هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان «یوناما» با ابراز نگرانی از بازداشت زنان و دختران در کابل بهدلیل آنچه که «عدم رعایت حجاب» عنوان شده، هشدار داده که اینگونه رویدادها زنان و دختران را بیشتر منزوی میسازد و با تشدید فضای ترس ، اعتماد عمومی را تضعیف می کند.
یوناما در اعلامیهای که دوشنبه ۲۱ جولای در شبکه اجتماعی ایکس (توییترسابق) منتشر کرد، گفته است که در پی دریافت گزارشهایی از بازداشتهای اخیر دختران و زنان در کابل، با مقامهای طالبان تماس گرفته و خواهان معلومات بیشتر در این زمینه شده است.
به گفته این نهاد ملل متحد، بین تاریخهای ۱۶ تا ۱۹ جولای، شمار قابل توجهی از زنان و دختران تنها به دلیل آنچه که "عدم رعایت دستورالعملهای حجاب" عنوان شده، توسط نیروهای حکومت طالبان بازداشت شدهاند.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در ادامه اعلامیهاش از مقامهای حکومت طالبان خواسته است که سیاستها و اقداماتی را که حقوق بشر و آزادیهای اساسی زنان و دختران را محدود میسازد، فوراً لغو کنند.
شماری از فعالان حقوق زن نیز این اقدامات طالبان را مغایر با موازین حقوق بشری دانسته میگویند در حالیکه زنان در افغانستان حجاب کامل را رعایت میکنند، بازداشت آنان نشاندهنده تلاش طالبان برای سرکوب بیشتر و وادار ساختن زنان به ماندن در خانه و حذف آنان از فضای عمومی است.
صفیه عارفی یکی از این فعالان و مسئول جنبش روزنه امید به رادیو آزادی گفت:
«این که طالبان می خواهند زنان را به بهانه حجاب در این برهه زمان بیشتر و بیشتر سرکوب بکند این خود پیامی را می رساند که زنان خانه نشین باشند و اصلا از خانه بیرون نشوند و تحت حبس خانگی قرار بگیرند،که بازداشت های خودسرانه طالبان و انتقال زنان به حوزه ها،بازداشتگاه ها و حتی مکان های نامعلوم نشان دهنده این است که آنان به کرامت انسانی و حیثیت یک زن هیچگونه اهمیتی قایل نیستند.»
شماری از دختران و زنانی که در یک هفته اخیر نزدیکان و آشنایان شان از سوی محتسبان وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان بازداشت شدهاند یا خود شاهد این بازداشتها بودهاند، در گفتگو با رادیو آزادی تأیید کردهاند که این رویدادها در مناطق از جمله شهرنو، قلعه فتحالله، کوتهسنگی و دشتبرچی کابل رخ داده است.
همچنان ویدیوهایی که در شبکههای اجتماعی نشر شدهاند نیز نشان میدهند که محتسبان امر به معروف و نهی از منکر طالبان، زنان و دختران را در برخی مناطق شهر کابل بازداشت میکنند، در این ویدیوها فریادهای اعتراض و ترس برخی از زنان شنیده میشود.
در واکنش به بازداشت زنان و دختران از سوی نیروهای امر به معروف و نهی از منکر طالبان در کابل، شماری از زنان معترض با نشر ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی، این اقدام را بهشدت محکوم کرده و آن را بازتاب ترس طالبان از حضور و مقاومت زنان در جامعه دانستهاند.
حکومت طالبان با وجود نشر گزارشها و بلند شدن صداهای اعتراضی در این باره، تاکنون در این مورد سکوت اختیار کرده و هیچگونه اظهار نظری نکرده است.
این بار اول نیست که طالبان زنان را به اتهام عدم رعایت حجاب بازداشت می کنند در ماه جنوری ۲۰۲۴ نیز محتسبان وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در شماری از ولایتهای افغانستان از جمله کابل، شماری از زنان و دختران را به دلیل آنچه که «بدحجابی»خوانده بودند،بازداشت کردند.
حکومت طالبان ادعا می کند که حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلام در افغانستان تامین است؛اما از زمان بازگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱، محدودیتهای گستردهای بر زندگی آموزشی،کاری و اجتماعی زنان در افغانستان وضع شده است.