اتحادیه اروپا نگران آن است که با افزایش بیکاری و فقر در افغانستان، کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در این کشور افزایش خواهد یافت.
اداره نظارت بر مواد مخدر و اعتیاد در اروپا یافته هایش در رابطه به وضعیت، تولید، قاچاق و استفاده از مواد مخدر در سال ۲۰۲۲ در این اتحادیه را نشر کرد.
در این گزارش وضعیت کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان پس از حاکمیت دوباره طالبان نامعلوم گفته شده و از افزایش قاچاق مواد مخدر تولید شده در افغانستان به اروپا ابراز نگرانی شده است.
یافته های این نهاد اروپایی نشان میدهد که فرمان رهبر حکومت طالبان در رابطه به منع کشت کوکنار در کوتاه مدت عملی نخواهد بود، زیرا وابستگی شدید اقتصادی دهقانان به عواید کوکنار در افغانستان، آنان را وادار خواهد ساخت که در هر حالتی کشت آن را ادامه دهند.
حکومت طالبان در پاسخ به این نگرانی ها بر تطبیق کامل فرمان رهبر شان در رابطه به منع کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر تاکید میکند.
مولوی حسیبالله احمدی رییس دفتر معینیت مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله میگوید، آنان در بخش تطبیق فرمان رهبر شان با مشکلی روبرو نشده اند. وی می افزاید:
" معینیت مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله در تطبیق این فرمان با هیچ مشکلی بر نخورده است، مسوولان و نیروهای ما در مرکز و ولایتها برای تطبیق این فرمان آماده گی کامل دارند. "
حکومت طالبان به تاریخ ۱۴ حمل امسال فرمان منسوب به ملا هبتالله رهبر شان را نشر کرد که در آن کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر منع قرار داده شد.
هرچند در دو مورد تخریب کشتزارهای کوکنار در هلمند و یک مورد نیز تخریب بته های بنگ توسط نظامیان حکومت طالبان در فراه گزارش شد، اما تا حال عملیاتی بر کارخانه های تولید شیشه و هیرویین در فراه و پروسس تریاک در هلمند انجام نشده است.
اداره نظارت بر مواد مخدر و اعتیاد در اروپا دریافته است که " تولید شیشه در ولایت فراه به پیمانه زیاد ادامه دارد و با وجود مخالفت طالبان با جمع آوری بندک یا (ephedra)، هنوز نیز جمعآوری این بته وحشی از دامنه های کوه ادامه دارد و به افزایش تولید هیرویین و شیشه کمک کرده است."
هاشم الکوزی عضو کمیسیون مبارزه با مواد مخدر مشرانو جرگه اسبق افغانستان فقر و بیکاری را از عوامل کشت کوکنار میداند و خواهان همکاری مالی و تخنیکی جامعه جهانی با دهقانان است.
" مردم افغانستان بیچاره و فقیر اند، حال شما با دهقانان کمک کنید که دهقان خودش با خواست خود از کشت کوکنار رو بگرداند، یا زعفران و یا سبزیجات کشت کنند. شما برای شان سردخانه و فابریکه بسازین تا افغانها سرگرم کار شوند و از این کشت ناروا و بد دست بر دارند."
نگرانی اتحادیه اروپا از ادامه تولید و قاچاق مواد مخدر از افغانستان در حال است که به تازه گی برخی از کشورهای منطقه، به ویژه ایران از افزایش بی پیشینه قاچاق مواد مخدر از افغانستان خبر داده اند.
حکومت طالبان در پاسخ به این نگرانی ها به رادیو آزادی گفته است که آماده اند برای جلوگیری از قاچاق مواد مخدر ٬با کشورهای آسیب پذیر وارد گفتگو شده و همکاری کنند.
گزارش: مرسلین ارسلا