یونسکو یا اداره علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد میگوید، با آنکه افغانستان از لحاظ آثار تاریخی یک کشور غنی است اما قاچاق و عدم توجه به این بخش ،آن را متضرر ساخته است.
ایرنا بوکوا رئیس یونسکو که برای دومین بار به کابل آمدهاست، کنترول سرحدات، آگاهی عامه و ارتقای ظرفیت در داخل این کشور را برای حفاظت آثار تاریخی مهم میخواند.
خانم بوکوا میگوید که یونسکو برای جلوگیری از قاچاق آثار تاریخی افغانستان پیشنهادات تازه را ارائه کرده که بر اساس آن از قاچاق این آثار در هر نقطه جهان جلوگیری میشود.
وی گفت:
"شورای عالی موزیمها به کمک یونسکو برای جلوگیری از قاچاق، واردات و صادرات آثار تاریخی یک لست سرخ را آماده کرده که به آن اجناس اجازه واردات و صادرات داده نشود، مسایل فرهنگی، هنری و تاریخی در آن شامل است و این با پولیس کمک کرده میتواند و افغانستان هم یک بخش آن است."
مقامات یونسکو میگویند که با این تلاشها تنها در پنج سال گذشته در میدان هوایی هترو لندن ۳.۵ تُن مواد ضبط و دوباره به افغانستان ارسال گردیدهاست.
اداره علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد روز جمعه برای حفاظت از آثار تاریخی افغانستان صندوق وجهی را نیز در حضور محمد اشرف غنی رئیس جمهور این کشور افتتاح کرد.
این اداره در چند سال گذشته ولایت بامیان را مرکز ابتکارات شان نامیده و برعلاوه منارجام در غور، مجسمه بودا در بامیان را نیز در لست آثار تاریخی جهان شامل ساخته است.
حکومت افغانستان نیز از قاچاق آثار تاریخی نگران است و میگوید که سالانه صدها میلیون دالر سرمایه از این طریق لادرک میشود.
رئیس جمهور غنی میگوید که توجه به این بخش میتواند زمینه را برای سیاحان خارجی در افغانستان فراهم کرده و به یک منبع عایداتی برای اینکشور نیز مبدل شود.
وی گفت:
"امروز فرهنگ و اقتصاد وابسته به یکدیگر است و بیشترین صدمه را که ما امروز می بریم از قاچاق آثار تاریخی ماست، صدها میلیون دالر در سال ما از دست میدهیم و کاری را که همراه یونسکو شروع کردیم البته نه تنها اینست که فرهنگ باید حفظ شود، فرهنگ موجب کار است."
از سوی دیگر شماری از باستان شناسان از تلاشهای جدید یونسکو استقبال کرده و می گویند که مدیریت خوب این بخش و حمایت جامعه جهانی نگرانیهای زیادی را دراین زمینه رفع خواهد کرد.
نعمت الله جوان که به تازه گی از پوهنتون باستان شناسی فارغ شده به رادیو آزادی گفت که نگهداری آثار تاریخی بر زندگی مردم تأثیرمثبت داشته، حس ملکیت میان مردم را تقویت میکند و سبب افزایش عواید از ناحیه توریزم میگردد.
گزارش از تمیم اخگر