نمایندههای امریکا و طالبان دور هفتم گفتگوهای صلح را برگزار میکنند.
این گفتگوها امروز شنبه ۲۹ جون در شهر دوحه پایتخت قطر آغاز میشود.
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان گفته که همۀ جوانب خواهان یک پروسه سریع صلح اند.
همزمان، نیکولاس کی نمایندۀ ملکی ناتو در افغانستان میگوید، برای دستیابی به صلح افغانستان فرصت اندک باقی ماندهاست.
آقای کی این سخنان را در بروکسل در مصاحبۀ اختصاصی با خبرنگار رادیو آزادی بیان کرد.
وی گفت: "دیالوگ و مذاکرۀ بینالافغانی ادامه دارد. ما در زمینۀ دیالوگ بینالافغانی از تلاشهای حکومت جرمنی و سفیر خلیلزاد کاملاً حمایت میکنیم. اما برای این دیالوگ و گفتگو نیاز است که هر دو جانب آمادگی داشته باشند. طالبان باید این را بپذیرند که گفتگو با حکومت و دیگر افغانها ضروری است و برای افغانها نیاز است تا آنها با طالبان بنشینند. همۀ بازیگران باید میان خود اتحاد خوب داشته باشند."
Your browser doesn’t support HTML5
این هفتمین دوری است که زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان و نمایندههای طالبان با هم میبینند.
- اما سؤال اینجاست که چرا این دیدارها تا این حد طولانی شدند؟
زدران درویش تحلیلگر افغان مقیم در قطر دلیل آنرا ارایۀ شروط متعدد در ابتدا از سوی طالبان افغان و امریکاییها میداند.
او گفت: "در دورهای قبلی، امریکا و حکومت افغانستان همآهنگی نداشتند. زلمی خلیلزاد مسایلی را که با طالبان گفتگو میکرد، اجندای این مذاکرات را نخست با امریکا و پس از آن با حکومت افغانستان شریک میساخت. روی این مسایل میان امریکا و حکومت افغانستان اختلافات به میان میآمد. اکنون امیدها بر این اند که امریکا، حکومت افغانستان و طالبان با هم بنشینند تا نتایج مشترک بدست آورند."
هر چند طالبان تاکنون برای مذاکره با حکومت افغانستان تن در نه دادهاند، اما ایالات متحده امریکا به تکرار گفته که موضوع اصلی، ایجاد زمینۀ گفتگو میان حکومت و طالبان افغان میباشد.
مایک پومپئو وزیر خارجه ایالات متحده امریکا سهشنبه شب در کابل گفت، امریکا با طالبان افغان به نمایندگی از حکومت و افغانها گفتگو نمیکند، بلکه تلاش میکند تا زمینۀ گفتگو و مذاکره را بین افغانها فراهم کند.
Your browser doesn’t support HTML5
او این دور مذاکرات را خیلی مهم خواند.
اینکه چرا این دور مذاکرات نسبت با دورههای قبلی خیلی مهم و با اهمیت است محمد شفیق همدم کارشناس امور سیاسی افغان در ایالات متحده دیشب به رادیو آزادی چنین پاسخ داد: "فکر میکنم، به خاطر مهم است که در این دور نه تنها روی مسودۀ توافقنامۀ که بین هر دو طرف نهایی شده صحبت میشود، بلکه در بارۀ این موضوع هم بحث میگردد که طالبان چگونه نشست بینالافغانی را آغاز کنند."
مایک پومپئو وزیر خارجه امریکا در جریان سفرش به کابل همچنان گفت، واشنگتن توقع دارد که پیش از اول ماه سپتمبر یک توافق صلح در افغانستان به میان آید.
علاوه بر گفتگوهای صلح افغانستان در قطر، مذاکرات مشابه در روسیه و در این اواخر در پاکستان نیز برگزار شدهاست.