ننگیالی ستانکزی، مالک یکی از کارخانههای تولید یخ در شهر جلالآباد ولایت ننگرهار، با رادیو آزادی گفت "هر کارخانهدار روزانه با زیان ۴۰ تا ۵۰ هزار افغانی روبرو است، اگر این وضعیت ادامه یابد، شاید کارخانههای خود را ببندند."
او ادعا میکند که در ۲۴ ساعت، ۱۴ ساعت با پرچوی برق مواجه هستند.
اکنون به دلیل کمبود برق، نمیتوانیم زیاد تولید داشته باشیم
آقای ستانکزی میافزاید که به همین دلیل کارشان با مشکلات زیادی روبروست
او افزود "ما روزانه تقریباً دههزار قالب یخ تولید میکنیم، ولی اکنون به دلیل کمبود برق، نمیتوانیم زیاد تولید داشته باشیم،برق ما از ساعت هفتونیم شام قطع میشود تا هفتونیم صبح، در روز نیز یک تا دو ساعت برق نداریم، در چنین وضعیتی با مشکلات زیادی روبرو هستیم و نمیتوانیم مقدار زیاد یخ به بازار عرضه کنیم."
او میگوید شاروالی ننگرهار که تحت اداره طالبان است، در یک ماه سه بار قیمت یخ را برای آنها تعیین کرده است. یک بار گفته که باید هر قالب یخ را ۵۰ افغانی بفروشند، بار دیگر به ۴۷ افغانی و بار سوم هم ۳۷ افغانی مشخص ساخته است.
او میافزاید که با استفاده از برق دیزلی نمیتوانند مقدار کافی یخ تولید کنند و با نرخ که شاروالی تعیین کرده به بازار عرضه کنند.
حاجی محمد عارف، مالک یک کارخانه دیگر تولید یخ در شهر جلالآباد که مشکل مشابه دارد به رادیو آزادی گفت "در۲۴ ساعت به ما وعده ۱۰ ساعت برق داده بودند، ولی حالا همان ۱۰ ساعت هم به ۸ ساعت کاهش یافته،نبود برق باعث کمبود برق در جلالآباد و ولسوالیهای اطراف شده است."
اتحادیه مالکان کارخانههای یخ در ننگرهار نیز این مشکل را تأیید میکند.
سنگر مومند، مسئول این اتحادیه، به رادیو آزادی گفت "فعلاً ۱۰ ساعت برق داریم و ۱۴ ساعت پرچوی،به همین دلیل تولید ما کاهش یافته، با جنراتورها نمیتوانیم به اندازهای که با برق تولید میکردیم، یخ تولید کنیم، جنراتورها نیز داغ میشوند، با این وضعیت، قیمت یخ نیز بالا میرود."
به گفته او، هماکنون در ننگرهار ۳۷ کارخانه تولید یخ فعال است که روزانه در مجموع حدود ۹۰ هزار قالب یخ تولید میکنند.
بر اساس اطلاعات اتحادیه مالکان کارخانه های تولید یخ در ننگرهار، روز سهشنبه، ۲۴ سرطان، هر قالب یخ در بازار ننگرهار به قیمت ۴۷ افغانی فروخته شده است.
رادیو آزادی تلاش کرد تا نظر مسئولان ریاست برق ننگرهار را که تحت اداره حکومت طالبان است، در این مورد بگیرد، اما ظاهر اعمار، سخنگوی این اداره، به پرسشها در این مورد پاسخ نداد.
پیش از این نیز در بخشهای دیگر، صاحبان کارخانههای تولیدی، کمبود برق را مانعی جدی در برابر تولیداتشان عنوان کرده بودند.
در فصل تابستان، در ولایتهای گرمسیر مانند ننگرهار، نیاز مردم به خرید یخ افزایش مییابد، زیرا بسیاری از خانوادهها به دلیل مشکلات اقتصادی در خانههایشان یخچال ندارند و کسانی هم که دارند، به دلیل پرچاویهای زیاد برق ناچارند یخ را از بازار بخرند.
گفتنی است که در فصل تابستان، در ننگرهار گاهی میان مردم هنگام خرید یخ درگیری نیز رخ میدهد.
در زمان حکومت پیشین، در ولسوالی چپرهار این ولایت، در یک درگیری بر سر یخ، چهار نفر – از جمله یک زن – جان باخته بودند.
مسئولان کارخانههای تولید یخ میگویند، اگر مشکل برقشان حل شود، تولیداتشان افزایش خواهد یافت و در فصل تابستان تعداد بیشتری از مردم با قیمت مناسبتر به یخ دسترسی خواهند داشت.