اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در نشستشان روز سهشنبه ۲۶ جون در نیویارک، با تلفات غیر نظامیان در افغانستان آغاز کردند و سپس روی آتشبس مؤقت، انتخابات، تلاشهای صلح و همکاریهای منطقهای تماس گرفتند.
تدامیچی یاماموتو نماینده سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان نخست گفت، خیلی برایش تأسف بار است که طالبان به آتشبس ادامه ندادند زیرا برایشان یک فرصت بود تا خشونتها را کاهش دهند.
به گفته آقای یاماموتو، انتخاب راه جنگ تنها غیر نظامیان را با مشکل و چالش جدی روبهرو میسازد.
همچنان محمود صیقل نماینده افغانستان در سازمان ملل متحد در نشست دیروز گفت که آتشبس با طالبان یک دستآورد حکومت بود و باید در سطح جهان از آن حمایت شود.
اما آقای صیقل افزود، برای پیروزی تلاشهای صلح در افغانستان باید چند مورد در نظر گرفته شوند:
"موفقیت پروسه صلح به چند عامل وابسته است. باید اتحاد ما تقویت شود. باید مردم را از هر مرحله پروسه آگاه سازیم و از هر آتشبس و هر گفتگو در آینده اطمینان حاصل شود. از پلان عمل پاکستان و افغانستان برای صلح و همبستهگی اطمینان وجود داشته باشد و برای تقویت اجماع منطقهای و جهانی در تلاشهای بینالمللی در افغانستان کار شود."
در نشست سهشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد، نمایندههای چین، روسیه، فرانسه و سایر کشورها، از آتشبس مؤقت در افغانستان ستایش کردند و گفتند که جنگ به هیچ صورت راه حل بحران شده نمیتواند.
در کابل رئیس جمهور اشرف غنی شام سهشنبه با اعضای شورای عالی صلح و شماری از عالمان دینی دیدار کرد و نقش آنها را بخاطر فتوای اخیر و پیشنهاد آتشبس مورد ستایش قرار داد.
آقای غنی هم تاکید کرد که مردم میتوانند پیشنهادهای شانرا برای هر گونه گفتگو و آتشبس، با شورای عالی صلح مطرح کنند.
رئیس جمهور غنی افزود:
"اول، هر تشویشی که در قسمت صلح وجود دارد تمام ملت افغانستان با شورای عالی صلح شریک بسازد. دوم، هر پیشنهادی را که برای بهتر ساختن پروسه صلح وجود دارد، همراه با شورای عالی صلح و من شریک کنید. تمام اقشار، تمام بزرگها، اتحادیه ها، نهادهای زنان، تمام اقشار افغانستان در این دخیل است."
در نیویارک که آتشبس مؤقت در افغانستان از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد به بحث گرفته شد، همچنان به چند مورد دیگر تمرکز کردند.
سازمان ملل متحد در ۲۸ نومبر امسال، نشستی را در باره افغانستان در ژینو میزبانی خواهد کرد.
در این اجلاس که در سطح وزیران کشورهای مختلف برگزار خواهد شد، روی سه موضوع بحث و تصمیمگیری میشود.
نخست اتکای افغانستان به خودش، دوم بررسی چالشهای موجود و برخورد با آنها به خصوص نا امنی و ایجاد شغل، سوم هم ارتباط دادن اقدامهای بشری با نهادهای انکشافی.
سازمان ملل متحد میگوید، منتطر است تا افغانستان در نشست ژینو روی انکشاف، کاهش فقر و برخورد با چالشهاییکه در این کشور وجود دارد، با دستآورد شرکت کند و از برنامههای دقیقاش برای کشورها و نهادهای مختلف اطمینان بدهد.
گزارش: جاوید نعیمی