همان گونه که قارههای مختلف در جهان همانند زبان، نژاد، رنگ پوست و موی متفاوت دارند درعین حال فرهنگهای متفاوت نیز دارند که آنها را از هم متمایز میسازد.
روند مهاجرت و رفت و آمد در کشورهای مخلتف بین مردم سبب آشنایی کشورهای مختلف از جمله فرهنگ آنها در جهان شده است.
آشنایی با فرهنگها مختلف همواره با خاطرات و تجربیات جالب به همراه بوده است که برخی آن حتی ممکن شوک فرهنگی به یک فرد که فرهنگ جدا و برعکس آن را دارد وارد کند.
این تفاوتهای فرهنگی برجسته همواره بین مردمان غربی و شرقی آشکار بوده است.
نظیفه رحمتی، از دیگر افغانهای مقیم ایالت کلگری کانادا یکی از تفاوتهای فرهنگی مردم کانادا با افغانها را چنین بیان میکند.
«از چیزهای مهمی که برای کاناداییها خیلی ارزش دارد این است که وقت شما همرای شان صحبت میکنید باید چشم به چشم نگاه کنید اگر این کار را نکنید آن را نشانهٔ بی احترامی حساب میکنند، اما در فرهنگ ما وقتی با بزرگان ما صحبت میکنیم باید به چشمهای شان نگاه نکنیم چون نشانهٔ بی احترامی گفته میشه، یک چیز دیگه که خیلی برایم جالب بود کاناداییها دوست دارند که آنها را با اسم اول شان صدا بزنید فرق نمیکند که داکتر باشد، استاد باشد رئیس باشد خیلی مواقع پیش آمده که من معلم خود را در کالچ تیچر صدا کردیم دوباره گفتن دوست دارم نام اول من را صدای بزنی.»
آنان در صحبت با رادیو آزادی گفتند که به طور مثال یکی از این چالشها طریقه مهماننوازی است؛ در افغانستان، میزبان با تعارفهای مکرر از مهمان خود می خواهد تا بیشتر بخورد، حتی اگر مهمان تمایل نداشته باشد.
سلیم مقیمی یک افغان در شهر نورنبرگ جرمنی به رادیو آزادی گفت برعلاوهٔ این که مردم جرمنی در وروابط خیلی سرد و غیر صمیمی هستند فرهنگهای آنها نیز در بسیاری موارد برعکس افغانها است.
«وقتی آلمانیها به خانههای شما میآینده کفشهاش شان را نمیکشند چون در خانههای ما و شما فرش پهن است، چند بار اتفاق افتاد استادان آلمانی خانه آمده بودند با کفش آمدن روی فرشها چیزی که در فرهنگ ما این نیست، مورد دوم یک بار کسی فوت شده بود به کورس رفتم گفتم باید به مراسم جنازه بروم استاد ما بدون عرض تسلیت بسیار راحت گفت برو.»
در کنار تفاوتهای بارزی فرهنگی، معیار های بالای زندگی و آزادیهای فردی نیز همواره برای افغانهای مقیم خارج بحث برانگیز بوده است، آنچه که بیشتر افغانها در کشور خود از آن محروم اند.
روهید اسکری، که به تازگی به استرالیا رسیده است به رادیو آزادی میگوید، تفاوتهای بسیار بزرگی را بین استرالیا و افغانستان تجربه کرده که قابل مقایسه نیستند.
«تغیر هر دو این است که یکی بهشت آزادی است و دیگر جهنم محدودیت، در اینجا هرکس آزادی فردی دارد و به خواست خود لباس میپوشد زنان رانندگی میکنند که برای من جالب بود چون در افغانستان زیاد نیست این مسله و یعنی یکی جای است که مردم برای خوشبختی زندگی میکند دیگر جای که مردم برای زنده ماندن میجنگند واقعیت تلخ است اما همی است.»
به باور آگاهان جامعهٔ شناسی مرزها بین مردمان غربی و شرقی بیشتر فرهنگی هستد تا جغرافیایی.