در ویدیوهایی که از سوی مسئولان صحی و داکتران این ولسوالی به رادیو آزادی فرستاده شده، دیده میشود که دهها دانشآموز دختر روی زمین دراز کشیده و تلاش میشود که به آنان پیچکاری، سیروم و سایر داروها داده شود.
یک داکتر و رئیس یک کلینیک صحی در این ولسوالی که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در این گزارش نشر شود، این رویداد را به رادیو آزادی چنین حکایت کرد:
بخاطریکه همه دلبدی، استفراغ و نفس تنگی داشتند، ما بیشترین شاگردان را به کلینیکها انتقال دادیم
"نخست یک دختر به نام فریحه را مصاب کرد، بعد در جریان چند دقیقه تقریباً به ۲۴۰ دختر دیگر سرایت کرد، زمانیکه ما رسیدیم وضعیت خیلی وخیم بود. نخست، ما همان ادویه ضد حساسیت را که با خود داشتیم تطبیق کردیم، مگر بعد از نیم ساعت، اوضاع از کنترول خارج شد، بخاطریکه همه دلبدی، استفراغ و نفس تنگی داشتند، ما بیشترین شاگردان را به کلینیکها انتقال دادیم."
هنوز دلیل اصلی این رویداد مشخص نیست.
این داکتر میگوید که هنوز هم ده تا دوازده دانشآموز که وضعیت خوبی ندارند در کلینیک با آنان بستری هستند و یک دانشآموز به شفاخانه مرکزی این ولایت منتقل شدهاست.
به همین ترتیب خانوادههای دختران ولسوالی کیتی ولایت دایکندی که وضعیت صحیشان وخیم گفته شده به رادیو آزادی گفتند که برای فرزندانشان نهایت نگران بوده و ترس دارند.
شریف پدر شایسته دانش آموز صنف چهارم که حالش بد شده بود به رادیو آزادی گفت: "اول از همه وضعیت صنوف درسیشان خراب شده بود، بدنشان شدیداً خارش پیدا کرده بود، اول برایشان پیچکاری ضد حساسیت تزریق کردند، اما بعد حالتشان بدتر شد، آنها استفراغ کردند، مشکل نفس تنگی برایشان پیدا شد، ما مجبور شدیم آنها را به کلینیک ببریم، در آنجا اکسیجن دادند و آنها دیروز دوباره وضعیتشان خراب شد. دوباره برگشتیم، وضعیتشان دوباره خراب شد و آنها را به شفاخانه برگرداندیم. من و مادر اش خیلی ترسیده ایم، خیلی نگران هستیم."
پدر زهرای مسموم شده، دانشآموز صنف ششم که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش نشر شود، نیز حکایت مشابهی دارد:
بعد زمانیکه او به خانه میرود، بعد از چند ساعت دوباره حالت او بدتر میشود، ما خیلی ترسیدیم.
"وضعیت او حالا بسیار جدی است. دیروز، داکتران محلی در کلینیک بالایش زیاد کار کردند، مگر او هنوز هم بهبود نیافته است. بدن او خارش دارد، تنگی نفس دارد و او زیاد گریه میکند. زمانیکه آنها روغن، گلوکوز، یا کورتیزون را روی او استفاده میکنند، احساس بهتری میکند. بعد زمانیکه او به خانه میرود، بعد از چند ساعت دوباره حالت او بدتر میشود، ما خیلی ترسیدیم."
این شخص که خودش نیز داکتر است میگوید که بیشتر دانشآموزان مسموم شده در این مکتب با داروهای داکتران محلی و دواخانههای همین منطقه تحت تداوی قرار گرفته اند و امکانات دیگری ندارند.
این خانواده خواستار اعزام امکانات صحی و تیمهای صحی هرچه زودتر به محل حادثه است.
دستکم هشت تن از باشندهگان و فعالان ولسوالی کیتی نیز این رویداد را تأیید کرده و ابراز نگرانی میکنند و میگویند که این دومین بار است که چنین حوادثی رخ میدهد.
به گفته باشندهگان این ولسوالی، سال گذشته نیز در همین وقت در مکتب تیمران قریه تیمران رویداد مشابه رخ داد و دانشآموزان که در آن رویداد مسموم شده بودند، هنوز هم مشکلات تنفسی دارند.
صفیه عارفی باشنده این ولایت و فعال حقوق زن به رادیو آزادی گفت: "ما خواهان رسیدهگی به قضیه دختران مسموم شده هستیم، این یک ضربه جدی به آموزش دختران است، درحالیکه دختران فقط در مقطع ابتدایی اجازه دارند درس بخوانند، این قضیه جرم است، باعث میشود که خانوادهها حتی از آموزش به سطح صنف اول دلسرد شوند، وضعیت بدتر میشود، زیرا سیستم تنفسی بسیاری از دختران آسیب دیده است."
مسئولان ریاستهای صحت عامه و معارف حکومت طالبان در ولایت دایکندی و همچنین عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت امور داخله و منصور احمد حمزه، سخنگوی وزارت معارف، به پرسوجوهای رادیو آزادی پاسخ ندادند و دیگر مقامهای طالبان نیز تا کنون در این مورد ابراز نظر نکردهاند.
این نخستین رویداد در این ولایت نیست. سال گذشته هم به گفته مسئولان حدود ۸۰ دانشآموز و معلم دختر یک مکتب در روستای تیمران ولسوالی کیتی مسموم شدند. در زمان جمهوری مخلوع هم از هر گاهی از رویدادهای مشابهی در مناطق مختلف افغانستان گزارش داده میشد.