخراج مهاجرین افغان از پاکستان گفت که خشونت علیه این مهاجرین قابلتحمل نیست و این سبب نفرت میان مردمان دو کشور میشود.
وزارت امور مهاجرین و عودتکنندهگان حکومت طالبان به تاریخ ۲۲ حمل در صفحه ایکس (سابق توییتر) خود نوشت که وی این اظهارات را در نشست تخنیکی با دفتر هیئت سازمان ملل متحد در افغانستان «یوناما» برای رسیدگی به مشکلات مهاجرین مطرح کرده است.
در همین حال، اسحاق دار، معاون صدراعظم و وزیر خارجه پاکستان، در سفر اخیرش به کابل (۱۹ اپریل) گفت که با مهاجران افغان برخورد نامناسب صورت نخواهد گرفت و در این راستا گامهای جدی برداشته خواهد شد.