عبدالرشید حمیدی یکی از مهاجرین افغان در هند است.
اسناد نداریم و به همین دلیل نه به تعلیم دسترسی داریم، نه به شفاخانه، و نه هم میتوانیم کار قانونی انجام بدهیم.
او که حدود شش سال میشود در این کشور زندگی میکند، میگوید با مشکلات فراوانی روبهرو است: "ما مهاجرین افغان در هند با وضعیت بسیار بدی روبهرو هستیم، اسناد نداریم و به همین دلیل نه به تعلیم دسترسی داریم، نه به شفاخانه، و نه هم میتوانیم کار قانونی انجام بدهیم. هرروز بابت کرایه، غذا و دوا نگران هستیم، فرزندان ما از مکتب بازماندهاند."
نوریه صدیقی، یکی دیگر از مهاجرین افغان در هند که نُه سال است در این کشور در حالت بیسرنوشتی بهسر میبرد، در مورد مشکلات مهاجرین افغان چنین گفت:"کاهش سهمیههای مهاجرپذیری توسط کشورهای میزبان مانند آسترالیا و کانادا، وضعیت اقتصادی بسیار خراب، آینده نامعلوم اطفالشان؛ در صورتیکه اطفالشان بالاتر از ۱۴ سال باشند، در مکاتب دولتی پذیرفته نمیشوند."
بیشتر مهاجرین افغان در هند از نبود زمینه آموزش برای فرزندانشان رنج میبرند.
آنان میگویند که اگر فرزندانشان بالاتر از سن ۱۴ سال باشند، در مکاتب دولتی این کشور پذیرفته نمیشوند و به دلیل مشکلات اقتصادی و فیس بلند مکاتب خصوصی، توانایی فرستادن فرزندانشان به این مکاتب را نیز ندارند.
عرفان، که از ده سال به اینسو در هند زندگی میکند، در مورد مشکل بیکاری مهاجرین افغان در هند به رادیو آزادی چنین گفت: "مهاجرین افغان در دهلی با مشکلات زیادی مواجهاند که مهمترین آن بیکاری و وضعیت بد اقتصادی است، چون هیچجا برایشان کار پیدا نمیشود. اگر هم در دفاتر کاری پیدا شود، از آنان ویزه کاری و اسناد میخواهند که ما نداریم."
آنان با انتقاد از بیتوجهی جامعه جهانی به وضعیت مهاجرین افغان در هند، از سازمان ملل متحد و نهادهای ذیربط میخواهند تا برای حل مشکلات و فراهمسازی زمینه اسکان مجدد این پناهجویان، اقدامات جدی رویدست گیرند.
در گذشته حدود پنج هزار مهاجر در هند داشتیم، اکنون حدود ۸ تا ۹ هزار مهاجر افغان در هند در نزد سازمان ملل ثبت هستند.رئیس کمیته انسجام مهاجرین افغان
قیس ملکزاده، رئیس کمیته انسجام مهاجرین افغان، با تأیید مشکلات مهاجرین افغان در هند، میگوید: "در گذشته حدود پنج هزار مهاجر در هند داشتیم، اما در سال ۲۰۲۴، حدود سه تا چهار هزار مهاجر دیگر که با ویزه تحصیلی به هند آمده بودند نیز خود را در یو ان اچ سی آر ثبت کردند و اکنون حدود ۸ تا ۹ هزار مهاجر افغان در هند در نزد سازمان ملل ثبت هستند."
پیش از این، شماری از محصلین فارغشده افغان از پوهنتونهای هند نیز در گفتگو با رادیو آزادی از مشکلاتی چون عدم تمدید ویزه و بازداشت توسط پولیس هند شکایت کرده بودند.
هند حدود سه سال پیش، در ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱، پس از بهقدرت رسیدن طالبان در افغانستان، سفارت خود را در کابل بست و صدور ویزه به افغانها از طریق آنلاین را متوقف کرد. اما این کشور در ماه اسد سال ۱۴۰۳ اعلام کرد که روند صدور ویزه برای افغانها را از سر گرفته است، که این اعلام با استقبال تاجران و محصلین برای ادامه تحصیل در هند روبهرو شد، ولی تا کنون در این مورد اقدام عملی صورت نگرفته است.
قابل یادوآوری است که وزارت خارجۀ طالبان اعلام کرده که جی شنکر وزیر خارجۀ هند و امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ طالبان به تازگی در یک تماس تیلیفونی در بارۀ تقویت روابط دوجانبه، تجارت، افزایش سطح روابط دیپلوماتیک و تسهیل صدور ویزه به بیماران و تاجران گفتوگو کردند.