اشرف غنی روی تأثیرات تحریم‌های امریکا بر بندر چابهار با الیس ولز گفتگو کرد

بندر تجارتی چابهار

تعزیرات گستردۀ امریکا بر ایران، یکی از همسایه‌های افغانستان سر از امروز نافذ می‌شود.

اگرچه داد و ستد سالانه میان افغانستان و ایران به یک میلیارد دالر می‌رسد، ولی افغانستان یک پروژۀ سه جانبۀ بندر چابهار با ایران دارد که هند نیز در آن شریک است و از سال ۲۰۱۶ به این‌سو روی انکشاف این بندر کار می‌شود.

پروژه بندر چابهار، هند را از طریق ایران و افغانستان به آسیای میانه و افغانستان را به بحر وصل می‌سازد، اما با آغاز تعزیرات جدید ایالات متحده این سؤال مطرح می‌شود که آیا این پروژه از تحریم‌های امریکا دور خواهد ماند یا نه؟

رئیس جمهور افغانستان در ملاقات دیروز خود با الیس ولز معاون وزیر خارجه ایالات متحدۀ امریکا در امور آسیای مرکزی و جنوبی در بارۀ چگونگی تأثیرات تحریم‌های امریکا روی این پروژه گفتگو کرده‌است.

اعلامیۀ ارگ ریاست جمهوری می‌گوید، حکومت افغانستان قبلاً نیز در مورد بندر چابهار با ایالات متحدۀ امریکا بحث‌های داشته که نتایج این بحث‌ها و بحث‌های دیروز به زودی با مردم شریک خواهد شد که پیامدهای خوب اقتصادی برای افغانستان خواهد داشت.

الیس ولز در اوایل ماه سپتمبر گفته بود که در مورد چابهار بحث و بررسی صورت خواهد گرفت تا دیده شود که این بندر برای ثبات افغانستان تا چه اندازه مهم است.

خانم ولز اطمینان داده بود که هدف تعزیرات آسیب رسانیدن به متحدین نه، بلکه تغییر دادن روش ناگوار رژیم ایران است.

برخی کارشناسان اقتصادی افغانستان نیز به این باور اند که تعزیرات ایالات متحدۀ امریکا تنها ایران را هدف قرار خواهد داد و چون گذشته کدام مشکل خاص برای افغانستان ایجاد نخواهد کرد.​

خان افضل هده‌وال

خان افضل هده‌وال معاون سابق د افغانستان بانک به رادیو آزادی گفت:

"در سابق هم‌چنین تعزیرات در دوران اوباما وضع شده بود و افغانستان از برخی بخش‌های آن مستثنی شده بود. اگر تجارت افغانستان از طریق بندر چابهار را بررسی کنیم افغانستان از این بندر چون یک ساحل استفاده می‌کند. پس این بخش در تعزیرات شامل نمی‌شود ولو مورد بحث هم قرار گرفته باشد. تحریم‌ها استفاده از بندر چابهار را شامل نخواهد شد. تحریم شاید شامل استفاده از کشتی‌های ایرانی و اموال ایران شود."

تعزیرات جدید ایالات متحدۀ امریکا سکتور مالی و نفتی ایران را هدف قرار می‌دهد.

مایک پامپیو وزیر خارجه ایالات متحدۀ امریکا دیروز به فاکس نیوز گفت که این شدید‌ترین تعزیراتی است که بر جمهوری اسلامی ایران نافذ می‌شود.

مایک پامپیو وزیر خارجه امریکا

وی افزود:

"من بسیار مطمئنم تعزیراتی که روز دوشنبه دوباره بر ایران نافذ می‌شود نه‌تنها سکتور نفتی، بلکه شش صد نفر و شرکت را شامل می‌شود که از سوی وزارت خزانه امریکا شناسایی شده‌اند و ما توقع داریم که این تعزیرات تأثیر قابل ملاحظه در تغییر دادن روش رژیم ایران خواهد داشت."

وزیر خارجه ایالات متحدۀ امریکا افزود که یگانه هدف این است تا از فعالیت‌های کشوری‌که عمده‌ترین تمویل کنندۀ تروریزم در جهان پنداشته می‌شود، جلوگیری شود.

ولی ایران تعزیرات جدید ایالات متحدۀ امریکا را به شدت رد کرده گفته‌است که در برابر این تعزیرات ایستادگی خواهد کرد و آنرا شکست خواهد داد.

آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر ارشد مذهبی ایران دیروز گفت که ایالات متحدۀ امریکا رو به افول است.

ایالات متحدۀ امریکا در ماه می‌‌ گذشته از توافق‌نامه اتُمی سال ۲۰۱۵ میان ایران و شش قدرت بزرگ جهان خارج شد و تعزیرات خود بر این کشور را از سر گرفت.