کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان افزایش ۸۰ درصدی تلفات غیرنظامیان در اثر جنگ در این کشور را نگرانکننده خوانده است.
این کمیسیون در گزارش شش ماه نخست امسال نوشته که در این مدت ۱۶۷۷ تن کشته و ۳۶۴۴ نفر زخمی شدهاند، در حالی که کل این آمار در مدت مشابه در سال گذشته ۱۲۱۳ تن بود.
ذبیحالله فرهنگ، سخنگوی و رئیس نشرات این کمیسیون گفت که با توجه به تشدید جنگ در ماه های اخیر، احتمال افزایش تلفات غیرنظامیان وجود دارد: "شش ماه نخست امسال خونینترین ماهها بوده است. با تاسف قواعد جنگ همچنان نقض شده است. ۸۰ درصد سال ۲۰۲۱ در مقایسه با شش ماه سال ۲۰۲۰ افزایش داشته است. طرفهای درگیر جنگ قواعد و اصول حاکم بر جنگ را مراعات نمیکنند."
گزارش کمیسیون افزوده که در این مدت، تلفات زنان ۶۹ درصد و تلفات کودکان ۱۳۱ درصد افزایش داشته است. براساس گزارش در این مدت ۱۵۴ زن کشته و ۱۷۱ زن زخمی شدهاند. همچنین در این مدت ۳۳۷ کودک کشته و ۱۰۸۳ کودک زخمی شدهاند.
اما عاملان این کشتار چه کسانی هستند؟
کمیسیون مسئولیت ۵۶ درصد این کشتار را به طالبان و ۲۲ درصد را به افراد نامعلوم و در ۱۵ درصد دیگر نیروهای نظامی افغان دخیل دانسته شده اند.
بربنیاد گزارش کمیسیون حقوق بشر افغانستان، عامل بیشتر این تلفات حمله های انتحاری، انفجار موترهای بمبگذاریشده و بمبهای کنارجاده، ترورهای هدفمند، حملههای راکتی، درگیریهای زمینی و هوایی بوده است.
در واکنش به پخش این گزارش، وزارت دفاع به رادیو آزادی گفته که حفاظت از جان غیرنظامیان اولویت حکومت است.
فواد امان، معاون سخنگوی این وزارت میگوید: "طالبان عامل اصلی تلفات غیرنظامیان هستند. به گونه عمدی و مستقیم به مردم حملات تروریستی میکنند. از خانههای مردم به عنوان موضع و از زنان و کودکان مردم به عنوان سپر استفاده میکنند. مردم افغانستان و جهان این را میدانند. نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان مسئولیت حفاظت از جان و مال مردم را دارند و از هیچ تلاشی در این راستا دریغ نکردهاند و هنگام عملیات از احتیاط کامل کار گرفتهاند."
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان این گزارش کمیسیون مستقل حقوق بشر و ادعای وزارت دفاع را رد کرده است: "نهادی به نام کمیسیون مستقل حقوق بشر اداره کابل برای ما رسمیت ندارد. این را ما به حیث نهاد پروپاگندکننده دشمن میدانیم، زیرا یافتههای این نهاد براساس ارقام تهیهشدۀ استخبارات کابل میباشد. دوم اینکه در ماه گذشته ما شاهد حملات تلفات ملکی در بخشهای متعدد از سوی اداره کابل هستیم. مانند مکتب، شفاخانه، کلینیک از شلیک هاوان تا توپچی به خانه مردم که ما گزارش آن را نیز دادهایم."
با این حال، کمیسیون مستقل حقوق بشر از دو طرف درگیر خواسته که قواعد جنگ را رعایت کنند.
این کمیسیون سفارشهایی هم برای پایان کشتار غیرنظامیان ارائه کرده است.
کمیسیون مذاکرات صلح را بنیادیترین راهحل پایان جنگ دانسته و از سازمان ملل خواسته که از همه امکانات خود برای پایان تلفات غیرنظامیان در افغانستان استفاده کند.
این کمیسیون از طالبان خواسته که با احترام به حقوق غیرنظامیان، به مذاکرات صلح بازگردند تا به کشتارهای سیستماتیک و به گفته کمیسیون، جنایات جنگی و نسلکشی پایان داده شود.
کمیسیون همچنین از طالبان خواسته که دست از تخریب تأسسیات عمومی، حمله به کارمندان غیرنظامی دولت، فعالان مدنی و مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران و عالمان بردارند.