اتحادیه اروپا، جرمنی، بریتانیا و روسیه: توافق‌نامه اتمی ایران حفظ شود

اتحادیه اروپا، جرمنی، بریتانیا و روسیه می‌گویند، توافق‌نامه اتُمی با ایران باید حفظ شود.

بعد از آن‌که رهبران ایالات متحدۀ امریکا و فرانسه خواستار یک توافق‌نامۀ جدید با ایران شدند، فدریکا موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی گفت، توافق‌نامۀ حاضر اتُمی با ایران در زمینه جلوگیری از دستیابی آن کشور به اسلحه اتُمی به‌طور مؤثر کارا بوده، نباید ترک شود.

دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا و امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه بعد از ملاقات در قصر سفید در ۲۴ اپریل گفتند، آن‌ها می‌خواهند در مورد یک توافق‌نامۀ جدید با ایران مذاکره شود که از توافق‌نامۀ سال ۲۰۱۵ میلادی فراتر رفته، نگرانی‌های منطقوی را شامل شود.

امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه

امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه ۲۵ اپریل در جریان سخنرانی به هر دو مجلس کانگرس امریکا گفت:

"در مورد ایران، هدف ما واضح است. ایران هرگز، نباید هیچ نوع اسلحۀ اتمی داشته باشد، نه حالا، نه در پنج سال آینده، نه در ۱۰ سال، هرگز."

فدریکا موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی ۲۵ اپریل با رسیدن به کنفرانس کمک کننده‌‎گان برای سوریه، در بروکسل گفت:

"آنچه که می‌تواند در آینده اتفاق بیفتد، آن را در آینده خواهیم دید. در حال حاضر یک توافق‌نامه وجود دارد، کاراست و لازم است تا حفظ شود."

توافق‌نامۀ اتُمی با ایران توسط ایالات متحدۀ امریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد.

بر اساس این توافق‌نامه در بدل رفع تحریم‌های اقتصادی، روی برنامه اتُمی ایران محدویت وضع شد و دسترسی باالقوه تهران را به اسلحۀ اتمی کُند ساخت.

ایران می‌گوید در صدد دستیابی به اسلحۀ اتُمی نیست.

دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا به امضا کننده‌گان اروپایی این توافق‌نامه الی ۱۲ ماه می وقت داده‌است تا "خلاهای عمیق" آن را اصلاح کنند و در صورتی‌که این کار نشود تهدید کرده‌است، از آن خارج شده، رفع تحریم‌های ایالات متحدۀ امریکا را تمدید نخواهد کرد.

هایکو ماس

هایکو ماس وزیر خارجۀ جرمنی گفته‌است:

"ما می‌خواهیم این توافق‌نامه را حفظ کنیم و می‌خواهیم با ایالات متحدۀ امریکا کمک کنیم که بعد از ۱۲ ماه می در این توافق‌نامه باقی بماند."

یک سخنگوی حکومت بریتانیا گفته‌است "توافق‌‎نامۀ اتُمی با ایران محصول ۱۳ سال کار دیپلوماتیک طاقت فرسا بوده و کاراست."

از سوی دیگر سخنگوی کرملین اخیراً گفت که هیچ بدیلی برای توافق‌نامه هسته‌ای قدرت‌های بزرگ جهان با ایران وجود ندارد.

دمیتری پسکوف گفت، این توافق‌نامه باید از سوی تمامی جوانبی که آن را امضا کرده‌اند، رعایت شود.

حسن روحانی رئیس جمهور ایران از ایالات متحدۀ امریکا به‌خاطر درخواست یک توافق‌نامۀ جدید انتقاد کرده گفته‌است:

"رئیس جمهور امریکا هیچ‌گونه سابقۀ سیاسی، حقوقی و پیشینه در توافق‌نامه‌های بین‌المللی ندارد."

ایران همواره تأکید می‌کند که برنامۀ اتُمی آن کشور به مقاصد صلح‌آمیز صورت می‌گیرد و تهدید کرده‌است که اگر توافق‌نامه اتُمی ناکام شود، برنامۀ اتُمی‌اش را دوباره آغاز و تشدید خواهد کرد.