وزارت معادن: برنامه‎های پروژه تاپی به‌گونه منظم عملی می‎شوند

ترکمنستان اظهار امیدواری می‎کند که پروژه تاپی در خاک افغانستان بر اساس برنامه‎های تعیین شده به پیش برده شود.

وزارت معادن و پترولیم افغانستان می‎گوید که کار روی پروژه تاپی آغاز گردیده و برنامه‎های این پروژه به‌گونه منظم عملی می‎شوند.

عبدالقدیر مطفی سخنگوی این وزارت روز چهارشنبه «۲۲ حمل ۱۳۹۷» در صحبت با رادیو آزادی گفت:

"این پروژه بر اساس استراتژی ما به پیش برده می‎شود و هیچ مشکلی در آن وجود ندارد، یک این‎که بخش تخنیکی است مانند نقشه، مسئله زمین و موارد دیگر این‎ها همه مواردی استند که در نظر گرفته شده‎است و هر یک بر اساس استراتژی ما عملی می‎گردد."

عبدالقدیر مطفی

مطفی می‎گوید، این پروژه برای چهار کشور یک پروژه مهم مشترک اقتصادی است و این کشورها در نظارت از این پروژه مسئولیت دارند.

به تازه‎گی مقام‎های ترکمنستان اظهار امیدواری کرده‎اند که کار پروژه تاپی بر بنیاد برنامه‎های تعیین شده در خاک افغانستان بر اساس تعهدات افغانستان، ترکمنستان، هند و پاکستان عملی گردد.

اما وزارت معادن افغانستان می‎گوید، برای عملی ساختن این پروژه به‌شمول نهادهای امنیتی چندین وزارت‌خانه دیگر گماشته شده‎اند تا تلاش‌هایشان را در عملی شدن این پروژه بیشتر سازند.

پروژه تاپی گاز ترکمنستان را از مسیر افغانستان به پاکستان و هندوستان منتقل می‎کند.

پایپ لاین این پروژه از ترکمنستان تا هند، در حدود ۲۰۰۰ کیلومتر طول دارد که ۸۱۶ کیلو متر آن از ولایت‎های هرات، فراه، نیمروز، هلمند و کندهار می‎گذرد.

این پروژه به تاریخ ۲۳ ماه فبروری سال جاری میلادی با حضور رؤسای جمهور افغانستان، ترکمنستان، صدراعظم پاکستان و معاون رئیس جمهور هندوستان در بندر تورغندی ولایت هرات افتتاح شد.

جیلانی فرهاد سخنگوی والی هرات می‎گوید که برای بررسی امور پروژه تاپی دفتر ویژه از متخصصین ترکمنستانی ایجاد شده تا گزارش منظم از پیشرفت کار این پروژه به کشورهای عضو ارائه کند.

وی افزود:

"برخی از کارها به چشم دیده نمی‎شود مانند سروی زمین، سروی لیزر هوایی، شناسایی‎ها و ماین پاکی، این همه در جریان اجرا شدن استند. از این مرحله تا رسیدن به مرحله پایانی، کار حفر کردن آغاز خواهد شد."

مراسم گشایش تاپی در هرات

اما آگاهان امور تأکید دارند که افغانستان برای بیشتر ساختن اعتماد منطقوی و جهانی، تلاش نماید تا این پروژه را به موفقیت عملی کند.

تاج محمد تلاش یکی از این آگاهان می‎گوید:

"من آرزو دارم که نخست امنیت را در برنامه داشته باشیم و آن اعتماد اقتصادی که حکومت وحدت ملی به دست آورده‎است آن را از دست ندهد. در این صورت، می‎توانیم حق ترانزیتی نیز به دست آوریم."

پروژه تاپی ظرفیت انتقال ۳۳ میلیارد مکعب گاز به پاکستان و هندوستان را در سال دارد و افغانستان همه‌ساله ۴۰۰ میلیون دالر حق ترانزیت را به دست می‌آورد.

رئیس جمهور غنی گفته‎است که می‎خواهد افغانستان را به یک دهلیز مهم تجارتی میان کشورهای آسیای میانه و جنوبی مبدل سازد.

کارشناسان می‎گویند اگر افغانستان این پروژه را به‌گونه پیروزمندانه عملی سازد، بدون شک روابط تجارتی و اقتصادی را میان این کشور گسترش داده و در کوتاه مدت چالش‎های فراوان اقتصادی‌اش را از این رهگذر کاهش خواهد داد.

گزارش: نظیفه محبوبی