هدایتالله سادات، یکی از باشندهگان ولسوالی سیدآباد ولایت میدان وردک و یک باغدار است.
او در صحبت با رادیو آزادی گفت که این باغهای سیب به دلیل خشک شدن کاریزها از بین رفته اند: "اینجا باغهایی که داشتیم و به آب کاریز وابسته بودند، تقریباً همه خشک شدند، هیچ باغی باقی نمانده چون کاریزها خشک شدهاند. باغداران خیلی متضرر شدند، ضررهای بزرگ دیدند، زحمات سالهای شان به خاک یکسان شد."
این تنها ولسوالی سیدآباد ولایت میدان وردک نیست که خشکسالی باغهای مردم را در آن خشک کرده، بلکه به گفته باشندهگان این ولایت، در اکثر ولسوالیها چنین وضعیتی وجود دارد.
عبدالحمید فیضانی، یکی از باغداران ولسوالی چک، در مورد باغ سیب خود چنین میگوید: "سال گذشته ما حدود چهل درخت داشتیم، اما به دلیل کمبود آب، آنها را قطع کردیم. سایر مردم نیز که باغهایشان به دلیل خشکسالی خشک شده بود، درختانشان را قطع کرده و آنهایی که باقی مانده بود به زمینهایی منتقل کردند که با استفاده از برق سولری آبیاری میشوند."
بلال همدرد، یکی دیگر از باشندهگان ولسوالی چک و یک باغدار میگوید، سال گذشته بارندهگی کافی صورت نگرفت به همین دلیل امسال مردم شدیداً از خشکسالی رنج میبرند: "در سال ۱۴۰۳ در زمستان برف نبارید و میزان بارندهگی نیز بسیار پایین بود. در افغانستان خشکسالی است، به ویژه ولایت وردک با خشکسالی شدید روبهرو است. مردم برای باغهای شان از آبهای زیرزمینی استفاده میکنند. این آب را با انرژی سولری بیرون میکنند، اما متأسفانه این کار باعث پایین رفتن بیشتر سطح آب میشود."
این باغداران از حکومت طالبان و نهادهای بینالمللی حامی سکتور زراعت میخواهند که در کوهها برایشان چکدمها و بندهای تغذیهای بسازند تا سطح آب چاههای عمیق بالا برود.
آنان همچنین بر مدیریت آبهای باران و برف تأکید دارند و میگویند اگر این کارها انجام نشود، ممکن است چاههای عمیق هم خشک شوند و باغهای باقیمانده نیز از بین بروند و حتی مردم با کمبود آب آشامیدنی روبهرو شوند.
نیازمحمد عابد، رئیس زراعت حکومت طالبان در ولایت میدان وردک در صحبت با رادیو آزادی با تأیید این مشکل گفت که در این زمینه تلاشهایی در جریان است.
اینکه امسال حاصلات باغهای میوه، به ویژه سیب، در ولایت میدان وردک چگونه خواهد بود، هنوز قابل پیشبینی نیست، اما سال گذشته رئیس زراعت این ولایت به رسانهها گفته بود که حاصلات سیب در میدان وردک به ۱۵۰ هزار متریک تُن رسیده بود.
قابل یادآوریست که ولایت میدان وردک در بخش حاصلات میوهها، به ویژه سیب، یکی از ولایتهای مهم است و نهتنها در داخل کشور مصرف گسترده دارد، بلکه بخشی مهم از صادرات میوه تازه افغانستان به خارج را نیز تشکیل میدهد.
باغداران ولایت میدان وردک در حالی از خشکسالی و خشک شدن باغهایشان شکایت دارند که حدود ده روز پیش دفتر هماهنگی کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) اعلام کرده بود که افغانستان امسال نیز با بارندهگی کمتر از حد اوسط مواجه است.